22.7 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γιατί το υπουργείο Ανάπτυξης βάζει πλαφόν στις τιμές των κλιματιστικών

Ειδήσεις Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.18

Του Γιώργου Λαμπίρη

Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης, με τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, να προαναγγέλλει την επιβολή πλαφόν στα κλιματιστικά, ως μία προσπάθεια για τον έλεγχο πιθανών φαινομένων αισχροκέρδειας. Ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε ότι με την ανακοίνωση του προγράμματος για την αντικατάσταση παλιών συσκευών, σημειώθηκε πολύ μεγάλη αύξηση στην τιμή των κλιματιστικών σε πολλά καταστήματα, χαρακτηρίζοντάς την ως  “απαράδεκτη”. 

Την ίδια στιγμή η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τους δικαιούχους που άνοιξε στα τέλη Ιουνίου, έκλεισε στις αρχές Ιουλίου, ενώ η υλοποίηση του προγράμματος που θα φέρει την έγκριση των αιτήσεων που κατατέθηκαν και την κατ’ επέκταση προσέλευση των καταναλωτών στα καταστήματα για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών μέσω του προγράμματος “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή”, θα ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών. 

Παγωμένη η αγορά σε αναμονή υλοποίησης του προγράμματος

Πηγές της αγοράς λιανικής πώλησης ηλεκτρικών ειδών αναφέρουν στο Capital.gr, ότι αυτή τη στιγμή η υλοποίηση του προγράμματος καθυστερεί, δεδομένου ότι το πλήθος των καταναλωτών που θα προβούν σε αγορά νέων συσκευών – επιδοτούνται κλιματιστικά, ψυγεία, ψυγειοκαταψύκτες – είναι πολύ μεγάλο, σε βαθμό τέτοιο που απαιτείται η αποκλιμάκωση της αγοράς, για να μην υπάρξουν επιπλοκές λόγω φόρτου στην διαδικασία. Το γεγονός αυτό ωστόσο επισημαίνουν πάντως ότι έχει αποτέλεσμα να παγώσει η αγορά ηλεκτρικών ειδών, με το καταναλωτικό κοινό να τηρεί στάση αναμονής μέχρι την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος επιδότησης. Μάλιστα οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για έναν Ιούλιο που κινείται πτωτικά με διψήφιο ποσοστό, σε μία ήδη πτωτική χρονιά για την αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Θα θυμίσουμε ότι σε επίπεδο τετραμήνου με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της GFK, η πτώση για το σύνολο της αγοράς ήταν στο 4,1%. 

Αυξήσεις 25% στα κλιματιστικά – Συμπεριλαμβάνεται στην τιμή τοποθέτηση και επιπλέον δωροεπιταγή ανακύκλωσης

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις που έχουν περάσει στη λιανική, αυτές ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 25% στα κλιματιστικά. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές με δραστηριότητα στη λιανική πώληση ηλεκτρικών συσκευών, οι τελευταίες ανατιμήσεις στα κλιματιστικά πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο, στο κατώφλι έναρξης της σεζόν που καθορίζει και την κίνηση στην αγορά κλιματιστικών λόγω εποχικότητας. Φέρνουν ως ενδεικτικό παράδειγμα το γεγονός ότι ένα κλιματιστικό 9.000 BTU από 399 ευρώ που ήταν η τιμή του πέρυσι, σήμερα κοστίζει 499 ευρώ. Επισημαίνουν όμως ότι σε αυτή την τιμή συμπεριλαμβάνεται πλέον η δωρεάν τοποθέτηση με μέσο κόστος 100 ευρώ, αλλά και η δωροεπιταγή ανακύκλωσης που αναλόγως το μοντέλο και το κόστος της κάθε συσκευής, κυμαίνεται από 50 έως και 100 ευρώ. Αυτή τη στιγμή το σύνολο των λιανεμπόρων ηλεκτρικών συσκευών στην ελληνική αγορά έχει προχωρήσει στις προαναφερόμενες παροχές τόσο της δωρεάν εγκατάστασης, όσο και της δωροεπιταγής ανακύκλωσης καθώς ουδείς μπορεί να διαφύγει των συγκεκριμένων παροχών λόγω του υφιστάμενου ισχυρού ανταγωνισμού. Στις παραπάνω παροχές οι ίδιες πηγές συνυπολογίζουν τα προγράμματα δόσεων που προσφέρονται από τις εκάστοτε επιχειρήσεις, χωρίς να απαιτείται η χρήση πιστωτικής κάρτας. 

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές στους ψυγειοκαταψύκτες

Ως προς τους ψυγειοκαταψύκτες, παράγοντες της λιανικής ηλεκτρικών ειδών αναφέρουν ότι πρόσφατα παρελήφθησαν στην Ελλάδα νέες συσκευές, της νεότερης και τεχνολογικά προηγμένης, κλάσης “Ε”. Επισημαίνουν ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων το σύνολο των εταιρειών λιανικής έχει προχωρήσει σε μεσοσταθμική αύξηση 5%-7% στις μεγάλες λευκές συσκευές. Όπως αναφέρουν, τα νέα μοντέλα ενεργειακής κλάσης “Ε” σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, την τιμή του δολαρίου και την ισοτιμία με το ευρώ, αλλά και το μεταφορικό κόστος, έχουν φέρει νέες αυξήσεις. Στον αντίποδα όμως επισημαίνουν, ότι όπου υπάρχει απόθεμα ψυγείων ενεργειακής κλάσης “F”, οι τιμές παραμένουν οι ίδιες με πέρυσι. 

Τι συμβαίνει με τα περιθώρια μεικτού κέρδους στη χονδρική

Σε επίπεδο χονδρικής πώλησης, πηγές με γνώση του θέματος και δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα ανέφεραν πρόσφατα στο Capital.gr ότι η μεικτή κερδοφορία στα κλιματιστικά φέρεται να έχει περιοριστεί κατά περίπου 8% έως 10% σε σύγκριση με πέρυσι, με το περιθώριο κερδοφορίας των συγκεκριμένων συσκευών αυτή τη στιγμή να ανέρχεται σε ποσοστό 25%. Οι αυξήσεις που προηγήθηκαν στα κλιματιστικά πραγματοποιήθηκαν λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής σε εργοστάσια του εξωτερικού, σε χώρες όπως η Κίνα, η Ταϊλάνδη ή αλλού. Ταυτόχρονα όμως αυξήθηκαν τα ναύλα των εμπορευματικών μεταφορών – ένα κοντέινερ από την Κίνα με μέση τιμή 2.500 ευρώ πέρυσι, σήμερα κοστίζει περί τις 14.000 ευρώ – , γεγονός που επίσης επηρέασε τις τιμές της αγοράς κλιματιστικών, ενθαρρύνοντας τις ανατιμήσεις. Επιπλέον, όταν ανακοινώθηκαν οι νέοι τιμοκατάλογοι στην αγορά κλιματιστικών τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022 η τιμή του δολαρίου ήταν στα επίπεδα του 1,13. Ωστόσο σήμερα που η τιμή του δολαρίου βρίσκεται στα επίπεδα του 1,02, ενώ περισσότερες επιχειρήσεις στον τομέα της χονδρικής δεν προτίθενται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να προβούν σε νέες αυξήσεις, με τον ανταγωνισμό να είναι ήδη ισχυρός στην αγορά μεταξύ των εμπόρων χονδρικής αλλά και λιανικής, γεγονός που δρα κατασταλτικά στην όποια διάθεση για νέες αυξήσεις.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό