35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Δασμοί έως και 38% στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Ειδήσεις Ελλάδα

Αυτό που αναμενόταν από καιρό πλέον επισημοποιήθηκε: η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στην επιβολή δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ το ενδιαφέρον είναι πως δεν υπάρχει ένας ενιαίο ποσοστό επιβάρυνσης αλλά διαφορετικά. Που φτάνουν έως και το 38,1%.

Από το Μάρτιο και με βάση μια εκτελεστική απόφαση η ΕΕ πραγματοποιεί «τελωνειακή καταγραφή» όλων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που εισάγονται από την Κίνα, ενώ σήμερα 12 Ιουνίου 2024 ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας και ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Κατά την ανακοίνωση της έρευνας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η τιμή αυτών των αυτοκινήτων μειώνεται τεχνητά λόγω τεράστιων κρατικών επιδοτήσεων – αυτό διαστρεβλώνει την αγορά μας».

Από την πλευράς της η επιτροπή της ΕΕ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνάς της, η Επιτροπή κατέληξε προσωρινά στο συμπέρασμα ότι η αλυσίδα αξίας για τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρίες (BEV) στην Κίνα επωφελείται από μια άδικη επιδότηση, γεγονός που απειλεί με οικονομική ζημία τους κατασκευαστές BEV στην ΕΕ».

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκαν συγκεκριμένοι δασμοί. Τρεις κατασκευαστές αναφέρονται ονομαστικά:

BYD: 17,4%

Geely: 20%

SAIC: 38,1%

Για τους άλλους κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων που συμμετείχαν στην έρευνα, αλλά δεν περιλήφθηκαν στο δείγμα, ισχύει ένας μέσος δασμός 21%. Για τους κατασκευαστές που δεν συμμετείχαν στην έρευνα, θα επιβληθεί γενικός δασμός 38,1%.

Τελευταία ευκαιρία για διαπραγματεύσεις

Αυτή η μέτρο θα εφαρμοστεί εάν οι διαπραγματεύσεις με τις κινεζικές αρχές δεν καταλήξουν σε ικανοποιητική λύση. Από τις 4 Ιουλίου, οι προσωρινοί δασμοί θα μπορούσαν να επιβληθούν μέσω μιας εγγύησης που θα καθορίζεται από τις τελωνειακές αρχές των αντίστοιχων κρατών μελών.

Οι ανακοινωθέντες δασμοί είναι αμφιλεγόμενοι στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς δεν αφορούν μόνο καθαρά κινεζικούς κατασκευαστές. Ευρωπαϊκές μάρκες κατασκευάζουν επίσης ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Κίνα, τα οποία εισάγονται στη Γερμανία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό