20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γιατί η La Liga παραμένει χωρίς τεχνολογία Goal Line

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Εσπανιόλ και η Ατλέτικο Μαδρίτης αναδείχθηκαν ισόπαλες με 3-3 το βράδυ της Τετάρτης, όμως η ισοπαλία, με απίστευτη επιστροφή από το 0-3 σε 3-3 των γηπεδούχων Καταλανών, σημαδεύτηκε από μεγάλη αντιπαράθεση μετά το 0-2 που υπέγραψε ο Γκριεζμάν στο 44ο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου και κατακυρώθηκε μετά από έλεγχο του VAR.

Σε αυτή την περίπτωση η τεχνολογία δεν χρειάστηκε να επιλύσει μια περίπτωση οφσάιντ ή ένα υποτιθέμενο επιθετικό φάουλ του Γάλλου, αλλά έπρεπε να αποφασίσει εάν η μπάλα στο σουτ του Γκριεζμάν πέρασε ολόκληρη τη γραμμή τέρματος που υπερασπιζόταν ο Πατσέκο.

Αυτό συνέβη γιατί στο θεωρητικά δεύτερο κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο, μετά το αγγλικό, δεν υπάρχει τεχνολογία γραμμής (Goal Line), και ο λόγος δεν είναι τόσο προφανής.

Η διαμάχη για το γεγονός ότι η ισπανική κορυφαία κατηγορία δεν διαθέτει αυτή την τεχνολογία, σε αντίθεση με τα άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (εισήχθη επίσης στην ιταλική Serie B τη σεζόν 2021-22), επανήλθε στην επιφάνεια, καθώς είναι περισσότερο από αμφίβολο ότι η μπάλα είχε περάσει εντελώς τη γραμμή του τέρματος.

Όπως ανέφερε το ιδιωτικό ισπανικό ραδιόφωνο Cadena SER, η La Liga δεν είναι εξοπλισμένη με τεχνολογία Goal Line λόγω της βούλησης του προέδρου της, Χαβιέ Τεμπάς, να μην πληρώσει τη FIFA για να αποκτήσει την άδεια που θα επέτρεπε στο πρωτάθλημα να διαθέτει την τεχνολογία.

Αυτό αποκάλυψε ο πρώην Ισπανός διεθνής διαιτητής Εντουάρντο Ιτουράλδε Γκονζάλεθ. «Η τεχνολογία Goal Line δίνεται από τη FIFA με τη μορφή άδειας», εξήγησε ο πρώην διαιτητής, που τελείωσε την καριέρα του το 2012.

«Για να αποκτήσει αυτή την άδεια, το πρωτάθλημα που θέλει να την υιοθετήσει πρέπει να καταβάλει στην ίδια τη FIFA ένα τέλος 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Τέμπας και η Λίγκα δεν θέλουν να ξοδέψουν αυτά τα χρήματα ή τουλάχιστον δεν θέλουν να τα δώσουν στη FIFA».

Λόγω του λάθους με αφορμή το γκολ του Γκριεζμάν, με τον VAR να διορθώνει την (σωστή) αρχική απόφαση του βασικού διαιτητή (Μελέρο Λόπεθ) να μην κατακυρωθεί το γκολ, η Εσπανιόλ άσκησε έφεση την Πέμπτη για να κριθεί άκυρος ο αγώνας.

Η καταλανική ομάδα, με δύο αγωνιστικές να απομένουν, βρίσκεται προτελευταία με τέσσερις βαθμούς διαφορά από την Κάντιθ και φέρεται να έχει παρουσιάσει στοιχεία τα οποία υποστηρίζουν τον ισχυρισμό της, ζητώντας να επαναληφθεί ο αγώνας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό