18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γιατί η επάνοδος της γρίπης απειλεί να παρατείνει την κυκλοφορία της φέτος

Ειδήσεις Ελλάδα

Με ταχύτερους ρυθμούς από το αναμενόμενο επέστρεψε η γρίπη στην Ευρώπη φέτος το χειμώνα, προκαλώντας ανησυχία για μια παρατεταμένη «δίδυμα πανδημία» παράλληλα με τον COVID-19, και εν μέσω ορισμένων αμφιβολιών για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της γρίπης.

Τα lockdown, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας «εξαφάνισαν» τη γρίπη τον περασμένο χειμώνα, «παροπλίζοντας» προσωρινά έναν ιό που σκοτώνει περίπου 650.000 παγκοσμίως ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ. Από τα μέσα Δεκεμβρίουόμως και καθώς τα εμβόλια κατά του Co-19 επιτρέπουν την χαλάρωση με λιγότερο αυστηρά μέτρα για τον έλεγχου του κορωνοϊού,  ο ιός της γρίπης κυκλοφορεί και πάλι στην Ευρώπη, με υψηλότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό, όπως ανέφερε αυτό το μήνα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης στις ευρωπαϊκές μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) αυξήθηκε σταθερά σε 43 την τελευταία εβδομάδα του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του ECDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).  Αυτός ο αριθμός είναι πολύ χαμηλότερος από τα προ-πανδημίας επίπεδα, με τα εβδομαδιαία κρούσματα γρίπης σε ΜΕΘ να κορυφώνονται, για παράδειγμα, σε πάνω από 400 στο ίδιο στάδιο το 2018. Πρόκειται όμως για μεγάλη αύξηση σε σχέση με πέρυσι, οπότε και υπήρχε μόνο ένα κρούσμα γρίπης σε ΜΕΘ ολόκληρο τον Δεκέμβριο. 

Η επιστροφή της γρίπης θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας ασυνήθιστα μεγάλης περιόδου έξαρσης της γρίπης που θα μπορούσε να εκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι, δήλωσε στο Reuters ο κορυφαίος ειδικός του ECDC για τη γρίπη Πάσι Πεντίνεν. «Αν αρχίσουμε να χαλαρώνουμε όλα τα μέτρα, η μεγάλη ανησυχία που έχω για τη γρίπη είναι ότι, επειδή είχαμε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς σχεδόν καθόλου κυκλοφορία στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, ίσως απομακρυνθούμε από τα κανονικά εποχιακά μοτίβα», είπε, προσθέτοντας ότι η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων την άνοιξη θα μπορούσε να παρατείνει την κυκλοφορία της γρίπης πολύ πέρα ​​από το κανονικό τέλος της ευρωπαϊκής σεζόν τον Μάιο.

Τα εμβόλια κατά της γρίπης και το στέλεχος που επικράτησε

Περιπλέκοντας περαιτέρω τα πράγματα, το κυρίαρχο στέλεχος γρίπης που κυκλοφορεί φέτος φαίνεται μέχρι στιγμής να είναι το Η3 του ιού Α, που συνήθως προκαλεί τα πιο σοβαρά κρούσματα στους ηλικιωμένους. Ο Πεντίνεν είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει μια τελική αξιολόγηση των εμβολίων κατά της γρίπης, επειδή χρειαζόταν μεγαλύτερος αριθμός ασθενών για πραγματικές αναλύσεις. Ωστόσο, οι εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα φέτος «δεν θα είναι τα βέλτιστα» κατά του H3.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το στέλεχος του ιού κυκλοφορούσε πολύ λίγο ή καθόλου όταν αποφασίστηκε η σύνθεση των εμβολίων πέρυσι, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους κατασκευαστές εμβολίων να προβλέψουν ποιο στέλεχος θα κυριαρχούσε την ερχόμενη περίοδο γρίπης. 

Η Vaccines Europe, η οποία αντιπροσωπεύει τους κορυφαίους κατασκευαστές εμβολίων στην περιοχή, αναγνώρισε ότι η επιλογή του στελέχους έγινε πιο δύσκολη λόγω της πολύ χαμηλής κυκλοφορίας της γρίπης πέρυσι, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εμβόλων αυτής της σεζόν.

Υπενθυμίζεται ότι τα εμβόλια κατά της γρίπης προσαρμόζονται κάθε χρόνο για να τα καθιστούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά ενάντια στους συνεχώς μεταβαλλόμενους ιούς της γρίπης. Η σύνθεσή τους αποφασίζεται έξι μήνες πριν ξεκινήσει η εποχή της γρίπης, με βάση την κυκλοφορία των ιών στο αντίθετο ημισφαίριο. Αυτό δίνει χρόνο στις φαρμακευτικές να αναπτύξουν νέα σκευάσματα. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό