26.7 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΔΕΘ: 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων – Οι κερδισμένοι

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην εξειδίκευση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για φόρους, μισθούς και συντάξεις προχώρησαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονoμικών Κωστή Χατζηδάκη και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς.

Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ προχώρησαν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης και οι Υφυπουργοί κκ. Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς .

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν μόνιμες αυξήσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στοχευμένες αυξήσεις στα επιδόματα, έκτακτες παροχές σε συνταξιούχους, ελαφρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και πολλές άλλες παρεμβάσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε 12 νέες αυξήσεις αποδοχών και 12 νέες μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

11:10 Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας ανέφερε ότι η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα, θα είναι κατά 0,5% από τις εισφορές των εργαζομένων και το υπόλοιπο 0,5% από τις εργοδοτικές εισφορές του κλάδου υγείας.

Ως δεύτερη σημαντική πρωτοβουλία ανέφερε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αναφέρθηκε στη μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.Για την απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση, είπε ότι ισχύει για διαμερίσματα έως 120 τ.μ.

10:50 Αναφέρθηκε επίσης στις αυξήσεις 20% των ενστόλων, με μηνιαίο όφελος 22 ευρώ καθαρά.

Για την αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, που θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, έκανε λόγο για μηναίο όφελος 100 με 210 ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στα κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε άγονες περιοχές.

10:45 Ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς εξειδικεύοντας τα μέτρα σημείωσε ότι τον Απρίλιο αναμένεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Δε παρέλειψε να αναφέρει ότι ως τον Απρίλιου του 2027 θα ανέλθει στα 950 ευρώ.

Για την οριζόντια αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, είπε ότι θα ακολουθούν την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αύξηση θα αφορά όλα τα μισθολογικά κλιμάκια. Η κατανομή ανά έτος σημείωσε ότι εξαρτάται από τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού.

10:38 Έρχονται και 12 μειώσεις φόρων όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης

Ως προς τις μειώσεις εισφορών, αναφέρθηκε στα εξής μέτρα:

Μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών.Κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.Μονιμοποίησης της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.Απαλλαγή φόρου για κενά ακίνητα που ενοικιαστούν.Απαλλαγή από ΦΠΑ για νέες κατασκευές – επέκταση και το 2025.Κατάργηση του τέλους σταθερής τηλεφωνίας για συνδέσεις οπτικής ίνας πάνω από 100 Mbps.Απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρου για παιδιά έως 18 ετών.Φοροαπαλλαγή για δαπάνες επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων.Μείωση ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται από φυσικές καταστροφές.Αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών για τους γιατρούς.Κίνητρα για συγχωνεύσεις εταιρειών.Μείωση φόρων χαρτοσήμου

10:36 Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για 12 αυξήσεις αποδοχών:

Νέα αύξηση των συντάξεων από 1ης/1/2025Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100 – 200 ευρώ για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφοράΟριζόντια αύξηση μισθολογίου δημοσίου τομέα, ώστε ο εισαγωγικός να μην υπολείπεται του κατώτατου μισθού.Διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχωνΑύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για τα περιφερειακά πανεπιστήμιαΑύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των νυχτερινών των ενστόλωνΚίνητρο προσέλκυσης ιατρών σε προβληματικές άγονες περιοχέςΜια επιπλέον δόσης στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑΕνίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του ΕΦΚΑΕνίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδοματος ΑΜΕΑ ΟΠΕΚΑΕνίσχυση 200 ευρω για τους ανασφάλιστους υπερήλικεςΕπιπλέον 50% του μηναίου επιδόματος στους δικαιούχος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

10:33 Η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών χωρίς τα νέα μέτρα, ανέρχεται 2,8 δισ. ευρώ. Το σύνολο της αύξησης, όμως, μπορεί να ανέλθει στα 3,5 δισ. ευρώ (σ.σ. μαζί με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης), καθώς η κυβέρνηση έχει λόγους να πιστεύει πως κάτι τέτοιο θα συμφωνηθεί με την Κομισιόν τις επόμενες μέρες, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

10:27 Ο υπουργός Οικονομίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εντυπωσιακή βελτίωση και επιτάχυνση του εξωδικαστικού μηχανισμοί και τη νέα εικόνα στις παραλίες με την εφαρμογή MyCoast.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη τύπου

10:26 Ο κ. Χατζηδάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε ότι «σταθερά εξακολουθούμε να υπερβαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, έχουμε αύξηση των κονδυλίων για τις δημόσιες επενδύσεις καθώς και αύξηση των φορολογικών εσόδων, χωρίς αύξηση φόρων».

10:22 «Είμαστε μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις μεγαλύτερες ταχύτητες. Έχουμε τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις σε επενδύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

10:20 «Η κυβέρνηση επιδιώκει να δει κατά προτεραιότητα ορισμένα ζητήματα όπως είναι το δημογραφικό, το στεγαστικό, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει αιτήματα από κάποιες κοινωνικές ομάδες. Όλα προχωρούν με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες».

ΟΤ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό