16.6 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Γιατί το καρπούζι είναι το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού

Ειδήσεις Ελλάδα

Το καλοκαίρι έχει πολλά και πολύ πιο γευστικά φρούτα από τις άλλες εποχές: κεράσια, φράουλες, σύκα, πεπόνι, σταφύλια, ροδάκινα και φυσικά… καρπούζι. Το φρούτο των φρούτων. Το καρπούζι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό νερού και ωριμάζει στην εποχή που το νερό είναι σπάνιο. Σε γλυκαίνει και σε ξεδιψάει όσο κανένα άλλο. Το καρπούζι όμως δεν έχει μόνο τη δροσερή γεύση του, αλλά και πολλά οφέλη για την υγεία. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

Διατροφική Αξία

Το καρπούζι είναι εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες (46 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, σάκχαρα, πρωτεΐνες, νάτριο, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, κάλιο και μαγνήσιο. Δεν περιέχει λίπη, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα ελαφρύ και υγιεινό.

Ενυδάτωση

Με 92% περιεκτικότητα σε νερό, το καρπούζι είναι ιδανικό για την ενυδάτωση του οργανισμού, ειδικά κατά τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Περιέχει επίσης νάτριο και μαγνήσιο, συμβάλλοντας στην ομοιόσταση, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και την προστασία των αρθρώσεων και του νωτιαίου μυελού.

Μείωση της Πίεσης και Βελτίωση της Κυκλοφορίας

Η κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που περιέχεται στο καρπούζι, βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και στη χαλάρωση των αρτηριών, βελτιώνοντας τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.

Αντικαρκινικές Ιδιότητες

Το καρπούζι περιέχει λυκοπένιο και βιταμίνη C, τα οποία προλαμβάνουν την οξείδωση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Αυτό το καθιστά ισχυρό αντικαρκινικό τρόφιμο και βοηθά επίσης στην προστασία από καρδιαγγειακές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος

Η βιταμίνη Α και C που περιέχει το καρπούζι ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, προστατεύοντας από λοιμώξεις του αναπνευστικού και γενικά ενισχύοντας την ανοσοποιητική λειτουργία.

Υγεία του Καρδιαγγειακού Συστήματος

Το λυκοπένιο βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, βελτιώνοντας την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και προστατεύοντας από τον σακχαρώδη διαβήτη.

Υγεία των Μυών

Η κιτρουλίνη και η αργινίνη, δύο αμινοξέα που περιέχει το καρπούζι, είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των μυϊκών κυττάρων και την αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση. Η κιτρουλίνη μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τον χρόνο αποκατάστασης μετά την άθληση.

Διατήρηση του Βάρους

Μια μελέτη του 2019 στο περιοδικό Nutrients έδειξε ότι η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους και της αναλογίας μέσης-γοφών σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες, σε σύγκριση με άλλες θερμιδικά ίσες επιλογές.

Λειτουργία του Πεπτικού

Το καρπούζι περιέχει προβιοτικά, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου. Ένα υγιές έντερο ρυθμίζει την διάθεση, την ανοσοποιητική λειτουργία και την απορρόφηση ιχνοστοιχείων.

Αυτοί οι λόγοι κάνουν το καρπούζι όχι μόνο ένα από τα πιο δροσιστικά αλλά και ένα από τα πιο ωφέλιμα φρούτα του καλοκαιριού, καθιστώντας το αναπόσπαστο μέρος της καλοκαιρινής διατροφής.

Πηγή: Health.com, EatingWell.com

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό