22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γιατί αρρωσταίνουν και οι εμβολιασμένοι;

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο αριθμός των  πασχόντων από Co-19 που είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένοι ,αυξάνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με το Γερμανικό ινστιτούτο «Robert Koch» (RKI)  η αύξηση των κρουσμάτων σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ασυνήθιστη. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, από τον περασμένο Φεβρουάριο περίπου 120.000 πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες έχουν νοσήσει ξανά , στην πλειοψηφία τους με ελαφρότερα συμπτώματα ,αναφέρει το RKI στην τελευταία .

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, τα  κλινικά συμπτώματα στην πλειονότητα των πολιτών αυτών, περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό και καταρροή. Αλλά δεν υπάρχουν μόνο ήπια αλλά και σοβαρά προβλήματα μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως: από τον Φεβρουάριο, περισσότεροι από 5.000 εξ αυτών χρειάστηκε να νοσηλευτούν και 650 σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Πάνω από 1.000 πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, λόγω Co-19, εκ των οποίων το 25%  από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Ωστόσο, το RKI χαρακτηρίζει «αναμενόμενη» με την πάροδο του χρόνου, την εξέλιξη αυτή. Όπως αναφέρει στην έκθεσή του το γερμανικό ινστιτούτο, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό:

Όχι 100% προστασία: Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, αλλά δεν προσφέρουν 100% προστασία έναντι του ιού. Έτσι, θα υπάρχουν πάντα ορισμένοι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι που θα μολύνονται και θα αρρωσταίνουν επίσης σοβαρά.

Αυξανόμενο ποσοστό εμβολιασμού: Επειδή τα εμβόλια δεν προσφέρουν τέλεια προστασία, πρέπει να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων

Αυξάνεται ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων: όσο ισχυρότερη είναι η μόλυνση και όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί ,τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μολυνθούν τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Πρόσφατα, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη Γερμανία αυξήθηκε σε περισσότερα από 230.000 – περίπου 100.000 περισσότερα από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες.

Μειωμένη προστατευτική δράση: Υπάρχουν αρκετές μελέτες που παρέχουν ενδείξεις ότι η προστατευτική δράση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ δείχνουν επίσης ότι οι ηλικιωμένοι είναι λιγότερο πιθανό να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με την Αμερικανική υγειονομική υπηρεσία CDC ,η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Biontech έπεσε στο 77% μετά από τέσσερις μήνες, ενώ της Moderna παρέμεινε σχεδόν σταθερή με αποτελεσματικότητα 92 %. Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (STIKO) στη Γερμανία, συνιστά πλέον Τρίτη δόση εμβολιασμού για άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μετάλλαξη Δέλτα: Η  μετάλλαξη Δέλτα, που κυριαρχεί πλέον στη Γερμανία, μειώνει επίσης σε κάποιο βαθμό την προστατευτική δράση των εμβολίων. «Με το παλιό στέλεχος του εμβολίου, είχαμε 95% προστασία έναντι μιας νέας μόλυνσης», δήλωσε ο επιδημιολόγος Μπερντ Σάλτζεμπεργκ μιλώντας στο δίκτυο ARD. «Τώρα με την μετάλλαξη Δέλτα, αυτή η προστασία είναι μικρότερη και φτάνει περίπου 80%», προσθέτει. 

Σύμφωνα με το RKI, το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο χορηγείται μόνο σε μία δόση, προστατεύει μόνο κατά 70%  από την μετάλλαξη Δέλτα. Ωστόσο, αυτό το εμβόλιο αποτελεί μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του εμβολιαστικού προγράμματος στη Γερμανία. Το STIKO συνιστά τώρα μια πρόσθετη δόση εμβολίου mRNA ,τέσσερις εβδομάδες μετά από εμβολιασμό με  Johnson.

Η Προστασία έναντι του Co-19 πάνω από το 70%

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια συνολικά; Προκειμένου να προσδιοριστεί η λεγόμενη αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, το RKI συγκρίνει το ποσοστό των εμβολιασμένων για Co-19 με το πραγματικό ποσοστό εμβολιασμού σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τα τέλη Οκτωβρίου, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού σε άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 59 ετών ήταν περίπου 75%. Αυτό σημαίνει: Η πιθανότητα προσβολής από τον Co-19 είναι μικρότερη κατά 75% από αυτή των ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Για ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, αυτή η τιμή είναι ελαφρώς χαμηλότερη στο 73%.

Αλλά οι ειδικοί δεν κουράζονται να τονίζουν: Η πραγματική δύναμη του εμβολίου Co-19 έγκειται στην προστασία του από σοβαρή νόσηση. «Ο στόχος της ανάπτυξης εμβολίου δεν ήταν πρωτίστως να προκαλέσει μια ανοσολογική προστασία  από οποιαδήποτε μόλυνση», δήλωσε πρόσφατα ο Χέντρικ Στρικ , διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.«Πάντα αφορούσε την προστασία για να μην υπάρξει σοβαρή νόσηση».

Σύμφωνα με το RKI, ο κίνδυνος θανάτου λόγω Co-19 είναι 98% μικρότερος για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ηλικίας 18 έως 59 ετών από ό,τι για τα μη εμβολιασμένα άτομα. Φαίνεται λίγο διαφορετικό με τους ηλικιωμένους: η προστασία είναι 85%. Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό; Σύμφωνα με το RKI, από τους 1067 θανάτους εμβολιασμένων ατόμων μέχρι στιγμής στη Γερμανία, περίπου το 73% ήταν άνω των 80 ετών. «Αυτό αντανακλά τον γενικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου – ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων – για αυτήν την ηλικιακή ομάδα”, αναφέρει η έκθεση του  RKI.

Γερμανικό δίκτυο n-tv.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό