15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γαλλία: Νεκρή νοσοκόμα από επίθεση με μαχαίρι – Ενός λεπτού σιγή στα νοσοκομεία της χώρας

Ειδήσεις Ελλάδα

Γαλλία:Το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε ιατρική υπηρεσία που βρίσκεται δίπλα στην ψυχιατρική πτέρυγα όπου παρακολουθείτο ο φερόμενος ως δράστης

1
SHARES

Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί αύριο, Τετάρτη στα νοσοκομεία της Γαλλίας, ως φόρος τιμής στη νοσοκόμα που έχασε τη ζωή της στην πόλη Ρεν, όταν δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από έναν ψυχικά διαταραγμένο άνδρα, περιστατικό το οποίο προκάλεσε σοκ στους νοσηλευτές αλλά και την πολιτική τάξη της χώρας.

«Ζητώ αύριο το μεσημέρι, σε όλα τα νοσοκομεία, να τηρηθεί σιγή ενός λεπτού ως ένας φόρος τιμής στην Καρέν Μαζινό, την 37χρονη νοσηλεύτρια της οποίας ο θάνατος “είναι ένα δράμα που μας έχει αφήσει όλους άναυδους», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Υγείας Φρανσουά Μπρον.

Μια πρώτη σιγή ενός λεπτού τηρήθηκε σήμερα στο νοσοκομείο της νοσηλεύτριας που υπέκυψε στα τραύματά της παρά «τις πολλές ώρες μέσα στο χειρουργείο και στην ανάνηψη», ανακοίνωσε το νοσοκομείο της Ρεν όπου εργαζόταν η Καρέν.

Η νοσοκόμα πέθανε “μέσα στη νύχτα” μετά την επίθεση που δέχθηκε τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Ματιέ Μπουρέτ, διευκρινίζοντας ότι “τα γεγονότα που προσάπτονται στον συλληφθέντα χαρακτηρίστηκαν εκ νέου ως δολοφονία”.

Μια γραμματέας γιατρού τραυματίστηκε επίσης κατά τη διάρκεια της επίθεσης από έναν 59χρονο άνδρα με βαρύ ψυχιατρικό ιστορικό.

Ο υπουργός Υγείας, ο οποίος μετέβη το βράδυ της Δευτέρας στο νοσοκομείο της Ρεν, ανακοίνωσε ότι μια συνάντηση θα οργανωθεί μέσα στην εβδομάδα με τους επαγγελματίες του τομέα προκειμένου να υλοποιηθεί «το σύνολο των ωφέλιμων μέτρων για την προστασία της ασφάλειας και της ζωής» των νοσηλευτών.

Βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης τήρησαν επίσης σήμερα σιγή ενός λεπτού στην Εθνοσυνέλευση ως φόρο τιμής στους δημόσιους λειτουργούς, μετά τα τραγικά περιστατικά που είχαν ως θύματα αυτή τη νοσοκόμα και τρεις αστυνομικούς, που σκοτώθηκαν την Κυριακή σε μια σύγκρουση.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εξέφρασε τη “βαθύτατη θλίψη” της.

Αυτή η επίθεση “μας αναστατώνει όλους” δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομείων της Γαλλίας (FHF), Αρνό Ρομπινέ, δήμαρχος της Ρεν.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε ιατρική υπηρεσία που βρίσκεται δίπλα στην ψυχιατρική πτέρυγα όπου παρακολουθείτο ο φερόμενος ως δράστης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σαντρίν Καλβί, τοπική υπεύθυνη του συνδικάτου CGT-Santé.

Η επίθεση “έγινε μέσα στα αποδυτήρια”, είπε η Βαλερί Ροζαλσκί, γενική γραμματέας του CGT του νοσοκομείου.

Ο άνδρας, ο οποίος συνελήφθη γρήγορα, «δείχνει να έδρασε χωρίς προφανές κίνητρο, ειδικά τη στιγμή που δεν είχε ραντεβού στην υπηρεσία αυτή», δήλωσε τη Δευτέρα ο εισαγγελέας της Ρεν. Ο άνδρας αυτός “φαίνεται ότι πάσχει από σοβαρές διαταραχές και εδώ και πολλά χρόνια έχει τεθεί υπό ενισχυμένη δικαστική συμπαράσταση”.

Καταγγέλλοντας “την καταστροφική κατάσταση της περίθαλψης των ψυχικά ασθενών”, το δεύτερο συνδικάτο του τομέα, Force Ouvrière, ζήτησε να δοθούν “μέσα στο νοσοκομείο” έπειτα από αυτή την “τερατώδη ενέργεια”.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 29.214 άνθρωποι έπεσαν θύματα επίθεσης (λεκτικής ή σωματικής) το 2021 σε δομή υγείας στη Γαλλία, από τους οποίους 10.577 ήταν νοσοκόμες.

Οι αναφορές περιστατικών από ελευθερο-επαγγελματίες και νοσοκομειακούς γιατρούς αυξήθηκαν κατά 23% το 2022, σε 1.244 — αριθμός ρεκόρ που καταγράφεται από την ίδρυση του Παρατηρητηρίου για το θέμα το 2003 και που επιβεβαιώνει την αυξητική τάση — ή μια αυξημένη προθυμία για την αναφορά των περιστατικών — παρά την προσωρινή μείωση το 2020 και το 2021, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Co-19.

Εθνικές Εκλογές 2023

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό