27.7 C
Athens
Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024

Γιατί οι εκλογές στη Βρετανία γίνονται μέρα Πέμπτη; Οι απίστευτοι λόγοι μίας πρωτότυπης παράδοσης

Ειδήσεις Ελλάδα

Ημέρα εκλογών σήμερα στη Βρετανία, με πολλούς να είναι εκείνοι που αναρωτιούνται για ποιο λόγο η προσφυγή στις κάλπες γίνεται ημέρα Πέμπτη.

Κι όμως, το να ψηφίζεις Πέμπτη αποτελεί μία παράδοση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και οι γνώμες και οι θεωρίες για το πώς καθιερώθηκε διίστανται.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη παράδοση κρατά από το 1935, με τις βρετανικές εκλογές να διεξάγονται μόνο τις Πέμπτες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από το 2011 το βρετανικό κοινοβούλιο αποφάσισε οι εκλογές να διεξάγονται πάντα την πρώτη Πέμπτη του Μάη εκτός αν πρόκειται για πρόωρες εκλογές και οι οποίες γίνονται πάλι μια οποιαδήποτε Πέμπτη.

Οι επικρατέστερες θεωρίες

Όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, τρεις είναι οι επικρατούσες θεωρίες σχετικά με τη συνήθεια να διεξάγονται οι εκλογές την Πέμπτη.

Η πρώτη θεωρία λέει ότι η Πέμπτη επιλέχθηκε καθώς ήταν παραδοσιακά η μέρα που οι άνθρωποι που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές πήγαιναν στην πόλη. Έτσι, θα ήταν ευκολότερο για αυτούς να ψηφίσουν καθώς τότε δεν υπήρχαν εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Η δεύτερη θεωρία θέλει την Πέμπτη να επιλέγεται με βάσει το τυπικό βρετανικό φλέγμα, καθώς η Κυριακή είναι παραδοσιακά… ημέρα κυνηγιού!

Η τρίτη (και επικρατέστερη) θεωρία μιλάει για μια παράδοση που υπάρχει από τις αρχές του περασμένου αιώνα: Αρχικά, στη Βρετανία, κάθε εκλογική περιφέρεια διενεργούσε τις εκλογές διαφορετική μέρα, γεγονός που θεωρήθηκε ότι είχε επίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Όλα άλλαξαν το 1918, όταν η τότε αρμόδια επιτροπή (Representation of the People Act) αποφάσισε να περιορίσει τις εκλογές σε όλη την επικράτεια σε μία μόνο μέρα. Αλλά ποια;

Ο λόγος που επιλέχθηκε η Πέμπτη λέγεται ότι έγινε επειδή την Παρασκευή οι ψηφοφόροι συνήθως πληρώνονταν. Εάν λοιπόν πήγαιναν σε μία παμπ να απολαύσουν την μπύρα τους, θεωρήθηκε ότι θα επηρεαζόταν η ψήφος τους από τα συμφέροντα που είχαν οι Συντηρητικοί στις επιχειρήσεις ζυθοποιίας.

Αν πάλι οι εκλογές γίνονταν Κυριακή, τότε η ψήφος θα επηρεαζόταν από τους υπουργούς της Ελεύθερης Εκκλησίας, οι οποίοι γενικά ήταν υποστηρικτές των Φιλελευθέρων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό