33.5 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Δίκτυο οπτικών ινών γεφυρώνει την Ευρώπη

Ειδήσεις Ελλάδα

Tη διασύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης, με ένα νέο δίκτυο οπτικών ινών που θα ενώσει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με κόμβους της Δυτικής Ευρώπης, ανακοίνωσε η United Group (UG) μητρική της Nova. Το έργο υποδομής το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2025, ενισχύοντας τις υφιστάμενες διασυνδέσεις με την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και τη Βουλγαρία, θα αναπτυχθεί από την United Fiber, θυγατρική της UG η οποία ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2021.

Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της United Fiber (σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται η UG) ανέρχεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της United, σε 450 εκατ. ευρώ (2024 – 2028). Μέχρι στιγμής στις τέσσερις αγορές της UG  – Ελλάδα, Κροατία, Βουλγαρία και Σλοβενία – η United Group διαθέτει 60.000 χιλιόμετρα δικτύου οπτικής ίνας FTTH (μέχρι τα σπίτια) και FTTC (μέχρι τις υπαίθριες καμπίνες).

Τις δραστηριότητες της εμπορικής αξιοποίησης του δικτύου Αθήνα – Θεσσαλονίκη (χονδρική) θα διαχειρίζεται άλλη θυγατρική της UG, United Group International (UGI).

Στο μεταξύ η πρόθεση της BC Partners να πουλήσει την United Group φαίνεται να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των αναλυτών πανευρωπαϊκά.

Ο Όμιλος STC

Σύμφωνα με προχθεσινό ρεπορτάζ του Reuters ο σαουδαραβικός Όμιλος STC βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της εξέτασης της εξαγοράς της UG.Το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι ο STC συνεργάζεται με τους συμβούλους που έχει ορίσει η BC Partners για την πώληση της UG (Morgan Stanley και JP Morgan) χωρίς πάντως να καταγράφει βεβαιότητα ότι στο τέλος θα καταθέσει προσφορά. Πρόσθεσε, ότι η United Group θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε περίπου 8 δις. ευρώ (8,7 δισεκατομμύρια δολάρια) συμπεριλαμβανομένου του χρέους καθώς και ότι αν τελικά ο STC αγοράσει τη United, θα προωθήσει την επέκτασή του στην ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Πέρυσι στο μεταξύ είχε ανακοινώσει την απόκτηση μεριδίου 4,9% στην ισπανική Telefonica, με δυνατότητα περαιτέρω αύξησης του σε περίπου 10%, ενώ η θυγατρική της STC, TAWAL, το 2023 εξαγόρασε τις παθητικές υποδομές της United Group σε Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι την εξαγορά της UG έχει εξετάσει και η Emirates Telecommunications με έδρα το Άμπου Ντάμπι αλλά δεν έχει εισέλθει σε  διαπραγματεύσεις.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό