14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γιατί διακόπηκαν οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου προς την κεντρική Ευρώπη

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, μέσω της Ουκρανίας, προς την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία σταμάτησαν την περασμένη εβδομάδα αφού οι κυρώσεις εμπόδισαν την πληρωμή του τέλους διαμετακόμισης, σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία αγωγών Transneft.

Η Ρωσία προμηθεύει περίπου 250.000 βαρέλια την ημέρα μέσω του νότιου σκέλους του αγωγού Druzhba στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία. Οι ουγγρικές MOL και Unipetrol, που ελέγχονται από την PKN Orlen, είναι οι κύριοι αγοραστές πετρελαίου μέσω της συγκεκριμένης διαδρομής, ενώ οι ρωσικές Lukoil, Rosneft και Tatneft είναι οι κύριοι προμηθευτές πετρελαίου.

Η Ukrtransnafta, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο πετρελαιαγωγών της Ουκρανίας και διαμεταφέρει αργό πετρέλαιο μέσω του νότιου σκέλους του Druzhba, διέκοψε τις παραδόσεις ρωσικού αργού στις 4 Αυγούστου, ανέφερε η Transneft, προσθέτοντας ότι δεν επηρεάζονται οι ροές μέσω του βόρειου σκέλους του αγωγού, που διασχίζει τη Λευκορωσία προς την Πολωνία και τη Γερμανία.

Η σύμβαση μεταξύ της Transneft και της Ukrtransnafta προβλέπει προπληρωμή 100% για τις ροές διαμετακόμισης. Όπως υποστηρίζει η Transneft, πραγματοποίησε τις πληρωμές για τη διαμετακόμιση πετρελαίου του Αυγούστου στην εταιρεία αγωγών Ukrtransnafta της Ουκρανίας στις 22 Ιουλίου, αλλά τα χρήματα εστάλησαν πίσω στις 28 Ιουλίου, καθώς η πληρωμή δεν ολοκληρώθηκε.

Η Gazprombank, η οποία διαχειρίστηκε την πληρωμή, απάντησε ότι τα χρήματα επιστράφηκαν λόγω των περιορισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε η Transneft σε δήλωσή της, σημειώνοντας επίσης ότι αναζητάει εναλλακτικές επιλογές για τη μεταφορά των κεφαλαίων. 

Επιπλέον, η Transneft υπογραμμίζει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι εξουσιοδοτημένες να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για διασυνοριακές πληρωμές από τη Ρωσία και χρειάζονται εγκρίσεις από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία επικαλείται τις διεθνείς κυρώσεις για τον περιορισμό των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream. Παρόμοια διαταραχή στις ροές πετρελαίου θα μπορούσε να βαθύνει την ενεργειακή κρίση της περιοχής, προειδοποιεί το Bloomberg. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό