24.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γιατί οι λύκοι είναι πολύτιμοι για την οδική ασφάλεια;

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα δυστυχήματα με συγκρούσεις αυτοκινήτων με ελάφια είναι μία πραγματική μάστιγα για της χώρες του Βορρά, καθώς αποτελούν έναν από τους πιο συχνούς λόγους για τον θάνατο των επιβατών. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, γίνονται 1 εκατομμύριο τέτοιου είδους ατυχήματα που προκαλούν 29.000 τραυματισμούς ετησίως, 200 θανάτους, και συνολικό κόστος που φθάνει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Είναι προφανές ότι το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο στο να λυθεί, καθώς είναι δύσκολο να προβλεφθεί η συμπεριφορά των συγκεκριμένων ζώων.
Όμως μία νέα μελέτη δείχνει ότι η σωστή εκμετάλλευση των λύκων ίσως δώσει την απάντηση, ιδίως σε κάποιες Πολιτείες των ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα στο Γουισκόνσιν, όπου παρατηρήθηκε μία άμεση σύνδεση του πληθυσμού των λύκων με τα ατυχήματα με ελάφια.

Η εξήγηση είναι πιο σύνθετη από ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι λύκοι συνηθίζουν να εκμεταλλεύονται τα οδικά δίκτυα των ανθρώπων για να μετακινούνται.
Αυτό κάνει τα ελάφια και τα αντίστοιχα ζώα να έχουν πλέον αντιληφθεί αυτή την πρακτική των λύκων και έχουν αλλάξει συνήθεις, αποφεύγοντας να πλησιάζουν τους δρόμους και έτσι μειώνεται δραματικά και ο αριθμός των ατυχημάτων.
Προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να αφεθούν να αναπτυχθούν ελεύθερα οι λύκοι σε όλες τις Βόρειες χώρες του κόσμου. Πάντως σε πιο αγροτικές περιοχές, είναι ξεκάθαρο ότι οι λύκοι μπορούν να έχουν πολύ επιτυχημένα αποτελέσματα στην μείωση των ατυχημάτων με ελάφια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό