20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατηγορεί τον Μπολσονάρου η έρευνα της Γερουσίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Η κοινοβουλευτική ερευνητική επιτροπή (CPI) της Γερουσίας της Βραζιλίας που διερεύνησε την αντιμετώπιση της πανδημίας από την βραζιλιάνικη κυβέρνηση, παρέδωσε στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα συστάσεις για άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου για φερόμενα λάθη που στοίχισαν τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Βραζιλιάνων.

Ο γενικός εισαγγελέας Αουγκούστο Αράς διορίστηκε από τον Μπολσονάρου το 2019 μετά από σύσταση συντηρητικών συμμάχων και δεν αναμένεται να του απαγγείλει κατηγορίες.  

Η έκθεση των σχεδόν 1.300 σελίδων, που συντάχθηκε μέσα σε διάστημα έξι μηνών, με τις ακροαματικές διαδικασίες της επιτροπής στην Γερουσία να μεταδίδονται ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα και εκατομμύρια Βραζιλιάνους να τις παρακολουθούν, συστήνει ο Μπολσονάρου να αντιμετωπίσει εννέα κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, σχετικά με τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνησή του που συνέδραμαν στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η Co-19 έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής πάνω από 606.000 ανθρώπους στη Βραζιλία, ο δεύτερος βαρύτερος απολογισμός στον κόσμο μετά τις HΠΑ. Η έκθεση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι άργησε σκοπίμως να αντιμετωπίσει τον ιό σε μια προσπάθεια να επιτύχει ανοσία της αγέλης.

Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι επέλεξε να καθυστερήσει τις αγορές εμβολίων, οδηγώντας άμεσα στο θάνατο πολλών Βραζιλιάνων.

Η προεδρία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με τις κατηγορίες. Ο Μπολσονάρου έχει επανειλημμένα επικρίνει την έρευνα της Γερουσίας, αποκαλώντας την «ανέκδοτο».

Εκτός από τον Βραζιλιάνο πρόεδρο, η επιτροπή συνέστησε να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον 78 ατόμων, από αξιωματούχους μέχρι μπλόγκερ, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες υγείας.

Οι γερουσιαστές ενέκριναν την τελική έκθεση με επτά ψήφους υπέρ έναντι τεσσάρων κατά χθες Τρίτη και την κατέθεσαν σήμερα στο γραφείο του Αράς, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος του προέδρου.

“Με αυτές τις νέες πληροφορίες, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην έρευνα”, είπε ο Αράς σε ένα tweet του γραφείου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, καθώς απεικονίζεται ο ίδιος να παραλαμβάνει την έκθεση.

Διορίζοντας τον Αράς στη θέση του γενικού εισαγγελέα, ο Μπολσονάρου έσπασε μια πάγια πρακτική που κρατούσε από το 2003 να επιλέγεται ο ανώτατος εισαγγελέας από έναν κατάλογο τριών υποψηφίων που καταρτιζόταν από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς της χώρας.

Επικριτές υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως γενικός εισαγγελέας, ο Αράς δεν έχει κάνει αρκετά για να αντικρούσει τις επιθέσεις του Μπολσονάρου στο εκλογικό σύστημα, το οποίο εδώ και καιρό ο ακροδεξιός πρόεδρος ισχυρίζεται ότι είναι ευάλωτο σε νοθεία, χωρίς να παρέχει στοιχεία.

: ΑΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό