28.9 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Γαλλία: Σφοδρές αντιδράσεις για τον ομαδικό βιασμό 12χρονης Εβραίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Η υπόθεση ομαδικού βιασμού μιας 12χρονης Εβραίας στη βόρεια Γαλλία έχει προκαλέσει κατακραυγή για τον αυξανόμενο αντισημιτισμό στη χώρα, την ώρα που η ακροδεξιά είναι πρώτη δύναμη εν όψει και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα έχουν σχολιάσει την επίθεση, με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να καταδικάζει τη «μάστιγα του αντισημιτισμού» που όπως είπε «βρομίζει τα γαλλικά σχολεία». Την ίδια ώρα οι ακροδεξιοί πολιτικοί κατηγορούν την αριστερά για την έξαρση του φαινομένου.

Η έρευνα της εισαγγελίας

Η εισαγγελία της Ναντέρ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το ομαδικό βιασμό της ανήλικης, αφού έλαβε «καταγγελίες από ένα 12χρονο κορίτσι» για το περιστατικό στις 15 Ιουνίου.

Τρία αγόρια, ηλικίας 12 και 13 ετών, έχουν τεθεί υπό κράτηση, είπε επίσης ο εισαγγελέας.

Το αν το κορίτσι στοχοποιήθηκε για τη θρησκεία του αποτελεί μέρος της έρευνας, με δύο από τα αγόρια να ερευνώνται τώρα για ομαδικό βιασμό ανηλίκου, ομαδική βία κατά ανηλίκου για λόγους θρησκείας, απειλές θανάτου και προσβολή για θρησκευτικούς λόγους, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εισαγγελέας.

Το τρίτο αγόρι έχει τεθεί υπό καθεστώς μάρτυρα σε σχέση με τον φερόμενο βιασμό, πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Το χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση έλαβε χώρα καθώς η κοπέλα προσπάθησε να επιστρέψει στο σπίτι της αφού συνάντησε μια φίλη της. Δύο αγόρια την πλησίασαν και προσπάθησαν να της κλείσουν το δρόμο έξω από το σπίτι της. Μετά την άφιξη ενός τρίτου αγοριού, η ομάδα άρχισε να επιτίθεται σωματικά στο κορίτσι, εκτοξεύοντάς της αντισημιτικές ύβρεις, ανέφερε το BFMTV, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Το κορίτσι δέχθηκε πολλές απειλές για τη ζωή του και ένα από τα αγόρια την αποκάλεσε «βρώμικη Εβραία», σύμφωνα με το BFMTV.

Τα αντισημιτικά περιστατικά αυξήθηκαν κατά 284% στη Γαλλία μεταξύ 2022 και 2023, σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών. Το 2023, οι αντισημιτικές πράξεις αποτελούσαν το 60% όλων των αντιθρησκευτικών πράξεων, σε σύγκριση με το 26% το 2022, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin στη γαλλική Γερουσία νωρίτερα φέτος.

Αυξανόμενοι φόβοι για πρόβλημα αντισημιτισμού

Το περιστατικό έχει πυροδοτήσει μια έντονη πολιτική συζήτηση σχετικά με αυτό που οι πολιτικοί περιέγραψαν ως ένα σπειροειδή αντισημιτιτικό πρόβλημα στη Γαλλία, που συνδέεται με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Την Τετάρτη, ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, ο ακροδεξιός ηγέτης που ελπίζει να καταγράψει μια μεγάλη νίκη για το κόμμα του στις επερχόμενες εκλογές, δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό εάν καταφέρει να εκλεγεί. «Από τις 7 Οκτωβρίου, μια ατμόσφαιρα αντισημιτισμού εξαπλώθηκε και αναπτύχθηκε με εξαιρετικά ανησυχητικό τρόπο στη χώρα μας, τον οποίο πρέπει να καταπολεμήσουμε», είπε ο Μπαρντέλα στους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, είπε σε ανάρτησή της στο X ότι η επίθεση εξόργισε μέλη του κόμματός της, υπογραμμίζοντας την άνοδο των αντισημιτικών επεισοδίων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Λεπέν είπε ότι η πρόσφατη έκρηξη αντισημιτισμού στον απόηχο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς αποκαλύπτει έναν ανησυχητικό «στιγματισμό» του εβραϊκού λαού, τον οποίο «όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πλήρως» όταν πάνε τις κάλπες στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Η τοποθέτηση Ατάλ

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Gabriel Attal χαρακτήρισε το περιστατικό ως «απεχθές» και έβαλε άμεσο στόχο τον αριστερό πολιτικό αντίπαλό του, Jean-Luc Melenchon, τον οποίο κατηγόρησε ότι υποβάθμισε προηγουμένως τη σοβαρότητα του αντισημιτισμού στη Γαλλία, χαρακτηρίζοντάς το ως «αμελητέο ζήτημα».

«Οι πολιτικοί στη Γαλλία έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι η αντισημιτική ρητορική δεν θα γίνει τετριμμένη», είπε ο Attal σε συνέντευξή του στο TF1 Info την Τετάρτη, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει ιδιαίτερα τους νέους στο «χειρότερο».

Ο Μελανσόν από την πλευρά του είπε ότι «τρόμαξε αυτός ο βιασμός», λέγοντας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «έθεσε στο προσκήνιο τον περιορισμό της εγκληματικής ανδρικής συμπεριφοράς από νεαρή ηλικία και τον αντισημιτικό ρατσισμό».

Οι διαδηλώσεις έξω από το δημαρχείο του Παρισιού

Η οργή των ψηφοφόρων για το θέμα φάνηκε ξεκάθαρη την Τετάρτη, καθώς διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο του Παρισιού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BFMTV.

Οι διαδηλωτές έφεραν πλακάτ με συνθήματα όπως «Βιάστηκε στα 12 επειδή ήταν Εβραία» και «Ο αντισημιτισμός δεν είναι αμελητέος» και άκουσαν ομιλίες από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των Εβραίων που ήταν παρόντες.

«Πρέπει να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες αυτού του εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτικού χαρακτήρα του, αν αυτό επιβεβαιωθεί», δήλωσε η κύρια ομάδα εβραϊκών συμφερόντων στη Γαλλία, το Conseil représentatif des Institutis Juives de France (CRIF).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό