32.2 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Γιατί αυξήθηκαν οι επιθέσεις αδέσποτων σκύλων

Ειδήσεις Ελλάδα

Πολύ σημαντικά επιστημονικά στοιχεία για τις επιθέσεις σκύλων σε ανθρώπους, όπως αυτά αντλήθηκαν από τα δεδομένα των εξετάσεων της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης την πενταετία 2018 – 2022 παρουσιάστηκαν στο 27ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ιατροδικαστικής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τη Διεθνή Ακαδημία Ιατροδικαστικής και την Ελληνική Εταιρία Ιατροδικαστικής και Ιατροδικαστικών Επιστημών.

«Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε ένας αυξανόμενος αριθμός περιστατικών, λόγω της αύξησης των υιοθεσιών σκύλων και της παρουσίας αδέσποτων σκύλων στην Ελλάδα», αναφέρει στο συμπέρασμα της έρευνας η επιστημονική ομάδα των ιατροδικαστών (Αντώνης Μετζικώφης, Θάνος Αβραμίδης, Ζωή Ιορδανίδου, Δημήτρης Καραπετσάκος, Ελένη Ζαγγελίδου και Λήδα Κοβάτση) που ερεύνησε τις επιθέσεις σκύλων σε ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη.

Πού δαγκώνουν περισσότερο οι σκύλοι

Εξετάστηκαν 83 τέτοιες επιθέσεις σε μία έρευνα που για πρώτη φορά αφορά τη Θεσσαλονίκη και τα αποτελέσματα της οποίας έχει η Voria.gr. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, οι σκύλοι δαγκώνουν κυρίως το αριστερό χέρι με το ποσοστό αυτών των τραυμάτων να φτάνουν το 21,7%, κάτι που δείχνει ότι με αυτόν τον τρόπο ο άνθρωπος προσπαθεί να προστατευτεί από την επίθεση. Ακολουθούν τα τραύματα στη δεξιά κνήμη σε ποσοστό 20,5% και στο δεξί χέρι σε ποσοστό 19,3% που δείχνει και αυτό στάση άμυνας του θύματος.

«Όσον αφορά την ανατομία και τις βλάβες που προκλήθηκαν, τα περισσότερα τραύματα είναι στα άκρα και αυτό οφείλεται στις προσπάθειες των ανθρώπων να αμυνθούν ή και η ενστικτώδης αντίδραση που καταγράφεται όταν βλέπουμε έναν σκύλο, να προτάξουμε το πόδι ή το χέρι», σχολίασε ο ιατροδικαστής Αντώνης Μετζικώφης που έκανε την εισήγηση της έρευνας στο παγκόσμιο συνέδριο ιατροδικαστικής.

Η πλειονότητα των θυμάτων στις 83 περιπτώσεις που εξετάστηκαν στο ιατρείο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας ήταν άνδρες σε ποσοστό 57,8%, ενώ η πλειοψηφία τους υπέστη ένα τραύμα σε ποσοστό 36,1% ή δύο τραύματα σε ποσοστό 22,8%.

Σύμφωνα με τις καταγραφές των επιστημόνων τα περισσότερα θύματα είχαν εκδορές σε 50 περιπτώσεις, σε 46 επιθέσεις βρέθηκαν σημάδια από τα δόντια των σκύλων, καταγράφηκαν 37 περιπτώσεις εκχυμώσεων, σε 29 επιθέσεις προκλήθηκαν οιδήματα, σε 6 περιπτώσεις κατάγματα και σε 4 ακρωτηριασμούς. «Ευτυχώς ο βαθμός των βλαβών στην πλεινότητά του δεν ήταν μεγάλος και αφορούσαν κυρίως ενήλικες», σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Μετζικώφης.

Πότε καταγράφηκαν οι περισσότερες επιθέσεις

Οι περισσότερες επιθέσεις της πενταετίας που ερευνήθηκε καταγράφηκαν το 2018 και ήταν το 31% και ακολουθεί το 2019 που έφτασε το 20,4%. Εκτιμήσεις της ομάδας των επιστημόνων ανέφεραν ότι ενδεχομένως αρκετές επιθέσεις που έγιναν κυρίως την περίοδο του κορωνοϊού να μην έφτασαν ποτέ στο ιατρείο της Ιατροδικαστικής λόγω της κατάστασης που επικρατούσε τότε εξαιτίας της καραντίνας. Στα συμπεράσματα της έρευνας καταγράφεται ότι η αύξηση των επιθέσεων παρατηρείται λόγω της αύξησης του πληθυσμού των σκύλων, από την άλλη όμως καταγράφεται η δυσκολία να διαγνωστούν οι επιθέσεις από αδέσποτα, καθώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες γι’ αυτά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό