19.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δέκα χρόνια ψηφιακή ενημέρωση για το άσθμα

Ειδήσεις Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος στις 3 Μαΐου, καθώς και τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δημιουργία του ενημερωτικού ιστότοπου myasthma.gr,η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ)  και η Επιστημονική Ομάδα Άσθματος σε εκδήλωση που έγινε με την ευγενική χορηγία Chiesi Hellas τόνισαν τη σημασία της ενημέρωσης για το άσθμα στην ψηφιακή εποχή.

 Ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Α΄ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», Ειδικός Γραμματέας ΔΣ ΕΠΕ (Υπεύθυνος Εκπαίδευσης) Πέτρος Μπακάκος επεσήμανε ότι το βρογχικό άσθμα είναι ένα συχνό νόσημα του αναπνευστικού και πολλοί ασθενείς είναι σε νεαρή ηλικία. Στη διαχείριση του άσθματος συμμετέχει πολλαπλά ο ασθενής που σε συνεργασία με τον ιατρό του καλείται να αυτοδιαχειριστεί τη νόσο όπως στην κατ’ επίκληση λήψη φαρμακευτικής αγωγής. 

Όπως είπε, η ενημέρωση για το άσθμα στην ψηφιακή εποχή εκτός από το γραπτό πλάνο δράσης περιλαμβάνει και την εκπαίδευση στη λήψη εισπνοών με τις εισπνευστικές συσκευές με τον σωστό τρόπο.

Η όλη διαδικασία ενημέρωσης ενισχύεται από πλατφόρμες με πληροφορίες για τη νόσο που απευθύνονται είτε σε ιατρούς, είτε σε ασθενείς (myasthma.gr), ενώ υπάρχουν και blogs ασθενών όπου όμως η εγκυρότητα της πληροφορίας δεν είναι βεβαιωμένη. Επίσης, υπάρχουν πλατφόρμες για αναγνώριση κινδύνου που παρέχουν πληροφορίες για καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες. Στο μέλλον, η ανάγκη παρακολούθησης ασθενών εξ’ αποστάσεως μπορεί να οδηγήσει σε πλατφόρμες τέτοιας μορφής (artificial intelligence). 

Ανανεωμένο και διαδραστικό myasthma.gr

Ο πρόεδρος της ΕΠΕ κ. Στυλιανός Λουκίδης εξήγησε ότι δέκα χρόνια μετά την έναρξη του –πρωτοποριακού για την εποχή– ενημερωτικού ιστότοπου myasthma.gr προχωρά στην ανανέωσή του, δημιουργώντας ένα νέο περιβάλλον ενημέρωσης και διαδραστικότητας. 

Ο ιστότοπος myasthma.gr σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Ομάδας Εργασίας Βρογχικού Άσθματος Κωνσταντίνο Σάμιτα και Εύα Φούκα, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο πληροφόρησης για αυτή τη χρόνια πάθηση, καθώς είναι χρηστικό σημείο αναφοράς για ασθενείς, όπως και για τους γονείς παιδιών με άσθμα. Απορίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις αλλά και ένα online τεστ για όσους αναρωτιούνται για το ενδεχόμενο να πάσχουν από άσθμα, συμπληρώνουν την εικόνα αυτού του εξαιρετικά χρήσιμου ιστότοπου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό