21 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δεν έχουμε τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ακόμη «λίγο δρόμο» μπροστά της για την αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, μετά τα στοιχεία που έδειξαν συνεχείς πιέσεις στις τιμές των βασικών αγαθών και υπηρεσιών στη ζώνη του ευρώ.

«Αν και έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της πορείας μας για την αύξηση των επιτοκίων, ενδεχομένως να έχουμε ακόμη λίγο δρόμο μπροστά μας», δήλωσε ο ντε Γκαλό σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. «Μετά από αυτό, πρέπει να παραμείνουμε στην πορεία για όσο διάστημα χρειαστεί».

Τα σχόλια του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη αντανακλούν την αυξανόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής ότι μπορούν να συνεχίσουν να συσφίγγουν την πολιτική στη μάχη κατά του πληθωρισμού, παρά τους πρόσφατους φόβους για την υγεία του τραπεζικού τομέα που προκάλεσαν αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στην τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της αυτόν τον μήνα – εν μέσω της κρίσης που κατέλαβε την Credit Suisse – η ΕΚΤ δεν έδωσε καμία ένδειξη για τις προθέσεις της σχετικά με τα επιτόκια.

Έκτοτε, οι αγορές έχουν σταθεροποιηθεί κάπως, ενώ τα στοιχεία συνεχίζουν να δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές. Τα στοιχεία την Παρασκευή για την ευρωζώνη έδειξαν ότι η αύξηση των τιμών έφθασε το ρεκόρ του 5,7% τον Μάρτιο, ακόμη και όταν η γενική μέτρηση σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό