16.4 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Γερμανία: Ξέφραγο αμπέλι τα στρατόπεδα – Φόβοι πιθανής εισβολής στην βάση των VIP αεροσκαφών

Ειδήσεις Ελλάδα

Αναβαθμίζεται το επίπεδο συναγερμού των γερμανικών αρχών που ερευνούσαν πιθανή δολιοφθορά στο δίκτυο νερού των αεροπορικών της βάσεων. Οι έρευνες για το περιστατικό στη στρατιωτική βάση στην Κολωνία, όπου εικάζεται ότι υπήρξε δολιοφθορά στο δίκτυο ύδρευσης, αλλάζουν κατεύθυνση καθώς πλέον εικάζεται ότι υπήρξε εισβολή στους χώρους της βάσης. 

Η αστυνομία της Κολωνίας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (14/8) ότι το περιστατικό που σημειώθηκε σε γερμανική αεροπορική βάση στην Κολωνία αντιμετωπίζεται πλέον ως υπόθεση παράνομης εισόδου, αφού οι αρχικές υποψίες για δολιοφθορά στο σύστημα υδροδότησης της βάσης αποδείχθηκαν αβάσιμες.

Μια εκπρόσωπος της Αστυνομίας τόνισε ότι διεξάγεται έρευνα αφού ένα άτομο εντοπίστηκε, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, μέσα στην αεροπορική βάση Κολωνία-Βαν νωρίς σήμερα. Δημοσιεύματα νωρίτερα σήμερα ανέφεραν ότι το άτομο αγνώστου ταυτότητας μπορεί να είχε κάνει σαμποτάζ στο σύστημα υδροδότησης του στρατώνα.

Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκε μια τρύπα σε ένα φράχτη στο σημείο, που οδήγησε στην υποψία διάρρηξης. Η στρατονομία, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών MAD και η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας, που ασχολούνται με εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα, είναι μεταξύ των αρχών που εμπλέκονται στην έρευνα.

Οι στρατώνες στη βάση τέθηκαν σε lockdown το πρωί και η αεροπορική βάση σφραγίσθηκε καθώς οι αρχές άρχισαν να ερευνούν ενδεχόμενο ποινικό αδίκημα που σχετιζόταν με σαμποτάζ στο σύστημα υδροδότησης. Αργότερα το μεσημέρι η πρόσβαση στη βάση επιτράπηκε και πάλι.

«Οι στρατώνες έκλεισαν έπειτα από ένα επεισόδιο χθες το βράδυ», τόνισε ο αντισυνταγματάρχης Ουλριχ Φορνόμπερτ σε δημοσιογράφους στην Κολωνία χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιστατικό.

Υπήρχαν στοιχεία για «απόπειρα ή επιτυχημένη παράνομη εισβολή» στην αεροπορική βάση Κολωνία-Βαν, δήλωσε νωρίτερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Σε κατάσταση επιφυλακής

Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί οι γερμανικές αρχές υπό τον φόβο δολιοφθοράς σε στρατιωτικές της εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ενημέρωσης δύο στρατιωτικές βάσεις στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης μιας βάσης του ΝΑΤΟ όπου εδρεύουν τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS, σφραγίστηκαν την Τετάρτη (14/8).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η παροχή νερού σε μια γερμανική βάση στην πόλη της Κολωνίας, η οποία έχει το δικό της δίκτυο ύδρευσης και συνορεύει με το αεροδρόμιο της πόλης, ενδέχεται να έχει μολυνθεί, ανέφερε το Spiegel, επικαλούμενο εσωτερικό υπόμνημα στο οποίο οι στρατιώτες και οι πολιτικές δυνάμεις καλούνταν να μην χρησιμοποιήσουν το νερό βρύσης στη βάση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ανέφερε ότι η αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στο Geilenkirchen στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έχει επίσης σφραγιστεί λόγω πιθανής δολιοφθοράς στην παροχή νερού, επικαλούμενη εκπρόσωπο του γερμανικού στρατού. Οι στρατώνες στη βάση του ΝΑΤΟ λέγεται ότι έχουν δικό τους αντλιοστάσιο νερού. Στην αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ Geilenkirchen σταθμεύουν τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS.

Τρύπα στον φράχτη

Στην υπόθεση της Κολωνίας, ανακαλύφθηκε μια τρύπα στον φράκτη της βάσης Κολωνίας-Γουάν, που υποδηλώνει πιθανή εισβολή, σύμφωνα με το Spiegel. Το περιστατικό διερευνάται επί του παρόντος από την αστυνομία και τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας του γερμανικού στρατού, ανέφερε το Spiegel.

Περίπου 4.300 στρατιώτες και 1.200 πολιτικοί δυνάμεις λέγεται ότι εργάζονται στην τοποθεσία στην Κολωνία, όπου εδρεύουν πολλές διοικητικές αρχές και πολιτικά τμήματα του γερμανικού στρατού, καθώς και αεροσκάφη που χρησιμοποιεί το υπουργείο Άμυνας, ανέφερε το Spiegel.

Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για το ποιος μπορεί να ευθύνεται για την ύποπτη δολιοφθορά, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ προειδοποίησε τον Ιούνιο για αυξανόμενη κατασκοπεία και απειλές στον κυβερνοχώρο από ξένους αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν.

Μια εμπρηστική επίθεση σε εργοστάσιο μετάλλων που ανήκει στον κατασκευαστή όπλων Diehl στο Βερολίνο ήταν μεταξύ των τελευταίων περιπτώσεων υποτιθέμενης δολιοφθοράς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η φωτιά τέθηκε από Ρώσους σαμποτέρ με στόχο να διακόψουν τις αποστολές κρίσιμων όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία.

Η αεροπορική βάση Κολωνίας-Γουάν είναι ένας σημαντικός κόμβος μεταφορών για Ουκρανούς στρατιώτες που εκπαιδεύονται στη Γερμανία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό