22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γερμανία: Πού θα κυμανθεί ο πληθωρισμός το 2023

Ειδήσεις Ελλάδα

«Η αναστροφή της τάσης είναι εδώ», τονίζει στην Süddeutsche Zeitung ο υπεύθυνος για θέματα προϋπολογισμού του Ifo Τίμο Βόλμερσχοϊζερ

Πληθωρισμό μεταξύ 4 και 6% προβλέπει για το 2023 το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου και εκτιμά ότι «έχει ξεπεραστεί η κορύφωση του πληθωρισμού». Το 2022 ο πληθωρισμός στη Γερμανία ήταν 7,9%, ενώ οι εκτιμήσεις για το τρέχον έτος ήταν για τιμές κοντά στο 9%.

«Η αναστροφή της τάσης είναι εδώ», τονίζει στην Süddeutsche Zeitung ο υπεύθυνος για θέματα προϋπολογισμού του Ifo Τίμο Βόλμερσχοϊζερ και σημειώνει ότι και μόνο το «φρένο» στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου είναι αρκετό για να μειώσει τον πληθωρισμό κατά δύο μονάδες. Επιπλέον, εξηγεί, ο πληθωρισμός περιορίζεται και από το γεγονός ότι η ενέργεια είναι σε κάποιες περιπτώσεις και πάλι φθηνότερη. Ενδεικτικά, η τιμή του πετρελαίου είναι χαμηλότερη ακόμη και από την εποχή πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

«Το 2022 ο πληθωρισμός προκλήθηκε και από την ατμόσφαιρα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, από τον πόλεμο και τον φόβο, με αποτέλεσμα οι τιμές της ενέργειας στις αγορές spot να είναι υπερβολικές», δηλώνει στην εφημερίδα ο Γκούντερ Σναμπλ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Έρευνας Επιχειρηματικού Κύκλου του πανεπιστημίου της Λειψίας.

Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία Στέφαν Κόοτς προβλέπει μάλιστα ότι σε βάθος χρόνου οι τιμές τις ενέργειας δεν θα προκαλούν αύξηση του πληθωρισμού. Ο κ. Σναμπλ προειδοποιεί ωστόσο για τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να αυξηθεί εξαιτίας των υψηλών δημοσίων δαπανών των χωρών της Ευρωζώνης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό