19.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γιατί αντέχει η ελληνική οικονομία ενώ η ύφεση απειλεί την ευρωζώνη

Ειδήσεις Ελλάδα

Ομοβροντία καλών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία, οι οποίες επ’ ουδενί πάντως δεν πρέπει να οδηγήσουν σε υπερενθουσιασμό όπως τονίζουν όλοι.
 

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Ο ΟΟΣΑ ήταν ο τελευταίος που ήρθε να προστεθεί στη μακρά λίστα οίκων, αναλυτών και θεσμών που εκτιμούν ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος, το υπερωκεάνιο που λέγεται Ευρωζώνη να συγκρουστεί το 2023 με το παγόβουνο που λέγεται ύφεση. Στο βασικό του σενάριο προβλέπει σχεδόν στασιμότητα, αύξηση του ΑΕΠ 0,3%, αλλά αν ο χειμώνας είναι πολύ κρύος και δεν εξασφαλιστούν εναλλακτικές λύσεις εφοδιασμού και παράλληλα δεν έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση της ζήτησης, τότε πάμε για ύφεση 1,3%!

Το έντονο φλερτ με την ύφεση επιβεβαιώνει και η πορεία των τιμών του πετρελαίου που υποχωρεί αργά αλλά σταθερά – από τα 117$/βαρέλι στις 27 Ιουνίου στα 86$ δολάρια χτες -, το καταναλωτικό κλίμα που βρίσκεται στο χειρότερο σημείο όλων των εποχών, τα χρηματιστήρια που βάφονται κόκκινα – ο Ευρωπαϊκός δείκτης έχει χάσει 457 μονάδες τις τελευταίες 40 ημέρες ακόμη και οι τελευταίες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι τα επιτόκια στην ζώνη του Ευρώ θα συνεχίσουν να αυξάνονται για αρκετές ακόμη συνεδριάσεις της ΕΚΤ , έστω κι αν αυτό θα πλήξει την οικονομική δραστηριότητα.

Μέσα σε αυτό το μάλλον ζοφερό κλίμα, υπήρξε ομοβροντία καλών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία οι οποίες επ’ ουδενί πάντως δεν πρέπει να οδηγήσουν σε υπερενθουσιασμό όπως τονίζουν όλοι.Την ώρα που οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ στην συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης αναθεωρούνται επί τα χείρω – όπως έγινε για παράδειγμα με τα 4 μεγαλύτερα ινστιτούτα της Γερμανίας χθες – , Χρήστος Σταϊκούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης από το βήμα του ECONOMIST επαναβεβαίωσαν ότι η Ελληνική οικονομία θα τρέξει φέτος ότι με 3,1% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός αλλά με 5,3%. Κι όχι μόνο αυτό αλλά και κόντρα στη διεθνή τάση θα αποφύγει την ύφεση και το 2023 με το … συμπαθητικό +2% που θα οδηγήσει το ΑΕΠ στα 220δισ€ στο τέλος της επόμενης φουρνιάς. Τουρισμός, επενδύσεις και τα κονδύλια του ταμείου Ανασυγκρότησης είναι οι λόγοι που η Ελληνική οικονομία … επιπλέει.

Ακόμη πιο αισιόδοξος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας , Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος βάζει το 6 μπροστά από τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης ενώ για το 2023 εκτιμά ότι η οικονομία θα μεγεθυνθεί κατά 2,8%. Την ίδια στιγμή για εξορθολογισμό των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, δραστική μείωση των κόκκινων δανείων και αυξανόμενη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με 17,2δισ€ το 8μηνο ( έναντι 20δισ€ όλο το χρόνο πέρυσι) έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος.

Εξαιρετικά τα νέο κι από το μέτωπο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού εμφάνισε κόντρα σε κάθε προγνωστικό πρωτογενές πλεόνασμα 19εκατ€ με…καύσιμο την ακρίβεια και την θαυμαστή φορολογική υπευθυνότητα των φορολογούμενων – φυσικών προσώπων κι επιχειρήσεων -.

Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα Πάολο Φιορέτι ο οποίος εκτίμησε ότι είναι δυνατή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα – πιθανότατα στο β’ εξάμηνο ώστε να έχει περάσει και η περιπέτεια της διπλής(;) κάλπης. Όλα αυτά την ώρα που ο πρόεδρος του Rochefeller International , Ruchir Sarma, χαρακτήριζε σε άρθρο του στους Financial Times την Ελλάδα ως ένα από τα 7 σύγχρονα οικονομικά θαύματα, δίπλα σε Ινδονησία, Ιαπωνία, Σ. Αραβία, Βιετνάμ, Πορτογαλία και Ινδία.

Μοναδική παραφωνία το κόστος δανεισμού, που συνεχίζει να αυξάνεται καθώς στους φόβους της ύφεσης και του πληθωρισμού, ήρθε να προστεθεί και η πολιτική αβεβαιότητα μετά και τα αποτελέσματα των Ιταλικών εκλογών. Τα ελληνικά 10ετή ομόλογα βρέθηκαν στο 4,7% σε υψηλό έτους ενώ τα Ιταλικά μόλις 150 μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 4,55%. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό