23.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Γκιουλέρ: Διανύουμε ιστορική περίοδο με Ελλάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Για ιστορική περίοδο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε λόγο για ακόμη μια φορά ο Γιασάρ Γκιουλέρ, σημειώνοντας ωστόσο η ότι προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικό τρόπο δεν θα διακινδυνεύσει τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τοποθετήθηκε για τα Ελληνοτουρκικά  τονίζοντας ”ότι η Συνάντηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 13 Νοεμβρίου ήταν μια καλή ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα και πρόσθεσε «Με την ευκαιρία, η συνάντηση που έχει διακοπεί για περισσότερα από δύο χρόνια επετεύχθη συναίνεση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και συνέχισή τους το επόμενο έτος. Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός μηχανισμού Σημείου Επαφής για τη διευκόλυνση της εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης»

Για την επίσκεψη στην Αθήνα

«Στις συναντήσεις μας ήρθαν στο προσκήνιο τα θέματα μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, διατήρησης ανοιχτών διαύλων διαλόγου και επίλυσης προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του πνεύματος συμμαχίας. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τη διαδικασία στις σχέσεις καλής γειτονίας, διάλογο και θετική ατζέντα στο πλαίσιο της Διακήρυξης της Αθήνας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών. Φυσικά, θα ήθελα ιδιαίτερα να τονίσω ότι ενώ προσπαθούμε για μια ειρηνική λύση, δεν θα συμβιβαζόμαστε ποτέ για τα εθνικά μας συμφέροντα και ότι είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα.”

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δεν παρέλειψε παράλληλα να αναφερθεί ότι οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι ο θεματοφύλακας της Γαλάζιας Πατρίδας.”Oι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας, οι οποίες είναι ένας αποτελεσματικός και ισχυρός στρατός στην περιοχή τους και στον κόσμο, εκπληρώνουν με επιτυχία όλα τα καθήκοντά τους, από τη διασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων μας μέχρι τον αγώνα. ενάντια στην τρομοκρατία, από την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στη γαλάζια και ουράνια πατρίδα μας μέχρι τη συμβολή στη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.”

Κυπριακό”Η επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό με τρόπο που να εγγυάται τα νόμιμα συμφέροντα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού. μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της χώρας μας. «Η μόνη και οριστική λύση στο νησί είναι η καταγραφή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού”.

Για F16

O Γιαράρ Γκιουλέρ αναφέρθηκε και στο θέμα των F16, δηλώνοντας ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν θετικά βήματα σημειώνοντας ωστόσο ότι μια συμμαχική χώρα δεν δύναται να επιβάλλει κυρώσεις και περιορισμούς σε χώρα σύμμαχο.”Παρακολουθούμε τη διαδικασία αγοράς 40 F-16 Block 70 Vipers από τις ΗΠΑ και ζητάμε 79 κιτ εκσυγχρονισμού. Ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές συναντήσεις με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, μεταφέρουμε επίσης στους συνομιλητές μας ότι αναμένουμε να γίνουν θετικά και συγκεκριμένα βήματα και να ξεκινήσει η διαδικασία το συντομότερο δυνατό. Χθες ο Πρόεδρός μας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν για το θέμα αυτό. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε: «Έχω κάνει προετοιμασίες για να το μεταφέρω στο Κογκρέσο το συντομότερο δυνατό.”

”Δηλώνουμε πάντα ότι οι σύμμαχοι πρέπει να κατανοούν καλά την παγκόσμια και περιφερειακή λειτουργία της Τουρκίας και επομένως να εγκαταλείψουν αμέσως τέτοιες περιοριστικές πρακτικές”.

Για Eurofighter

«Η υποστήριξη και η προσέγγιση της Βρετανίας σε αυτό το θέμα είναι σημαντική καθώς αποτελεί παράδειγμα για άλλους συμμάχους. Η Ισπανία μας παρέχει επίσης παρόμοια υποστήριξη. Όσον αφορά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας. Η λήψη επιλογών και αποφάσεων σύμφωνα με την κοινή προοπτική ασφάλειας, με βάση το πνεύμα της συμμαχίας, θα ήταν η σωστή προσέγγιση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό