35.5 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Γιατί ο χαλκός μπορεί να πέσει στην παγίδα του λιθίου

Ειδήσεις Ελλάδα

Η τιμή του χαλκού γνωρίζει ένα ανοδικό ράλι τα τελευταία χρόνια που δεν έχει ξαναδεί η αγορά, καθώς ξεπέρασε προσωρινά και τα 11.000 δολάρια τον τόνο.

Η ζήτηση για τον χαλκό είναι τεράστια, καθώς αποτελεί το μέταλλο – κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση και τη μελλοντική παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, ο κατασκευαστικός τομέας είναι σημαντικός καταναλωτής χαλκού. Ομοίως, η ενεργειακή μετάβαση είναι αδιανόητη χωρίς χαλκό. Σκεφτείτε απλώς τις «ανανεώσιμες» πηγές ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση. Εάν η ζήτηση αυξηθεί σε αυτούς τους τομείς, θα καταναλώνεται περισσότερος χαλκός – και η τιμή του μετάλλου θα αυξάνεται.

Αυτά τα επιχειρήματα, ωστόσο, θυμίζουν στους ειδικούς τις περιστάσεις που ανέβασαν την τιμή του λιθίου και των σπάνιων γαιών το 2022 και που σήμερα έχουν αποδειχθεί υπερβολικές. Τελικά το αναμενόμενο έλλειμμα προσφοράς σε λίθιο δεν ήταν τέτοιο, καθώς ο κλάδος αντιμετώπισε λιγότερη ζήτηση και η προσφορά ήταν πιο υψηλή από το αναμενόμενο.

Υποχώρηση στα 9.000 δολάρια

Η τιμή του χαλκού έπεσε ήδη κάτω από τα 10.000 δολάρια τον τόνο για πρώτη φορά σε τρεις εβδομάδες. Ο χαλκός για τρίμηνα συμβόλαια στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου υποχώρησε 1,5% στα 9.994 δολάρια ο τόνος. «Τα στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ ήταν πιο αδύναμα από το αναμενόμενο. Και τα αποθέματα χαλκού στη Σαγκάη, τα οποία παρακολουθούνται στενά ως δείκτης φυσικής ζήτησης, παρέμειναν υψηλά», εξηγεί ο Κάρστεν Μένκε της Julius Baer.

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ ενίσχυσαν την υπόθεση για μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve, βοηθώντας το δολάριο να ανακάμψει από το χαμηλότερο επίπεδό του από τα μέσα Μαρτίου. Ένα ισχυρότερο αμερικανικό νόμισμα κάνει τα μέταλλα που πωλούνται σε δολάρια πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Τα αποθέματα χαλκού της Κίνας δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει την εποχική πτώση τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά χαλκού είναι πολύ πιο υπερπροσφορά από ό,τι πίστευαν ορισμένοι έμποροι.

Στην περίπτωση του χαλκού, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένει ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν με την πάροδο των ετών από τα σημερινά επίπεδα, έως και τα 9.000 δολάρια το 2028.

Εναλλακτικό το αλουμίνιο

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχουν επιχειρήματα που δείχνουν ότι οι αυξήσεις στην τιμή ρεκόρ του χαλκού τα τελευταία χρόνια, μπορεί να είναι υπερβολικές. Για παράδειγμα, η δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών στον χαλκό, μετάλλων, μπορεί να μειώσει την τιμή του. Ο χαλκός είναι το βέλτιστο μέταλλο για πολλούς τομείς, αλλά και το αλουμίνιο μπορεί να είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, καθώς είναι καλός αγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, και η τιμή του σήμερα είναι μόλις 2.676 δολάρια τον τόνο-είναι δηλαδή 4 φορές φθηνότερο από τον χαλκό στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου.

Η εταιρεία ανάλυσης CRU Group προβλέπει μάλιστα ότι η ζήτηση χαλκού θα φτάσει ως το 2050 στους 35 εκατομμύρια τόνους, πολύ κάτω από τα επίπεδα των 50 εκατομμυρίων τόνων που αναμένει η S&P Group, για το ίδιο έτος.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg, Χαβιέ Μπλάς, «η τρέχουσα ζήτηση σε χαλκό μπορεί να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της αδυναμίας που δείχνει η Κίνα – ο κύριος καταναλωτής του μετάλλου. «Η Κίνα αντιπροσωπεύει το ήμισυ της παγκόσμιας κατανάλωσης, αλλά ο τομέας των ακινήτων στη χώρα παραμένει στάσιμος», εξηγεί ο Μπλας.

Το παράδειγμα του λιθίου

Με τον ίδιο τρόπο άλλωστε υποχώρησε και η τιμή του λιθίου: Ενώ εξαπλασιάστηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια, μεταξύ 2021 και 2023, στη συνέχεια η τιμή του λιθίου υποχώρησε δραματικά. «Ο χαλκός μπορεί να υποφέρει από παρόμοιο πυρετό, τουλάχιστον όσον αφορά τις προσδοκίες των καταναλωτών».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό