19 C
Athens
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024

Γιατί η πτώχευσή της δεν επηρεάζει την Ελλάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Καμία σοβαρή ανησυχία δεν εγείρει στην Ελλάδα η πτώχευση του διεθνούς ομίλου διαχείρισης κόκκινων δανείων Intrum δηλώνουν στη «Ν» αρμόδιες πηγές σε συνέχεια του αιτήματος του Ομίλου για ένταξη στον πτωχευτικό κώδικα (Άρθρο 11) των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβε ενημέρωση από την Intrum Hellas σχετικά με τις εξελίξεις στον Όμιλο Intrum και διαβεβαιώσεις ότι αυτές δεν επηρεάζουν την ελληνική θυγατρική που καταγράφει σταθερά υψηλές επιδόσεις και εύρωστα οικονομικά μεγέθη.

Δεδομένου δε ότι δεν πρόκειται για πιστωτικό ίδρυμα που να διαθέτει καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δεν εντοπίζεται κίνδυνος για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη χώρα μας. Διότι μόνο σε αυτή την περίπτωση θα παρενέβαινε η κεντρική τράπεζα η οποία εποπτεύει και τις εταιρείες διαχείρισης. Ακόμη και στην περίπτωση που αλλάξει ιδιοκτήτη η μητρική εταιρεία, αυτό δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο στην Ελλάδα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές -κάτι που ισχύει και στην περίπτωση που αλλάξει η μετοχική σύνθεση κάποιου servicer.

Σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας στην Ελλάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη βρίσκεται από τον Όμιλο Intrum η υλοποίηση του σχεδιασμού για κεφαλαιακή ενίσχυση και αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων του ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία του οργανισμού, να βελτιωθεί η ρευστότητα και να στηριχθεί η μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πορεία του.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει επιτευχθεί η συμφωνία με ποσοστό άνω του 90% των πιστωτών και άνω του 73% των ομολογιούχων του ομίλου Intrum, οι οποίοι στηρίζουν τη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης και το τρέχον στάδιο περιλαμβάνει την υπαγωγή στο Chapter 11, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία. Πρόκειται για τεχνικό εργαλείο που χρησιμοποιείται συχνά σε ανάλογες διαδικασίες και είναι ασφαλής και γρήγορος τρόπος ολοκλήρωσής τους.

Σημειώνεται ο Όμιλος αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες μετά τις προκλήσεις που ήγειρε η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και οι δύο δεκαετίες υψηλών επιτοκίων, με αποτέλεσμα να εγείρονται ανησυχίες για το καθαρό χρέος της Intrum, που ανερχόταν στα 4,69 δισ. δολάρια στα τέλη Ιουνίου. Διαβεβαιώνεται δε ότι η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης και αναχρηματοδότησης του ομίλου δεν επηρεάζει τη δραστηριότητά του – και τη δραστηριότητα της ελληνικής θυγατρικής που κατέγραψε κύκλο εργασιών 223 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2023.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό