22.5 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Γιατί η τιμή του χρυσού ανεβαίνει ασταμάτητα

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε υψηλά όλων των εποχών διαπραγματεύεται πλέον η τιμή του χρυσού ξεπερνώντας και το φράγμα των 2.600 δολαρίων την ουγγιά.

Από την αρχή του χρόνου η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει αυξηθεί κατά 20%. Σε ευρώ, ο χρυσός κατάφερε επίσης να εκτιναχθεί σε νέο υψηλό ρεκόρ άνω των 2.300 ευρώ.

Για την ιστορία μάλιστα, την 1η Ιανουαρίου 2008, τη χρονιά της κρίσης της Lehman Brothers, η ουγγιά κόστιζε περίπου 900 δολάρια- το κέρδος σε αυτά τα 16 χρόνια ήταν 180%.

Η μείωση των επιτοκίων

Κινητήριος μοχλός της έκρηξης του πολύτιμου είναι οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων και από τη Fed την προσεχή Τετάρτη, μετά την νέα περικοπή κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ, με την αγορά να αναμένει άλλη μία μείωση τον ΔεκέμβριοΗ αγορά αναμένει μειώσεις των επιτοκίων της Fed άνω των 100 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους, πράγμα που σημαίνει ότι σε μία από τις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις μετά τον Σεπτέμβριο, τα επιτόκια θα πρέπει οπωσδήποτε να μειωθούν κατά 50 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα μάλιστα με το Fed Funds Futures, τα βασικά επιτόκια στις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθούν κατά περισσότερες από 200 μονάδες βάσης έως τα μέσα του 2025.

Όσο χαμηλότερα είναι τα επιτόκια, όσο χαμηλότερες είναι οι αποδόσεις των ομολόγων, τόσο το καλύτερο για τον χρυσό. Η πτώση των επιτοκίων και τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού δημιουργούν ένα καλό περιβάλλον για επενδύσεις σε χρυσό. «Ορισμένοι επενδυτές χρησιμοποιούν επίσης τον χρυσό ως μια ασφαλή επένδυση σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον», λέει ο Μπόμπ Χάμπερκορν,υπεύθυνος στρατηγικής αγοράς στην RJO Futures. Επεσήμανε μάλιστα ότι η ελαφρά αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ καθώς και η έκθεση για την πιο αδύναμη απασχόληση αυτή την εβδομάδα,που «θα μπορούσε να ωθήσει τους επενδυτές να αντισταθμίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε χρυσό εάν η αμερικανική οικονομία διολισθήσει σε ύφεση»

Χωρίς επιστροφή στην κανονικότητα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια χρονιά οικονομικής ανάκαμψης, σημείωσαν, όπως και πέρυσι, ένα έλλειμμα ρεκόρ που δεν έχει ιστορική σύγκριση, εκτός αν ληφθούν υπόψη οι Παγκόσμιοι πόλεμοι ή παγκόσμιες πανδημίες.

Το αυξανόμενο εθνικό χρέος που ξεπέρασε τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια (130% του ΑΕΠ) και το έλλειμμα στο 7% ,είναι το μακροπρόθεσμο επιχείρημα για τη διατήρηση των επενδύσεων σε χρυσό.

Είναι πιθανό ότι αυτό που συμβαίνει με τον χρυσό τις τελευταίες εβδομάδες σχετίζεται με αυτές τις πτυχές.

Όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στην Αμερική, οι επενδυτές ανακαλύπτουν μάλιστα  ότι κανένας από τους δύο υποψήφιους -Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ- δεν έχει μια  ουσιαστική συνταγή για την επίλυση των οικονομικών ανισορροπιών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, θα πρέπει να εφαρμοστούν δημοσιονομικά κίνητρα επιπλέον των σημερινών.

Γίνεται σαφές, ιδίως δεδομένων του κόστους που επιβάλλει η γήρανση του πληθυσμού, ότι δεν υπάρχει προοπτική επιστροφής στην κανονικότητα για το αμερικανικό έλλειμμα . Μακροπρόθεσμα, αυτό συνεπάγεται τουλάχιστον δύο πράγματα: το πρώτο είναι η πίεση στην Fed  να υποστηρίξει ένα διευρυνόμενο χρέος και να μειώσει το κόστος του για την κυβέρνηση. Το δεύτερο είναι η υποτίμηση του δολαρίου και τα μεγαλύτερα προβλήματα συγκράτησης της δυναμικής των τιμών.

Μαζικές αγορές

Η άνοδος στην τιμή του χρυσού ενισχύθηκε βέβαια και από τις μαζικές αγορές των  κεντρικών τραπεζών και την ισχυρή ζήτηση για ασφαλή καταφύγια λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, ενώ το ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές αυξάνεται επίσης.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αγόρασαν τεράστιες ποσότητες χρυσού, ανεβάζοντας την τιμή του.

Πάνω απ’ όλα, η κινεζική κεντρική τράπεζα και η Τουρκία αύξησαν τα αποθέματα χρυσού. Επίσημα βέβαια, η Κίνα ανέστειλε τις αγορές της τους τελευταίους τρεις μήνες. Ωστόσο, οι παρατηρητές του κλάδου υποθέτουν ότι η Κίνα θα χτυπήσει γρήγορα ξανά σε περίπτωση διόρθωσης.

Οι ισχυροί αγοραστές χρυσού συνεχίζουν να περιλαμβάνουν τη Ρωσία, το Ουζμπεκιστάν, την Ινδία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία. Πρόσφατα, η Πολωνία αύξησε επίσης τα αποθέματά της σε χρυσό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό