33.5 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Οι αρχιτέκτονες της καταστροφής

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μια θλιβερή πτυχή της παγκόσμιας ιστορίας που προκαλεί αποτροπιασμό και αποτελεί μέγιστη ντροπή για τους θύτες, έχει τεκμηριωθεί από πλήθος επιστημόνων –ανάμεσά τους είναι και Τούρκοι– και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί παρά μόνο από επιλογή. Εξάλλου είναι τόσο ξεκάθαρη η στρατηγική που ακολούθησαν οι αρχιτέκτονες της ανείπωτης καταστροφής και τόσο πολλοί οι μάρτυρες από διαφορετικές πλευρές για το τι συνέβη στις αρχές του 20ού αιώνα στην περιοχή του Πόντου!

19 Μαΐου 1919: 105 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και το αίμα των νεκρών μας είναι ακόμα ζεστό

Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να ανέβουν στο άρμα του Μουσταφά Κεμάλ για έναν «καθαρό Πόντο», όχι απαραίτητα επειδή μοιράζονταν το ίδιο εθνικιστικό όραμα, αλλά γιατί τα οφέλη ήταν πολλά. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι Τούρκοι πρωταγωνιστές σε εκείνα τα γεγονότα πήραν αξιώματα που δεν άξιζαν και απέκτησαν τεράστιες περιουσίες Ελλήνων, τότε αντιλαμβάνεται πως τα κίνητρα ήταν ισχυρά.

Εκείνοι που υπέγραψαν τη σφαγή

Ποια ήταν όμως τα πρόσωπα που υπέγραψαν τις σφαγές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου;

Μουσταφά Κεμάλ

Ο Μουσταφά Κεμάλ είναι ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Έγραψε την προσωπική του ιστορία με αίμα, συνεχίζοντας τις αγριότητες των Νεότουρκων με τη Γενοκτονία των Ποντίων. Οι πρακτικές που ακολούθησε εκθειάστηκαν αργότερα από τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ, κάνοντας λόγο για το «τουρκικό μοντέλο».

Γεννήθηκε το 1880 ή 1881 στη Θεσσαλονίκη, και γύρω από την καταγωγή του υπάρχουν πολλοί μύθοι και λιγοστά στοιχεία. Πατέρας του φέρεται να ήταν ο μουσουλμάνος Αλή Ριζά, ο οποίος αρχικά δούλευε για λογαριασμό μουσουλμανικών θρησκευτικών ιδρυμάτων και υπηρέτησε ως υπολοχαγός εθελοντικής στρατιωτικής μονάδας κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-8. Ο Αλή Ριζά πέθανε όταν ο Μουσταφά ήταν 7 ετών. Μητέρα του ήταν η Ζουμπεϊντέ Χανούμ (Zübeyde Hanım), με καταγωγή από την κωμόπολη του Λαγκαδά.

Για την καταγωγή του υπάρχουν θεωρίες ότι είχε προγόνους αλβανικής ή σλαβικής καταγωγής.Μετά το θάνατο του πατέρα του, έφυγε με τη μητέρα του από τη Χρυσαυγή Λαγκαδά και επέστρεψε χρόνια αργότερα στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε με τη θεία του, Χατιτζέ. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι έζησε κάποια χρόνια στην περιοχή των Σκοπίων.

Η στρατιωτική καριέρα

Σε ηλικία 12 ετών ο Μουσταφά εισήχθη στην κατώτερη στρατιωτική σχολή της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή του Μοναστηρίου, για να καταλήξει το 1899 στην Αυτοκρατορική Στρατιωτική Ακαδημία της. Αμέσως μετά εισήχθη στη Σχολή Ειδικής Εκπαίδευσης του Γενικού Επιτελείου, από όπου το 1904 αποφοίτησε με το βαθμό του λοχαγού. Εκεί απέκτησε το όνομα «Κεμάλ», που σημαίνει ωριμότητα και τελειότητα.

Στην Κωνσταντινούπολη ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το μεταρρυθμιστικό κίνημα των Νεότουρκων και άρχισε να αναπτύσσει πολιτική δραστηριότητα, εξαιτίας της οποίας συνελήφθη και φυλακίστηκε για αρκετούς μήνες. Μετά την αποφυλάκισή του μετατέθηκε στη Δαμασκό όπου, το 1906, οργάνωσε αντιστασιακή ομάδα την οποία ονόμασε «Πατρίδα και Ελευθερία». Αλλά μετά την «Επανάσταση για το Σύνταγμα» των Νεότουρκων, το 1908, ο Κεμάλ διαφώνησε με τους αρχηγούς τους και αποφάσισε να αποσυρθεί από την πολιτική και να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη στρατιωτική του καριέρα.

Pontos News 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό