19.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γ. Οικονόμου: Χωρίς καμία γραφειοκρατία οι αποζημιώσεις πυρόπληκτων

Ειδήσεις Ελλάδα

Και στις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πυρκαγιές αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πέρα από τις αναφορές του για τον κορωνοϊό-εμβολιασμό και το προσφυγικό-Αφγανιστάν.

Ειδικότερα, μέσω του «ΣΚΑΪ», σημείωσε πως «αυτό που είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι ο κόσμος  που έχασε περιουσίες, επιχειρήσεις, σπίτια και το περιβάλλον στο οποίο κινούνταν, να μη βρεθεί αντιμέτωπος και με τη γραφειοκρατία. Καμία γραφειοκρατία, απλές, γρήγορες κινήσεις, να αρχίσει ο κόσμος να αποζημιώνεται και να ανασυγκροτούνται οι περιοχές που έχουν πληγεί».

Ο Γιάννης Οικονόμου επισήμανε πως «χθες, περίπου 540 άνθρωποι είδαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό χρήματα. Πέντε, επτά, δεκατρείς, είκοσι χιλιάδες ευρώ. Την Πέμπτη έκαναν την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Αρωγή και την Παρασκευή το απόγευμα είχαν λεφτά στους λογαριασμούς τους. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να αποζημιωθούν όλοι. Πληρωμές θα γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή, με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών. Και δεν είναι μόνο οι πληρωμές. Κάνουν την αίτηση για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, την αίτηση για την επιδότηση στέγασης στο ενδιάμεσο διάστημα. Τρέχει παράλληλα η διαδικασία και για τη δεύτερη φάση της πληρωμής, ανάλογα με τους ελέγχους που γίνονται για τις ζημιές στις κατοικίες.

Οι αγρότες πήραν κι αυτοί χρήματα. Όσοι έχουν γεωργικές εκμεταλλεύσεις, μια πρώτη προκαταβολή για τα δέντρα τους που κάηκαν. Χίλια, δύο, τέσσερις χιλιάδες ευρώ. Και ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει το ζωικό κεφάλαιο, τους μελισσοκόμους, όσους, στον πρωτογενή τομέα, είχαν προβλήματα από τις πυρκαγιές.  Κανένας από τους ανθρώπους που επλήγησαν δεν θα μείνει απροστάτευτος. Και ο τρόπος με τον οποίο το Κράτος θα στέκεται στο πλευρό τους θα έχει τα χαρακτηριστικά της ταχύτητας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης» υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «αυτά τα δύο χρόνια η κυβέρνηση έχει φτιάξει ένα δίχτυ ασφαλείας για την περίπτωση που προκύπτουν προβλήματα, το οποίο αγκαλιάζει όλο τον κόσμο. Το Κράτος δεν αφήνει κανέναν μόνο του στα προβλήματα που συναντά. Αυτό το κατάλαβαν οι άνθρωποι στον Έβρο, όταν έγινε η απόπειρα μαζικής εισβολής μεταναστών και προσφύγων πρόπερσι, το κατάλαβαν οι άνθρωποι στη Θεσσαλία και την Καρδίτσα με τις πλημμύρες, που χάθηκαν τα σπίτια τους και η περιουσία τους, το κατάλαβαν οι άνθρωποι που είχαν ανάγκη για άμεση, γρήγορη πρόσβαση στον εμβολιασμό, το κατάλαβαν οι αγρότες κάθε φορά που είχαν προβλήματα από τις μαζικές καταστροφές, από τον “Ιανό” και θα το νιώσουν οι πυρόπληκτοι τώρα. Το κατάλαβαν, όμως και οι άνθρωποι στον κορωνοϊό, καθώς το Κράτος πλήρωσε τους μισθούς, τις ασφαλιστικές τους εισφορές, οι επαγγελματίες που είχαν κλειστά τα καταστήματά τους, οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή εργασίας» ανέφερε.

Η αντιπολίτευση

Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης για τις πυρκαγιές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «παρά το ότι επιχειρούνται να γίνουν περίεργοι συμψηφισμοί, αυτή η κριτική που γίνεται λυσσαλέα για το επιτελικό κράτος, είναι κούφια. Γιατί το επιτελικό κράτος είναι διαδικασίες και άνθρωποι που η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι πέτυχαν αυτά τα δύο χρόνια σπουδαία πράγματα για τη χώρα. Το επιτελικό κράτος πέτυχε, για παράδειγμα, σε σχέση με την κλιματική κρίση, να δεσμεύσουμε 11,6 δισ. από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ για πράσινες πολιτικές, 1,8 δισ. για την Πολιτική Προστασία, για όλα αυτά που χρειάζονται. Για καθαρισμούς δασών, για αγορά εξοπλισμών, για ενισχύσεις με ηλεκτρονικά μέσα, για μέτρα θεσμικά, 1,8 δισ.. Το επιτελικό κράτος δημιούργησε το Πρόγραμμα “Ελευθερία» για τα εμβόλια, που μπαίνεις σε ένα site ή παίρνεις ένα τηλέφωνο και σε καλούν δέκα φορές στο τηλέφωνο να σου πουν μην ξεχάσεις το ραντεβού σου».

Κατά τον κ. Οικονόμου, «οι πυρκαγιές που ζήσαμε φέτος ήταν ένα πρωτοφανές και πρωτόγνωρο σε έκταση και σε ένταση φαινόμενο  το οποίο προκάλεσε ζημιές και απώλειες που μας πληγώνουν όλους. Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει το γεγονός ότι οι φωτιές ήταν τόσο μεγάλες σε ένταση και τόσο οξύ το φαινόμενο. Το πιστοποιούν αυτό επιστήμονες και οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής. Και απέναντι σε αυτό το πρωτοφανούς έκτασης φαινόμενο κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η Πολιτεία, με πρωταγωνιστές τους πυροσβέστες, στάθηκε στην πρώτη γραμμή. Το Κράτος δεν αναλώθηκε σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Δεν εγκατέλειψε. Δεν σήκωσε τα χέρια ψηλά. Πάλεψε με πράξεις, με έργα, ρίχνοντας στη μάχη τον μεγαλύτερο αριθμό πυροσβεστών που είχαμε τα τελευταία χρόνια, τον μεγαλύτερο αριθμό εναέριων μέσων που είχε ποτέ στη διάθεσή της η χώρα, με συνδρομή και από άλλες χώρες. Πάλεψε σε πολλά μέτωπα, σε  πολλαπλές φωτιές, ιδιαίτερα την πρώτη εβδομάδα. Και πάλεψε και σε φωτιές που, ό,τι και αν κάναμε, επιμένανε με τόσο εμφατικό τρόπο εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχουν αποκτήσει» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό