21.6 C
Athens
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Γιατί θέλει να αποφύγει την εισβολή στον Λίβανο

Ειδήσεις Ελλάδα

Δολοφονίες διοικητών, και μαχητών της Χεζμπολάχ αλλά και εκατόμβες αμάχων προκαλεί το σφυροκόπημα του Ισραήλ στον Λίβανο  «Καταστρέφουμε τη στρατιωτική υποδομή που έχει δημιουργήσει η Χεζμπολάχ τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωσε τη Δευτέρα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ Χέρζι Χάλεβι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, από την πλευρά του ανακοίνωσε σήμερα ότι ο στρατός του Ισραήλ θα εξακολουθήσει να πλήττει τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα συνεχίζονται. «Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε τη Χεζμπολάχ. Και λέω στον λαό του Λιβάνου: ο πόλεμός μας δεν στρέφεται εναντίον σας, είναι κατά της Χεζμπολάχ» είπε ο Νετανιάχου σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, σε αντίθεση με την εκστρατεία κατά της Χαμάς στη Γάζα, ο στόχος του Ισραήλ δεν είναι τόσο να εξαλείψει τον εχθρό του όσο να τον αναγκάσει σε υποχώρηση.

Μια τέτοια εξέλιξη  θα απέτρεπε την ανάγκη για εισβολή στον Λίβανο, και θα επέτρεπε σε περίπου 65.000 Ισραηλινούς που έχουν εκτοπιστεί από τη συνοριακή περιοχή να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Όλες οι κινήσεις μας πρέπει να αποσκοπούν στη δημιουργία  συνθηκών που θα επιτρέψει να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους», τόνισε ο Χαλεβί.

Όχι μόνο εισβολή αλλά και παραμονή

«Σε αντίθεση με τις αεροπορικές επιδρομές που τελειώνουν μέσα σε λίγες ώρες, όταν εισβάλεις αναγκάζεσαι να παραμείνεις στην περιοχή τουλάχιστον για κάποιες εβδομάδες», δήλωσε στο σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, ο Γιόρα Έιλαντ, στρατηγός εν αποστρατεία του Ισραηλινού στρατού και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, υπονοώντας ότι το μέτωπο της Γάζας θα αποδυναμωθεί

Αντιθέτως, με την άσκηση στρατιωτικής πίεσης στην ηγεσία της Χεζμπολάχ ίσως οδηγήσει σε διπλωματική λύση, σύμφωνα με ειδικό που γνωρίζει την ισραηλινή στρατηγική. Μια τέτοια εξέλιξη, προωθείται εδώ και καιρό από τις ΗΠΑ, με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν να συνομιλεί τακτικά με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ.

Να διασφαλιστεί η μη εισβολή στο Ισραήλ

Ένας άλλος στόχος θα ήταν να διασφαλιστεί ότι η εξαιρετικά εκπαιδευμένη Δύναμη Radwan της Χεζμπολάχ,  δεν θα έχει τα μέσα να εισβάλει στο Ισραήλ,  κατά τα πρότυπα της 7ης Οκτωβρίου με την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς.

Προς το παρόν, δεν είναι καθόλου σαφές σε ποιο βαθμό το Ισραήλ θα περιορίσει την εκστρατεία του Λιβάνου. Στρατιωτικοί στρατηγοί υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει σημαντική ζημιά στο πυραυλικό οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ τις τελευταίες ημέρες.

Αν και αυτό μπορεί να ισχύει, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, θα συμφωνήσει να μετακινήσει τους άνδρες και τα όπλα του μακριά από το Ισραήλ.

Το Ισραήλ ίσως «δεν έχει αποφασίσει ακόμη πόσο ψηλά θα ανεβάσει τον πήχη και αν θα επιλέξει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας», έγραψε την Τρίτη ο σχολιαστής Αριέλ Καχάνα στη δεξιά εφημερίδα Israel Hayom.

Ο ίδιος προέτρεψε σε πιο επιθετική δράση του Ισραήλ αν χρειαστεί, μια αρκετά διαδεδομένη θέση που υποστηρίζεται την κυβέρνηση.

«Ακόμα και αν χρειαστεί να δεχτούμε πυρά πυραύλων στο κεντρικό Ισραήλ, μόλις ορθοποδήσουμε στο τέλος του πολέμου, θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε με ψηλά το κεφάλι, αφού θα έχουμε εξαλείψει την απειλή της Χεζμπολάχ».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό