16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δείτε live την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην ολομέλεια της Βουλής

Ειδήσεις Ελλάδα

Προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό σε υψηλούς τόνους από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ -Αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Βουλής μετά την αναφορά Τσίπρα σε «πρωθυπουργό μειωμένου καταλογισμού»

Στο βήμα της Βουλής αυτή την ώρα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας

Παρακολουθείστε  την ομιλία του:

Είπε μεταξύ άλλων ο κ.Τσίπρας:

Κύριε Μητσοτάκη κάποια στιγμή έρχεται η ώρα της κρίσης, κάνατε ό,τι μπορούσατε, παρανομήσατε, εκβιάσατε, για να αποφύγετε αυτή τη στιγμή. Δεν έχετε περιθώριο να δώσετε θολές απαντήσεις, δεν υπάρχουν πληροφορίες, δημοσιεύματα, αλλά απαντήσεις από την αμρόδια Αρχή του κράτους. Αποδείξεις. Και χρωστάτε απαντήσεις, εξηγήσεις. Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε στην αίθουσα, το βάλατε στα πόδια. Ακόμη κι αν το επιχειρήσετε, οφείλετε να απαντήσετε συγκεκριμένα, αν δεν το κάνετε θα είναι άλλη μία ομολογία ενοχής. Οταν σας ζήτησα να δεσμευθείτε ότι δεν υπήρξε παρακολούθηση από την ΕΥΠ, αυτοβούλως αναλάβατε τα χρέη του προέδρου και λήξατε τη συνεδρίαση. Οταν σας ζήτησα να δεσμευθείτε ότι αν αποδειχθεί, θα αναλάβετε την ευθύνη σας και θα κάνατε ότι θα έκανε κάθε  αρχηγός κράτους δικαίου, επιλέξατε την ταπείνωση και τρέξατε προς την έξοδο. Ξέρατε ότι είχαν γίνει οι παρακολουθήσεις, εσείς είστε ο εντολέας. προτιμήσατε τη φυγή από μια ξεκάθαρη δέσμευση. Ξέρατε τα πάντα και λέγατε ψέμματα επί έξι μήνες. Πρωτοφανής απόπειρα συγκάλυψης. Μέσα στον πανικό ή την αλαζονεία της ισχύος σας, κάνατε τα πάντα για να συγκαλύψετε. Μοιάζει η εκτροπή των παρακολουλήσεων ισότιμη με την εκτροπή της συγκάλυψης. Εξαπολύσατε κύμα τρομοκρατίας εναντίον όσων ξέρουν και υπήρχε κίνδυνος να μιλήσουν. με επίκληση απορρήτου, απειλές δεκαετούς φυλάκισης, με καταστροφές, εγγράφων, με δολοφονία χαρακτήρα, όσων επέμεναν στο κράτος δικαίου και όχι στο παρακράτος του αδίκου. 

Πρόκειται για μοντέλο διακυβέρνησης που στήσατε από την πρώτη μέρα, όχι μια αστοχία. Το κάνατε με σχέδιο από την πρώτη μέρα. Δική σας απόφαση ήταν να αναλάβετε την ΕΥΠ, δική σας απόφαση ήταν να αλλάξετε το νόμο για να μπει κάποιος που δεν πληρούσε τα κριτήρια, δική σας απόφαση ήταν να ορίσετε τον έμπιστο ανιψιό σας, να ορίσετε την κυρία Βλάχου εισαγγελέα, να αλλάξετε το νόμο για την ΑΔΑΕ, να μην πάτε κανένα στοιχείο στη Δικαιοσύνη, δική σας απόφαση και ντροπή η χυδαία επίθεση στην ανεξάρτητη Αρχή και σε έναν έντιμο δικαστή.

Τι από αυτά μπορείτε να αρνηθείτε; Εσείς δεν ήσασταν αυτός που με διάγγελμα, τον Αύγουστο, είπατε ψέμματα για την υπόθεση του κ.Ανδρουλάκη; Οι διαρροές δεν μας είπαν στην αρχή ότι ήταν μπλεγμένος με θέματα εθνικής ασφάλειας; Αυτό κάνατε. Εσείς δεν μας είπατε μετά ότι η παρακολούθησή του ήταν νόμιμη, αλλά ήταν λάθος; Εσεις δεν απειλήσατε τους δημοσιογράφους με εισαγγελέα; Εσείς δεν απειλήσατε φέρτε στοιχεία ή εισαγγελέα. Είναι εδώ τα στοιχεία. Θα απαντήσετε πάνω σ’ αυτά; 

Η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής

Σε κάποια από τις συναντήσεις μας στη βουλή σας είχα κατηγορήσει για πλεόνασμα θράσους και ότι είναι δειλία για έναν πρωθυπουργό να κρύβεται πίσω από τον ανιψιό του. Δεν αναλάβατε τις ευθύνες που σας αναλογούν. Κάποτε υπήρξε ένα ερώτημα που είχε κρεμαστεί στα περίπτερα για άλλο πρωθυπουργό: Ενοχος ή βλαξ. Αυτβούλως επιλέξατε τη δεύτερη εκδοχή. Αν αυτό όμως, δεν πιστοποιεί ότι η χώρα σε κρίσιμες στιγμές δεν έχει στην ηγεσία έναν άνθρωπο επικίνδυνο, ακόμη κι αν δεχθούμε ότι ήσασταν μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας και δεν είχατε ιδέα (αντιδράσεις από τα έδρανα της ΝΔ- παρέμβαση του προέδρου). Επιχειρήσατε να μείνουν όλα στο σκοτάδι, δεν θα λογοκρίνετε και την ομιλία μου, από την οχλαγωγία όλων όσων τώρα ενοχλούνται. προστατεύστε με από την οχλαγωγία. Είναι υποχρέωσή μου να πω την αλήθεια και να εκφράσω τη γνώμη μου ελευθέρως. Θα το κάνω.

-Τασούλας: Βεβαίως και τα κάνετε και για να σας προστατεύσω το λέω.

-Τσίπρας: Ακόμη κι αν δεχθούμε τις αρχικές αιτιάσεις Μητσοτάκη ότι δεν είχε ιδέα, όταν έφυγαν δεν ρωτήσατε; Είχαν απόρρητο. Ο κ.Δεμίρης δεν βρήκε ατοπήματα; Η κυρία Βλάχου, δεν ενημέρωσε ούτε εσάς ούτε τον κ.Δεμίρη; δεν σας είπαν ποτέ για τους δημοσιογράφους, τους στρατιωτικούς; Τώρα το μάθατε; Γιατί δεν πήγατε έναν από τα ρυπαρά δίκτυα στη Δικαιοσύνη; Μήπως φοβάστε ότι αν πάνε στη δικαιοσύνη θα ήταν πιθανό να ανοίξουν το στόμας τους; 

Λέτε δεν γνωρίσατε. Μάθατε όμως, δεν μάθατε; Γιατί δεν τα είπατε στη δικαιοσύνη; Αν έκαναν κακουργήματα γιατί έχουν ακόμη τη δική σας προστασία; Αφήνετε υπονοούμενα ότι τα ρυπαρά δίκτυα έχουν σχέση με μας όχι με σας. Είναι και η κυρία Βλάχου μέλος; Τότε γιατί μένει στη θέση της; Μήπως αυτή σας κρατάει και όχι εσείς στη θέση της; Η αλήθεια έχει γίνει ήδη διακριτή σε όλους. 

Δεν έχω διάθεση να υπονοήσω ότι ο πρωθυπουργός είναι μειωμένου καταλογισμού. Αντιθέτως. Είναι ικανότατος, εξυπνότατος, δεν τον υποτιμώ καθόλου. Αλλά είναι ένοχος. Η υπόθεση των υποκλοπών έχει την προσωπική του σφραγίδα. Η υπόθεση είναι οργουελική, η απόλυτη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Μόλυναν ακόμη και τα ραντεβού στο emvolio.gov. Είναι ανατριχιαστικό και ακόμη πιο ανατριχιαστικό ότι γελάτε όταν τα λέω αυτά. Ενα κακόβουλο λογισμικό που άκουγε ακόμη και τις προσωπικές στιγμές, όλα τα άκουγε. Το εξάγατε κιόλας με τη σφραγίδα του ΥΠΕΞ σε άλλες χώρες και αναβαθμίσατε τον άνθρωπο που έβαλε την υπογραφή του. Τον βάλατε δίπλα στο επιτελείο σας. Αν όλα αυτά δεν είναι ζόφος, πείτε μου τί είναι; Τρυπώσατε στην ιδιωτική ζωή, ποιος ξέρει πόσων ανθρώπων για να αποκτήσετε πλεονέκτημα και στοιχεία εκβιασμού. Βλέπουμε αναξιοπρέπεια μέρους των στόχων. Για να μπορείτε πιο εύκολα να εφαρμόζετει άθλιες πολιτικές, να δημιουργείται κλίμα να ανθίζουν οι Πάτσηδες. Γι΄αυτό κάνατε την ΕΥΠ εγκληματική συμμορία. 

Δε διστάσατε να κλωνίσετε την εμπιστοσύνη του πολίτη ακόμη και στις ένοπλες δυνάμεις. Πέσατε στην παγίδα του ναρκισσσιμού σας. 

Γιατί ακούγατε τον κ.Χατζηδάκη; Γιατί ακούγατε τον κ.Ανδρουλάκη, για την εθνική ασφάλεια ή για να καθορίσετε τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και να τον έχετε όμηρο για συνεργασία; Γιατί τον κ.Κύρτσο; Γιατί τον κ.Κουκάκη; Για την εθνική ασφάλεια ή για τις τράπεζες; Γιατί τον κ.Τέλλογλου; Γιατί ακούγατε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων; Τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας και όσους έχουν λόγο για τα εξοπλιστικά; Είναι κι αυτές οι παρακολουθήσεις νόμιμες αλλά λάθος; Θέλω και σ΄αυτό μια απάντηση. Είχε πει ο κ.Βορίδης, αν αποδειχθεί είναι κακουργηματική πράξη. Αν ορθώς και νομίμως παρακολουθείτο ο κ.Φλώρος επί δύο χρόνια, τότε γιατί ανανεώθηκε η θητεία του; Αν ήταν ύποπτος κατασκοπείας έπρεπε να παυθεί. 

Κανένας δεν δικαιούται να παίζει με την εθνική ασφάλεια. Να σταματήσει το παιχνίδι με τον ανέξοδο πατριωτισμό. Κανείς δεν είναι πιο πατριώτης από τον άλλο. Πόσο πατριωτικό είναι να παρακολουθείται ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων; Εχετε το θράσος για να καλύψετε άνομες πράξεις, να βγάζετε πατριωτικές κορώνες. Γιατί ακούγατε τον κ.Φλώρο; Γιατί παρακολουθούσατε τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων; Τον αντιπτέραρχο Λάγιο γιατί τον παρακολουθούσατε; Γιατί μετά την υπογραφή των πρώτων Rafalle απομακρύνθηκε από τη θέση του και πήγε σε θέση που δεν υπήρχε, στο εξωτερικό με διπλά λεφτά από όσα έπαιρνε εδώ; Γιατί παρακολουθούσατε και τον αντικαταστάτη του, τον κ.Αλεξόπουλο; Ηταν κατάσκοπος κι αυτός; Ενοχλούσε γιατί πίεζε ακόμη και τους Γάλλους να δώσουν προγράμματα σε ελληνικές εταιρείες. σε 3,5 χρόνια έχετε υπογράψει κοντά στα 14 δισ. εξιοπλιστικά, Κάποια ήταν αναγκαία, κάποια χωρίς καν αίτημα, κάποια εξόφθαλμα- για το αεροπορικό κέντρο της Καλαμάτας τριπλασιάσατε σχεδόν το κόστος από εκείνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ολες οι θέσεις εργασίας στη Γαλλία. Οταν τολμούσαμε να ασκήσουμε κριτική επιτίθεστε με ανοίκειο τρόπο. Να που ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αγαπάει και το νοικοκύρη. Παρακολουθούσατε την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων; Γιατί; Γιατί το κάνατε. Ας θυμάστε ότι ο Τσοχατζόπουλος είχε υπογράψει 8 δισ. σε σημερινές τιμές και 6 χρόνια διακυβέρνησης. Την ίδια ώρα ακούγατε τους στρατηγούς και δεν δίνετε απάντηση, στο όνομα της Πατρίδας. Τι να φανταστεί κανείς; 

1. Μαθήματα πατριωτισμού δεν θα κάνετε ξανά, Ως εδώ με την υποκρισία, με την πατριδοκαπηλεία. Οχι μαθήματα σε μας. Πατριωτισμός και Δημοκρατία πάνε μαζί. 

2. θα ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις.

Κύριε Μητσοτάκη, όπως είπα, είναι δύσκολο σήμερα να το βάλετε στα πόδια. Ο πρίγκιπας που νόμιζε ότι έγινε βασιλιάς, είναι πια γυμνός. Αν πείτε οτιδήποτε άλλο εκτός από την ταμπακέρα, θα επιβεβαιώσετε την ενοχή σας. Τι έρχεστε και μας λέτε δυο μέρες τώρα; Δεν είμαστε αθώοι, αλλά ούτε και σεις είστε, μας λέτε. Δεν είμαστε ίδιοι. Θέλετε συγκρίσεις, δεν έχω αντίρρηση. Οπου θέλετε κ.Μητσοτάκη. Θέλετε οικονομία, ακρίβεια, διαφθορά. Δεκτό. Θα απαντήσετε; Κάντε προ ημερησίας, ελάτε σε τηλεοπτικό διάλογο, μην επιχειρήσετε σήμερα να πετάξετε τη μπάλα στην εξέδρα. Μην επιχειρήσετε να παραστήσετε τον κατήγορο. Είστε κατηγορούμενος σήμερα, όχι κατήγορος. Το κόμμα σας χρωστά πάνω από 300 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Θα μας πείτε σε ποια συμφωνία έχετε έρθει για να βρίσκεστε ακόμη σε λειτουργία; θα μας κάνετε εμάς μαθήματα ηθικής που χρεοκοπήσατε δύο φορές τη χώρα; Που παραδώσατε άδεια ταμεία για να μη μπορούμε να πληρώσουμε τις συντάξεις; Ποιος μας οδήγησε στις περικοπές μισθών και συντάξεων; Τολμάτε να περιφέρετε κατασκευές για μαύρες σακούλες που είπε μια μάρτυρας υπεράσπισης και θα αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη; Αφού τολμάτε και σας αρέσουν οι ιστορίες με σακούλες, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μία σακούλα με 37 δισ. ευρώ, που αν δεν υπήρχε θα ήμασταν σήμερα ξανά σε χρεοκοπία και σε μνημόνια. Αυτή ήταν η σακούλα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός ξέρει ότι δεν είμαστε ίδιοι. 

Ολα θα ειπωθούν στην πορεία προς τις εκλογές. Η Βουλή πρέπει να αποφασίσει αν είναι με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή. Θα έχετε πύρρειο κοινοβουλευτική νίκη, αλλά μια δική σας ήττα στις εκλογές θα είναι ανάσα για τη Δημοκρατία. Η Ελλάδα ασφυκτιά στα χέρια μιας κυβέρνησης που έχει μοιράσει 8,5 δισ. απευθείας αναθέσεις με κριτήριο το σωστό πιστοποιητικό φρονημάτων. (…)

Το στοίχημα μετά τις εγκλογές είναι στα κυβερνητικά έδρανα να κάθεται προοδευτική κυβέρνηση. Αφήνετε πίσω σας μια Ελλάδα πληγωμένη, ρημαγμένη. Οι πολίτες είναι οργισμένοι, αλλά και αποφασισμένοι. Είναι διψασμένοι για δικαιοσύνη παντού, στην κοινωνία, στο κράτος, και στην ίδια τη Δικαιοσύνη. Εγώ εκφώνησα τα ονόματα των παρακολουθούμενων. Πιθανολογώ ότι είναι η τελευταία μας αναμέτρηση προ των εκλογών. Σας παραδίδω στην κρίση όσων μας ακούνε, αλλά και στην κρίση της Ιστορίας. Θα μείνετε στην ιστορία ως πληγή για τη Δημοκρατία. Διαπράξατε ύβρι. Ερχεται η Νέμεση και έρχεται και η Κάθαρση. Είναι υποχρέωσή μας. Οχι για να τιμωρήσει, αλλά για να μην επιτρέψε σε κανέναν στο μέλλον να μην ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές που ορίζει το Σύνταγμα. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό