16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γιατί δεν τον θέλει κανείς και ποια ομάδα έγινε το φαβορί

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο βρίσκεται σε μία συνεχή διελκυστίνδα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως δεν έχει δει τα αγκάθια γύρω του. Ο Πορτογάλος θέλει να φύγει, όμως κανείς δεν τον θέλει για τέσσερις πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Η υπόθεση του Κριστιάνο Ρονάλντο αναδείχθηκε ξαφνικά τις τελευταίες εβδομάδες και εξελίσσεται στο μέγα σίριαλ του καλοκαιριού. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρωταγωνιστεί και στο προηγούμενο σίριαλ, εκείνο του Φρένκι ντε Γιονγκ, όμως αναπόφευκτα όταν εμπλέκεται σε μεταγραφικά σενάρια το όνομα του Πορτογάλου σούπερ σταρ, όλα τα υπόλοιπα περιττεύουν.

Ο 37χρονος επιθετικός φέρεται να ζήτησε να αποχωρήσει από το σύλλογο, διότι δεν καλύπτει τις φιλοδοξίες του, ειδικά από τη στιγμή που αγωνίζεται στο Europa League και όχι στη διοργάνωση που θεωρεί δική του, το Champions League. Λογική σκέψη και καθόλου ανακόλουθη με αυτά που είχε δηλώσει μεσούσης της περσινής σεζόν προκαλώντας μίνι αναστάτωση, επειδή δεν ήθελε να είναι σε ομάδα που παλεύει για την 5η και την 6η θέση, αλλά σε ομάδα που θα βγαίνει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Γιατί τότε οι ομάδες τέτοιου επιπέδου δεν κάνουν ουρά έξω από τα γραφεία της Γιουνάιτεντ, ώστε να αποσπάσουν την υπογραφή του ποδοσφαιριστή με τα παρακάτω ρεκόρ;

Η ηλικία είναι το προφανές

Εν αρχή ην η ηλικία. Κανείς δεν ξεφεύγει από τον πανδαμάτορα χρόνο και το γεγονός ότι ο Ρονάλντο αποτελεί τέρας φυσικής κατάστασης δεν τον κάνει λιγότερο ευάλωτο στα σημάδια του. Γεννημένος στις 5 Φεβρουαρίου 1985, όποια ομάδα τον αποκτήσει για την επόμενη σεζόν, σημαίνει ότι στα μισά της θα έχει έναν 38χρονο στο βασικό σχήμα, ο οποίος μάλιστα θα επιθυμεί να αγωνίζεται και το 2023-2024.

Η ηλικία δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο στο ποδόσφαιρο. Μπορεί να αποτυπωθεί, για παράδειγμα με τα χιλιόμετρα που καλύπτει κάθε ποδοσφαιριστής στη διάρκεια ενός αγώνα. Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ο Ρονάλντο συμπλήρωσε τα 37, κάλυπτε 9,3 χιλιόμετρα ανά 90λεπτο στην Premier League, την ώρα που οι υπόλοιποι τέσσερις επιθετικοί της ομάδας είχαν υψηλότερες επιδόσεις. Ο Μάρκους Ράσφορντ κάλυπτε 9,9 χιλιόμετρα, ο Τζέιντον Σάντσο 10,8, ο Έντινσον Καβάνι 11,6 και ο Άντονι Ελάνγκα 11,7.

Η εκπεφρασμένη άποψη του Ρονάλντο είναι πως έχει αρκετά χρόνια ακόμα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, κάτι που θα πρέπει να λάβει υπόψιν όποια ομάδα κινηθεί για την απόκτησή του, μαζί με το γεγονός ότι θα αποκτήσει έναν ποδοσφαιριστή που χάνει σταδιακά ένα από τα βασικά γνωρίσματά του, την κίνηση με ή χωρίς την μπάλα.

Το “ο βασιλιάς παίζει” του Πορτογάλου

Όλες οι ομάδες που εξέτασαν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν τον Ρονάλντο μέσα στο καλοκαίρι κι έκαναν πίσω, μάλλον δικαιώθηκαν από την απάντηση του Πορτογάλου στο Instagram, για το γεγονός ότι κόπηκε από την αποστολή της Γιουνάιτεντ για το Όσλο, όπου θα αντιμετωπίσει την Ατλέτικο σε φιλικό παιχνίδι. “Κυριακή ο βασιλιάς παίζει”, έγραψε ο λογαριασμός του (τον οποίο δεν χειρίζεται πάντοτε ο ίδιος), προκαλώντας πολλά ερωτήματα. Ένα εξ αυτών αφορά το γεγονός ότι αυτοαποκαλείται “βασιλιάς”, ωστόσο τα κατορθώματά του είναι τέτοια που του δίνουν το δικαίωμα.

Αυτό που δεν έχει δικαίωμα να κάνει όμως είναι τον προπονητή. Στην προκειμένη περίπτωση ενδέχεται να έχει ενημερωθεί από τον Έρικ τεν Χαχ ότι θα αγωνιστεί στο κυριακάτικο φιλικό απέναντι στη Ράγιο Βαγεκάνο, όμως η στάση του ήταν ανάλογη σε όλη την καριέρα του και δύσκολα θα αλλάξει τώρα.

Ο Ρονάλντο είναι ο μέγας αστέρας που δεν γίνεται να λείπει από το βασικό σχήμα της όποιας ομάδας αγωνίζεται. Τσακώθηκε ακόμα και με τον Κάρλο Αντσελότι και με τον Ζινεντίν Ζιντάν γι’ αυτό, όταν οι δύο προπονητές ήθελαν να τον κρατήσουν σε καλή φυσική κατάσταση στη διάρκεια της σεζόν, προφυλάσσοντάς τον από παιχνίδια με μικρές ομάδες. Μοιάζει αναντίρρητο ότι σε όποια ομάδα κι αν αγωνίζεται τη νέα χρονιά θα θέσει βέτο γι’ αυτό ακριβώς: να αγωνίζεται. Και όχι απλά ως αλλαγή, αλλά ως βασικός, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, ένας ποδοσφαιριστής παρόμοιας ιδιοσυγκρασίας, δεν χρειάστηκε να συμβιβαστεί όταν βρισκόταν στην ηλικία του Ρονάλντο, αφού εκείνη την εποχή αγωνιζόταν στο MLS. Όταν επέστρεψε στη Μίλαν σε πιο μεγάλη ηλικία, επίσης δεν δεχόταν να καθίσει στον πάγκο, όμως δεν είχε μεγάλο συναγωνισμό στην επίθεση των “ροσονέρι”. Δεν θα συμβεί το ίδιο με τον Ρονάλντο, αφού σε όποια ομάδα επιπέδου Champions League και να πάει, θα έχει απέναντί του σπουδαίους επιθετικούς τους οποίους δεν θα είναι δυνατόν να τους κρατήσει στον πάγκο.

Τι (δεν) προσφέρει στο γήπεδο

Σε 38 αγώνες όλων των διοργανώσεων την περσινή σεζόν ο Ρονάλντο σκόραρε 24 φορές για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με συνέπεια να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του συλλόγου και να ψηφιστεί κορυφαίος παίκτης της ομάδας από τους φιλάθλους. Με μία διαφορετική ανάγνωση, τα 38 παιχνίδια είναι τα λιγότερα από την πρώτη σεζόν του στη Ρεάλ (35), όταν είχε υποστεί κι έναν τραυματισμό που τον κράτησε εκτός για αρκετό διάστημα. Τα 24 γκολ είναι επίσης τα λιγότερα από το 2006-2007, όταν σημείωσε 23 σε 53 αγώνες της Γιουνάιτεντ, παίζοντας με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετική θέση.

Οι επιδόσεις του Ρονάλντο θα ήταν χαμηλές για οποιαδήποτε ομάδα επιπέδου Champions League και η περσινή Γιουνάιτεντ δεν ήταν τέτοια. Μόνο που υπάρχουν ορισμένες ακόμη χειρότερες επιδόσεις. Μιλώντας για τον 36χρονο Ρονάλντο, μέχρι να μπει στα 37, η σύγκριση με τους άλλους επιθετικούς σε τομείς που δεν αφορούν τα γκολ είναι αποκαρδιωτική.

Σε επίπεδο 90λέπτου, ο Πορτογάλος είχε 0,3 τάκλιν και 2 ανακτήσεις μπάλας. Κανείς δεν περιμένει από έναν επιθετικό να παίζει σπουδαία άμυνα, όμως ακόμα κι έτσι, οι συμπαίκτες του παίζουν καλύτερη. Στο ίδιο διάστημα, ο Ράσφορντ είχε 0,4 τάκλιν και 3,4 ανακτήσεις, ο Σάντσο 0,5 τάκλιν και 4,8 ανακτήσεις, ο Καβάνι 0,6 τάκλιν και 2,7 ανακτήσεις, ενώ ο 19χρονος Ελάνγκα είχε 1 τάκλιν και 4,3 ανακτήσεις.

Κι αν η συνεισφορά του στον ανασταλτικό τομέα ποτέ δεν ήταν το φόρτε του, ο Ρονάλντο χάνει πόντους και σε κάποιους τομείς όπου κάποτε ήταν αξεπέραστος. Στο ίδιο διάστημα της περσινής σεζόν είχε 16,1 σπριντ ανά 90λεπτο, ξεπερνώντας μόνο τον Καβάνι που είχε 13. Ο Ράσφορντ είχε 20,7, ο Σάντσο 21,9 και ο Ελάνγκα 28,7, δείχνοντας το… μέλλον της Γιουνάιτεντ.

Ένας προπονητής με σχέδιο μπορεί κάλλιστα να κρύψει κάτω από το “χαλάκι” αυτές τις αδυναμίες στο παιχνίδι του Ρονάλντο, όμως αυτό προϋποθέτει να εκπονήσει ένα πλάνο που θα στηθεί σε μεγάλο βαθμό πάνω στον Πορτογάλο, πιθανότατα θυσιάζοντας άλλα ατού του, είτε σε επίπεδο παικτών είτε σε επίπεδο λειτουργίας και τρόπου παιχνιδιού. Μία συνθήκη που ελάχιστοι έως κανείς προπονητής κάποιου σούπερ κλαμπ θα την ήθελε για την επόμενη σεζόν.

Τα οικονομικά δεδομένα δεν έχουν την ίδια πτώση

Οι αγωνιστικές επιδόσεις του Ρονάλντο πέφτουν τα τελευταία χρόνια, οι οικονομικές όχι. Στη Γιουβέντους ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης με συμβόλαιο που ξεπερνούσε τα 30.000.000 ευρώ το χρόνο, την ώρα που οι υπόλοιποι αστέρες της Serie A μετά βίας έφταναν σε οκταψήφιο ποσό.

Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπέγραψε για 2+1 χρόνια και πήρε το πιο υψηλό συμβόλαιο της Premier League, που του απέφερε επίσης 30.000.000 το χρόνο. Βέβαια, βάσει σχετικού όρου, η αποτυχία εξόδου στο Champions League μείωσε τις απολαβές κατά 25% για τη σεζόν 2022-2023, όμως και πάλι παραμένει ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες του κόσμου, χωρίς να αποδίδει ως τέτοιος στο χορτάρι.

Ο Ρονάλντο και ο ατζέντης του, Ζόρζε Μέντες, δεν δείχνουν να κάνουν εκπτώσεις, όταν η κουβέντα με ένα σύλλογο πηγαίνει στα οικονομικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία στην αρχή του καλοκαιριού, όταν πρωτακούστηκε το ενδεχόμενο αποχώρησης του Πορτογάλου, φέρεται να ζητούσε περίπου 30.000.000 για την πώληση.

Κάθε ομάδα που θα αψηφούσε τα αγωνιστικά δεδομένα που αφορούν τον Ρονάλντο και θα έκανε κίνηση για να τον αποκτήσει θα έπρεπε να έχει σκοπό να δαπανήσει τουλάχιστον 60.000.000 τη νέα σεζόν μόνο για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή, χωρίς περιθώριο ανάκτησής των χρημάτων αυτών με άλλον τρόπο.

Ο… αστικός μύθος με τις πωλήσεις φανελών έχει καταρριφθεί εδώ και καιρό, αφού οι σύλλογοι στην καλύτερη περίπτωση εισπράττουν έως το 15% από τα συνολικά έσοδα. Σε περιπτώσεις όπως του Ρονάλντο και άλλων σούπερ σταρ όμως, συνήθως υπογράφονται διπλά συμβόλαια: ένα που αφορά το αγωνιστικό σκέλος και ένα που αφορά το εμπορικό, βάσει του οποίου οι σύλλογοι δεσμεύονται ότι όλα τα εμπορικά έσοδα που σχετίζονται με την εικόνα ενός αθλητή καταλήγουν στα ταμεία του αθλητή και όχι της ομάδας.

Τα οφέλη ενός συλλόγου από μία πρόσκαιρη συνεργασία με έναν 37χρονο σούπερ σταρ είναι ελάχιστα και εφόσον ούτε σε αγωνιστικό επίπεδο μπορεί να αντλήσει πολλά, μία τέτοια μεταγραφική κίνηση μοιάζει με επιχειρηματική αυτοκτονία.

Οι σύλλογοι που απαρνήθηκαν τον Ρονάλντο

Οι τέσσερις βασικοί λόγοι που ένας σύλλογος δεν θέλει στις τάξεις του έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος απασχόλησαν τους διοικούντες αρκετών συλλόγων, που είτε για τον έναν είτε για τον άλλον είτε για όλους απαρνήθηκαν τον Πορτογάλο.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Μπάγερν, Όλιβερ Καν, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν συζητήσεις με το περιβάλλον του παίκτη, αλλά πως δεν ταιριάζει με την πολιτική του συλλόγου. Ο Μέντες τον πρότεινε και στην Παρί, η οποία όμως κράτησε τον Κιλιάν Εμπαπέ και με τους Νεϊμάρ και Λιονέλ Μέσι να τον πλαισιώνουν, δεν έχει χώρο για τον Ρονάλντο.

Η Τσέλσι των άγραφων λογαριασμών ύστερα από τη μεταβίβαση των μετοχών από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς στον Τοντ Μπόλι και το κονσόρτιουμ που εκπροσωπεί του άνοιγε το δρόμο σε άλλη ομάδα της Premier League, που μάλιστα ψάχνει για επιθετικό. Ο Τόμας Τούχελ όμως είχε διαφορετική άποψη και “έκοψε” τον Ρονάλντο.

Οι “μπλε” ήταν η μοναδική αγγλική ομάδα που θα βγει στο Champions League και ενδιαφέρθηκε, από τη στιγμή που η Τότεναμ δεν έχει τέτοιο οικονομικό ταβάνι, η Λίβερπουλ έχει πέντε επιθετικούς, τρεις εκ των οποίων σχετικά καινούργιοι και η Μάντσεστερ Σίτι που ενδιαφέρθηκε πέρυσι, φέτος κάλυψε το κενό με τον Έρλινγκ Χάλαντ.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Νόριτς για την Premier League 2021-2022 στο “Ολντ Τράφορντ”, Μάντσεστερ | Σάββατο 16 Απριλίου 2022
2022 JON SUPER/ AP IMAGES

Στην Ιταλία δεν υπάρχει ομάδα που μπορεί να ανταπεξέρθει οικονομικά σε ένα τέτοιο deal, παρότι υπάρχουν δημοσιεύματα που τον συνδέουν με τη Νάπολι, για λόγους υστεροφημίας και όχι για ρεαλιστικούς αγωνιστικούς σκοπούς. Στην Ισπανία, η Ρεάλ δεν τον θέλει και η Μπαρτσελόνα βρίσκεται σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος. Η Ατλέτικο που ακούστηκε ότι επιθυμεί να τον αποκτήσει, δεν θα μπορούσε να τον υπογράψει μέχρι να πουλήσει παίκτες, αφού βρίσκεται στο όριό της στο salary cap, ενώ η Σεβίλλη με τον Μόντσι στο μεταγραφικό τιμόνι δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί.

Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Πόρτο, Άγιαξ, Λειψία, Ντόρτμουντ, Λεβερκούζεν και Μαρσέιγ είναι οι υπόλοιπες ομάδες από μεγάλα πρωταθλήματα που βρίσκονται στους ομίλους του Champions League, αλλά δεν είναι ομάδες που θα επέλεγε ο Ρονάλντο. Τέλος, υπάρχει και η περίπτωση της Σπόρτινγκ, που έχει το “εισιτήριο” για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Πορτογάλο, όμως απορρίφθηκε προ ημερών από τον ίδιο, τουλάχιστον για τώρα.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το απόλυτο φαβορί

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Αν δεν συμβεί κάποια ανατροπή μεγατόνων, ο Ρονάλντο δεν θα αλλάξει “στρατόπεδο” το φετινό καλοκαίρι. Ήδη, η Γιουνάιτεντ μέσω του Τεν Χαχ του διεμήνυσε ότι τον υπολογίζει για τη νέα σεζόν, ενώ κι ο ίδιος δεν έχει βρει προτάσεις. Ακόμα και ο δανεισμός σε κάποια ομάδα φαντάζει πολύ δύσκολος, ενώ η λύση του συμβολαίου είναι το τελευταίο προπύργιο, στο οποίο οι δύο πλευρές θα φτάσουν εφόσον επέλθει μεγάλη ρήξη, που θα σπιλώσει την εικόνα και των δύο.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

26 Ιουλίου 2022 20:46

Η… εναλλακτική σε αυτό το σενάριο είναι αμφότεροι να βάλουν νερό στο κρασί. Ο Ρονάλντο αποτελεί θρύλο του συλλόγου, η Γιουνάιτεντ βρίσκεται σε εμφανές στάδιο αναδιοργάνωσης, κάτι που δεν ίσχυε το περσινό καλοκαίρι, όταν απέκτησε τον Πορτογάλο κι έτσι μπορούν μαζί να δουλέψουν για να πετύχουν αυτό που θέλει ο CR7: να αγωνίζεται σε μία ομάδα επιπέδου Champions League. Το 2023-2024.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό