22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε»- Μήνυμα Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Ειδήσεις Ελλάδα

«Δεν έχουμε στιγμή να χάσουμε. Ας κάνουμε το 2023 έτος μετασχηματισμού και επενδύσεων για τη ζωή της ανθρωπότητας» διαμηνύει ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Προτροπη σε δράση για την προστασία, τη βιώσιμη διαχείριση και τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στο νερό για όλους, απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

«Δεν έχουμε στιγμή να χάσουμε. Ας κάνουμε το 2023 έτος μετασχηματισμού και επενδύσεων για τη ζωή της ανθρωπότητας» διαμηνύει ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην αρχή του μηνύματός του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τονίζει πως το νερό είναι η ψυχή του κόσμου μας. «Από την υγεία και τη διατροφή, έως την εκπαίδευση και τις υποδομές, το νερό είναι ζωτικής σημασίας για κάθε πτυχή της ανθρώπινης επιβίωσης και ευημερίας, καθώς και για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία κάθε έθνους» σημειώνει.

Παράλληλα, αναδεικνύει τους κινδύνους από τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή. «Σταγόνα-σταγόνα, αυτή η πολύτιμη ψυχή δηλητηριάζεται από τη ρύπανση και αποστραγγίζεται από την υπερβολική χρήση, με τη ζήτηση νερού να αναμένεται να υπερβεί την προσφορά κατά 40% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Εν τω μεταξύ, η κλιματική αλλαγή σπέρνει τον όλεθρο στον φυσικό κύκλο του νερού. Η ρύπανση από τα αέρια του θερμοκηπίου συνεχίζει να αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών, θερμαίνοντας το κλίμα του κόσμου σε επικίνδυνα επίπεδα. Αυτό επιδεινώνει τις καταστροφές που σχετίζονται με το νερό, τις επιδημίες ασθενειών, τη λειψυδρία και την ξηρασία, ενώ προκαλεί ζημιές στις υποδομές, την παραγωγή τροφίμων και τις αλυσίδες εφοδιασμού» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, επισημαίνει το κόστος αυτών των αποτυχιών για τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό και αποχέτευση. «Από κάθε 100 ανθρώπους στη γη, οι 25 παίρνουν όλο το νερό τους από ανοιχτά ρέματα και λίμνες- ή πληρώνουν υψηλές τιμές για να αγοράσουν νερό αμφίβολης ασφάλειας. 22 ανακουφίζονται σε εξωτερικούς χώρους ή χρησιμοποιούν βρώμικα, επικίνδυνα ή σπασμένα αποχωρητήρια. Και 44 βλέπουν τα λύματα τους να επιστρέφουν στη φύση χωρίς επεξεργασία, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και το περιβάλλον. Εν ολίγοις, ο κόσμος μας είναι δραματικά -και επικίνδυνα- εκτός τροχιάς για την επίτευξη του στόχου μας για ασφαλή διαχείριση του νερού και της αποχέτευσης για όλους έως το 2030».

   Περαιτέρω, σημειώνει πως η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού υπενθυμίζει τους ατομικούς και συλλογικούς μας ρόλους για την προστασία και τη βιώσιμη χρήση και διαχείριση της ψυχής τής ανθρωπότητας για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

   Σε αυτό το πλαίσιο, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό, η οποία ξεκινά σήμερα. «Είναι μια κρίσιμη στιγμή για τις εθνικές κυβερνήσεις, τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, τις επιχειρήσεις, τους επιστήμονες, τη νεολαία, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τις κοινότητες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχεδιάσουν από κοινού και να επενδύσουν σε λύσεις για την επίτευξη καθαρού νερού και αποχέτευσης για όλους» αναφέρει.

   Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει μήνυμα προς τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να λάβουν πολύ πιο τολμηρά μέτρα για να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό, με την G20 να πρωτοστατεί. «Πρέπει να σπάσουμε τον εθισμό μας στα ορυκτά καύσιμα και να αγκαλιάσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στηρίζοντας παράλληλα τις αναπτυσσόμενες χώρες σε κάθε βήμα» διαμηνύει επίσης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό