29.2 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Δασμοί και από την Τουρκία για τα κινεζικά αυτοκίνητα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Τουρκία αποφάσισε να επιβάλει πρόσθετο δασμό 40% σε όλες τις εισαγωγές οχημάτων από την Κίνα, με ελάχιστο ποσό ύψους περίπου 6.500 ευρώ.

Αυτή η απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, θα τεθεί σε ισχύ 30 ημέρες μετά την ανακοίνωσή της.

Η κίνηση αυτή στοχεύει στη μείωση των εισαγωγών και στη συρρίκνωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας.

Ο νέος δασμός έρχεται εν μέσω παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων με την Κίνα, ιδίως όσον αφορά τις εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων.

Πολλές χώρες υποστηρίζουν ότι οι εξαγωγές EV της Κίνας επιδοτούνται σημαντικά από την κινεζική κυβέρνηση για να ενισχύσουν την προβληματική οικονομία της.

Προηγουμένως, το 2023, η Τουρκία είχε ήδη αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα για να υποστηρίξει το πρώτο εγχώρια παραγόμενο ηλεκτρικό όχημα, το Togg.

Το τρέχον μέτρο επεκτείνει αυτούς τους δασμούς και στα συμβατικά και υβριδικά οχήματα από την Κίνα, με στόχο την ενίσχυση και προστασία της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας της Τουρκίας.

Αυτός ο δασμός αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της τουρκικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε περίπου στο 75,5% στο τέλος Μαΐου.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη διατήρηση μιας αυστηρής νομισματικής πολιτικής, την ενίσχυση της δημοσιονομικής θέσης και τη συρρίκνωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Το Υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας τόνισε ότι ο πρόσθετος δασμός έχει ως στόχο την υποστήριξη του μειωμένου μεριδίου της εγχώριας παραγωγής απέναντι στις αυξανόμενες εισαγωγές.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Κίνας, καθώς και στη γενικότερη δυναμική της αυτοκινητοβιομηχανίας στην περιοχή.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό