28.7 C
Athens
Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024

Γιατί κάποιες φορές ακούγονται πιο δυνατά οι βροντές; Η εξήγηση Κολυδά

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε εξέλιξη είναι η επέλαση της κακοκαιρίας σε ολόκληρη τη χώρα, με τη βροχή, την χαλαζόπτωση αλλά και την έντονη κεραυνική δραστηριότητα να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της.

Σε πολλές περιοχές οι δρόμοι έγιναν «ποτάμια», με την κίνηση των πολιτών να γίνεται με δυσκολία. Την ίδια στιγμή, εκδηλώθηκαν και πολλές πυρκαγιές λόγω κεραυνών. 

Είναι γνωστό πως όλοι οι κεραυνοί προκαλούν βροντή. Βροντή που όμως σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Την εξήγηση για τον δυνατό-ή και όχι τόσο δυνατό-κρότο από τις βροντές σε περιπτώσεις κακοκαιρίας, δίνει με ανάρτηση του στο X, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Ολόκληρη η ανάρτηση Κολυδά:

«ΟΙ ΒΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ – ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΕΣ

Όλοι οι κεραυνοί προκαλούν βροντή, όταν η απίστευτα υψηλή θερμοκρασία του κεραυνού αναγκάζει τον περιβάλλοντα αέρα να συμπιεστεί , δημιουργώντας ένα κρουστικό κύμα το οποίο διαδίδεται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Εάν ο κεραυνός που προκάλεσε τη βροντή απέχει πολύ από τα αυτιά μας , ο ήχος που παράγεται έχει άφθονο χρόνο και χώρο για να εξαπλωθεί και να αναπηδήσει πάνω από αντικείμενα στον ουρανό και στο έδαφος.

Αυτό κάνει τον κεραυνό εξ αποστάσεως να ακούγεται σαν ένα μακρύ, χαμηλό βουητό μέχρι να φτάσει στα αυτιά μας . Από την άλλη πλευρά, όταν ο κεραυνός δημιουργείται κοντά, ο ήχος φτάνει γρήγορα σε μας χωρίς να χάνεται.

Ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμη πιο δυνατός τύπος βροντής που μπορεί να συμβεί μόνο υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Ονομάζεται «κεραυνός αναστροφής» και συμβαίνει όταν ένας κεραυνός χτυπά το έδαφος κάτω από μια αναστροφή θερμοκρασίας»

🌩️ ☇ ΟΙ ΒΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ – ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΕΣ ✅Όλοι οι κεραυνοί προκαλούν βροντή, όταν η απίστευτα υψηλή θερμοκρασία του κεραυνού αναγκάζει τον περιβάλλοντα αέρα να συμπιεστεί , δημιουργώντας ένα κρουστικό κύμα το οποίο διαδίδεται προς… pic.twitter.com/cp7rLx2ncJ

— Theodoros Kolydas (@KolydasT) July 4, 2024



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό