27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Γιατί η Amazon μετρά τις ώρες που περνούν οι εργαζόμενοι της στο γραφείο;

Ειδήσεις Ελλάδα

Αν και έχουν περάσει τρία χρόνια από την πανδημία του COVID-19 που άλλαξε βίαια και άμεσα συνήθειες δεκαετιών, εντούτοις η επιστροφή στις προ πανδημίας συνήθειες δείχνει να είναι ένας δύσκολος δρόμος.

Το 2019 αν κάποιος συζητούσε σε «πηγαδάκι» στο γραφείο περί πολιτικής «δουλειά από το σπίτι» θα εισέπραττε ειρωνικά χαμόγελα.

Με την πανδημία όμως η δουλειά από το σπίτι έγινε κανόνας. Τώρα, όμως, οι εταιρείες δυσκολεύονται να επιβάλλουν την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία.

Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων οι μεγάλες πολυεθνικές θέλησαν να επιστρέψει όλο το προσωπικό στους χώρους εργασίας, εισέπραξε όμως την άρνηση πολλών εργαζόμενων που είδαν τα οφέλη της εργασίας από το σπίτι να είναι περισσότερα από ό,τι η μετακίνηση από και προς το χώρο εργασίας.

Για αυτό πολλές εταιρείες προσάρμοσαν την πολιτική τους καθιερώνοντας ένα υβριδικό σύστημα παρουσίας με τους εργαζόμενους να πρέπει να περνούν κατ’ ελάχιστον κάποιες ώρες στο χώρο εργασίας.

Falaq Lazuardi/Unsplash

Ωστόσο, ακόμα και αυτό το υβριδικό μοντέλου που θα έπρεπε να προσφέρει μια αρμονία και ισορροπία ανάμεσα στη ζωή και την εργασία κάποιοι πολυμήχανοι εργαζόμενοι βρήκαν τρόπο να το παρακάμπτουν.

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, η Amazon, μετά την άρση των μέτρων της πανδημίας του COVID-19, καθιέρωσε υβριδικό μοντέλο εργασίας ζητώντας από τους εργαζομένους της να περνούν τουλάχιστον κάποιες ημέρες στο γραφείο και τις υπόλοιπες να εργάζονται από το σπίτι.

Η εταιρεία άρχισε να απαιτεί παρουσία στο γραφείο για τα περισσότερα εταιρικά στελέχη τρεις φορές την εβδομάδα πέρυσι, αλλά δεν είχε υποχρέωση ελάχιστης ώρας για κάθε επίσκεψη.

Παρουσία με το χρονόμετρο

Εφόσον, λοιπόν, δεν ήταν υποχρεωτική η παρουσία για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πολλοί εργαζόμενοι επινόησαν ένα τρόπο για να καταγράφεται ότι πήγαιναν στο γραφείο, αν και έμεναν ελάχιστα στο χώρο εργασίας.

Σύμφωνα με εσωτερική πληροφόρηση του Business Insider πολλοί εργαζόμενοι στην Amazon πήγαιναν στο γραφείο, έπαιρναν ένα καφέ και έφευγαν σχεδόν αμέσως, κάτι που με βάση τις αρχικές οδηγίες της εταιρείας θεωρούνταν έγκυρη προσέλευση στο γραφείο.

Τώρα η Amazon «σφίγγει τα λουριά». Το τμήμα προσωπικού ανακοίνωσε στα στελέχη της εταιρείας ότι θα πρέπει να παραμένουν στο χώρο εργασίας δυο με έξι ώρες ανά μέρα, προκειμένου να είναι συμμορφωμένοι με την πολιτική της υβριδικής απασχόλησης.

Η κίνηση αυτή είναι το τελευταίο σημείο έντασης στην προσπάθεια της Amazon να επαναφέρει τους υπαλλήλους στο γραφείο. Από τότε που ανακοίνωσε τα σχέδιά της για επιστροφή στο γραφείο στις αρχές του περασμένου έτους, η Amazon αντιμετώπισε σφοδρή κριτική από τους υπαλλήλους, με περίπου 30.000 άτομα να υπογράφουν μια εσωτερική αναφορά αντιτιθέμενοι στην πολιτική.

Η εταιρεία έλαβε ακραία μέτρα όπως το να μπλοκάρει προαγωγές ατόμων που δε συμμορφώνονται με την πολιτική της εργασίας από το γραφείο.

Από την Amazon μέχρι την Dell, η καταπίεση για την επιστροφή στο γραφείο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. «Τώρα που έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος, αρχίζουμε να μιλάμε απευθείας με υπαλλήλους που δεν περνούν τακτικά σημαντικό χρόνο στο γραφείο για να διασφαλίσουμε ότι κατανοούν τη σημασία του να περνούν ποιοτικό χρόνο με τους συναδέλφους τους» ανέφεραν στελέχη της Amazon στο Business Insider.

Jose Losada/Unsplash
Σαν σχολιαρόπαιδα

Πολλοί υπάλληλοι της Amazon μοιράστηκαν την απογοήτευσή τους με τη νέα εντολή να παραμένουν στο χώρο εργασίας για 2 έως 6 ώρες και διαμαρτυρήθηκαν σε εσωτερικά κανάλια επικοινωνίας της εταιρείας λέγοντας ότι είναι μια αδικαιολόγητα αυστηρή πολιτική που έχει προκαλέσει μεγαλύτερη σύγχυση.

Ένα άτομο ρώτησε εάν το μήνυμα ότι πάει για να φάει μεσημεριανό για δύο ώρες θα μετρούσε στην εργάσιμη ημέρα. Κάποιοι αναρωτήθηκαν πώς ακριβώς θα μπορούσαν να παρακολουθούνται οι ώρες ή αν είναι νόμιμο να γίνει κάτι τέτοιο. Ένα άλλο άτομο είπε ότι το κίνητρο της Amazon για αυτό δεν ήταν ξεκάθαρο, καθώς η εταιρεία δεν το ανακοίνωσε ποτέ επίσημα ούτε εξήγησε γιατί το έκανε.

Άλλοι ήταν πιο επιθετικοί, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι θα βρουν τελικά έναν τρόπο να παρακάμψουν αυτόν τον κανόνα. Μερικοί άνθρωποι προειδοποίησαν ότι η Amazon έχει απολύσει άτομα που δεν συμμορφώθηκαν με την πολιτική εργασίας στο γραφείο.

Glenn Carstens-Peters/Unsplash
Περισσότερες εταιρείες επιβάλλουν την επιστροφή στο γραφείο

Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στην Αμερική φαίνεται τώρα να αναλαμβάνουν δράση για να ανακόψουν την «επανάσταση» της δουλειάς από το σπίτι.

Μια έρευνα από την WFH Research (WFH σημαίνει «εργασία από το σπίτι») διαπίστωσε ότι οι μάνατζερ γίνονται όλο και πιο σκληροί στην επιβολή πολιτικών επιστροφής στο γραφείο.

Τον Φεβρουάριο του 2024, το 23% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι μη συμμορφούμενοι υπάλληλοι αντιμετώπισαν απόλυση, από 11% το 2022.

Περίπου το 17% των ερωτηθέντων είπε ότι ο εργοδότης τους δεν τιμώρησε τους παραβάτες, μια μεγάλη πτώση από το 34% το 2022.

Ακόμα κι έτσι, τουλάχιστον ένας υπάλληλος της Amazon φαίνεται να έχει ήδη βρει έναν τρόπο να παρακάμψει τη νέα πολιτική προσέλευσης.

Αυτό το άτομο έγραψε στο εσωτερικό κανάλι επικοινωνίας slack ότι μπόρεσε να «χτυπήσει κάρτα» στην πίσω πόρτα στο τοπικό κατάστημα Whole Foods (η Whole Foods είναι θυγατρική της Amazon).

Η πόρτα δεν ξεκλείδωσε, πρόσθεσε αυτό το άτομο, αλλά το σήμα καταγράφηκε ως «παρών» στην κάρτα εργασίας του.

«Θα μπορούσα να κάνω αυτό το πράγμα να πηγαίνω τρεις φορές την εβδομάδα και να “χτυπάω κάρτα” κατ’ αυτόν τον τρόπο και να γλιτώσω από το να μεταβαίνω στο γραφείο;» έγραψε το άτομο στο Slack.

Όποια και αν είναι η κατάληξη των πραγμάτων, η ισορροπία ανάμεσα στη ζωή και την εργασία παραμένει ζητούμενο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό