31.9 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Γιατί θέλει το Ισραήλ να επιστρατεύσει επιπλέον 50.000 άνδρες

Ειδήσεις Ελλάδα

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να αύξησει τον αριθμού των εφέδρων των IDF κατά 50.000, όπως μετέδωσαν την Τετάρτη ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Με τον τρόπο αυτό ο συνολικός αριθμός των εφέδρων θα ανέρχεται σε 350.000, εφόσον αυτό εγκριθεί.

Εν αναμονή της απόφασης Νετανιάχου, το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα

Κανένας δεν μπορεί να καταλάβει τι μπορεί να «κρύβει» αυτή η κίνηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, τη στιγμή που όλοι «κρέμονται» από τα χείλη του αναφορικά με το σχέδιο Τζο Μπάιντεν για τη Γάζα.

Ταυτόχρονα όμως -θα μπορούσε να πει κανείς- μπορεί να ετοιμάζεται για κάτι νέο.. με στόχο τον Λίβανο.

Ετοιμαζόμαστε για «ισχυρή δράση» στα σύνορα με Λίβανο

Άλλωστε είναι ένα μήνυμα που «πέρασε» και ο ίδιος στο πλαίσιο περιοδείας του στο βόρειο Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι το κράτος «έχει προετοιμαστεί για ισχυρή δράση στον βορρά».

«Όποιος νομίζει πως μπορεί να μας κάνει κακό και πως θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια κάνει μεγάλο λάθος. Είμαστε προετοιμασμένοι για πολύ ισχυρή δράση στον βορρά. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στον βορρά», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Οπότε δεν «φαντάζει» καθόλου απίθανο να θέλει να ενισχύσει τον στρατό του ούτως ώστε να ανοίξει -ταυτόχρονα- και άλλο μέτωπο.

Άλλωστε το επιβεβαίωσε και ο αρχηγός του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Herzi Halevi, λέγοντας ότι «το Ισραήλ πλησιάζει σε ένα σημείο απόφασης και είναι έτοιμο να εξαπολύσει επίθεση στο βορρά μετά από εκτεταμένη εκπαίδευση.»

Νετανιάχου: Ετοιμαζόμαστε για «ισχυρή δράση» στα σύνορα με Λίβανο

Κρατάει χρόνια

Οι πρόσφατες εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, οι οποίες έχουν φθάσει στα χειρότερα επίπεδα από τον πόλεμο του 2006, έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες αμάχους και στις δύο πλευρές των συνόρων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η Χεζμπολάχ έχει πλήξει το Ισραήλ για να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται υπό ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα, υποσχόμενη να σταματήσει τα πυρά μόνο όταν σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στον πολιορκημένο θύλακα.

Ναι στη Γάζα ναι στη Χεζμπολάχ

Οι ακροδεξιοί ισραηλινοί υπουργοί Μπεζαλέλ Σμότριτς και Ιτάμαρ Μπεν-Γβιρ, οι οποίοι είναι αυτοί που «μπήγουν το μαχαίρι» στον λαιμό του Νετανιάχου να μη δεχτει το σχέδιο Μπαίντεν, έχουν εκφράσει έντονα τις εκκλήσεις τους για αυξημένη στρατιωτική δράση κατά της Χεζμπολάχ.

Κάτι που κάνουν και για τη Χαμάς και δεν επιθυμούν τη γενναιόδωρη πρόταση του Μπάιντεν.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στο Λίβανο ενώ η γη μας χτυπιέται και οι άνθρωποι εδώ εκκενώνονται. Βάζουν φωτιές εδώ, πρέπει να κάψουμε όλα τα προπύργια της Χεζμπολάχ, να τα καταστρέψουμε. Πόλεμος!» φέρεται να είπε ο Μπεν-Γβιρ, στο Reuters κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη βόρεια πόλη Kiryat Shmona.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά την κατάσταση, φοβούμενη ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει μια ακόμη ευρύτερη αντιπαράθεση μεταξύ των βαριά οπλισμένων αντιπάλων.

Ένας για όλους και όλοι για έναν

Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και η Χαμάς ιδρύθηκαν ως «απάντηση» στην κατοχή του Λιβάνου και της Παλαιστίνης από το Ισραήλ, αντίστοιχα.

Οι ΗΠΑ, ενώ θεωρούν τη Χεζμπολάχ τρομοκρατική ομάδα, έχουν εκφράσει την προτίμησή τους για μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση με τη λιβανέζικη ομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, προειδοποιώντας ότι κανείς δεν έχει να κερδίσει από μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό