22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γερμανία: Αποτελεσματικά τα rapid στην Όμικρον

Ειδήσεις Ελλάδα

Βάσει των υπαρχόντων στοιχείων τα περισσότερα ράπιντ τεστ στην γερμανική αγορά είναι σε θέση να εντοπίσουν και την νέα μετάλλαξη Όμικρον, σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Πάουλ Έρλιχ (PEI), αρμοδίου για την αδειοδότηση εμβολίων και φαρμάκων στη Γερμανία.

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το ινστιτούτο εξέτασε στα εργαστήριά του συνολικά 245 διαφορετικά αυτοδιαγνωστικά τεστ και διαπίστωσε ότι τα 199 κατάφεραν να εντοπίσουν την Όμικρον.

Σύμφωνα με το PEI η πλειονότητα των τεστ αντιγόνων στη γερμανική αγορά εντοπίζουν μια πρωτεΐνη, η οποία επηρεάζεται σπάνια από τις μεταλλάξεις της Όμικρον. Το ινστιτούτο καθιστά ωστόσο σαφές ότι απαιτείται έρευνα σε βάθος για να απαντηθεί με βεβαιότητα αν όντως τα γρήγορα τεστ δεν είναι και τόσο αξιόπιστα στον εντοπισμό της Όμικρον όπως δείχνει πρόσφατη, σε εξέλιξη έρευνα του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων FDA.

 

Ανησυχία προκαλεί διεθνώς η έρευνα του FDA

Σύμφωνα με ανακοίνωση του FDA η έρευνα με δείγματα ιών από ασθενείς δεν έχει ολοκληρωθεί. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι «τα τεστ αντιγόνων αναγνωρίζουν μεν την μετάλλαξη Όμικρον παρουσιάζουν ωστόσο ενδεχομένως περιορισμένη ευαισθησία στον εντοπισμό». Με άλλα λόγια ορισμένα τεστ εντοπίζουν λιγότερα κρούσματα.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιατρικής Ιολογίας της πανεπιστημιακής κλινικής της Φρανκφούρτης Σάντρα Τσίζεκ παραπέμπει σε πρώτα αποτελέσματα παρόμοιας έρευνας στη Γενεύη, η οποία εξέτασε την αξιοπιστία διαφόρων γρήγορων τεστ αντιγόνων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλα εντόπισαν την μετάλλαξη Όμικρον.

Η γερμανίδα επιστήμονας αποδίδει την αστοχία εντοπισμού της Όμικρον ορισμένων τεστ, σε μεταλλάξεις στην μεμβράνη του πυρήνα του κορωνοϊού υπογραμμίζοντας ότι για την έρευνα στη Γενεύη χρησιμοποιήθηκαν καλλιέργειες εργαστηρίου και όχι δείγματα ασθενών. Μένει συνεπώς να αποδειχθεί κατά πόσο τα αποτελέσματα της ελβετικής έρευνας επιβεβαιώνονται και σε φορείς της Όμκρον.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό