35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Γαλλία: «Ακροδεξιός πανικός» στο χρηματιστήριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι γαλλικές μετοχές σημείωσαν πτώση την Παρασκευή, με τον δείκτη blue chip της χώρας να οδηγείται στη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων δύο και πλέον ετών, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν πιθανή νίκη της ακροδεξιάς στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο Cac 40 έχει χάσει περισσότερο από 6% μέσα στην εβδομάδα, μετά την απόφαση  του Εμανουέλ Μακρόν την Κυριακή να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στη χειρότερη εβδομαδιαία απόδοσή του από τον Μάρτιο του 2022.

Μόνο την Παρασκευή ο δείκτης κατρακύλησε κατά 2,7%, με τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν έντονα. Το sell off στο χρηματιστήριο «εξαφάνισε» περίπου 200 δισ. δολάρια.

Η πτώση των μετοχών οφείλεται και στην συμφωνία των κομμάτων της αριστεράς για ενιαίο μέτωπο στις εκλογές, καθώς δεσμεύτηκαν να ακυρώσουν τα περισσότερα από τα επτά χρόνια οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Μακρόν και θα αμφισβητήσουν το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέπει το χρέος και τα ελλείμματα.

Μια άνοδος για την ακροδεξιά ή την αριστερά θα σήμαινε υψηλότερες κρατικές δαπάνες σε μια εποχή που η Γαλλία ήδη αποτυγχάνει να συγκρατήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, ενώ επίσης θα τεθεί υπό αμφισβήτηση το πόσο δεσμευμένη είναι η χώρα για στενότερους δεσμούς στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα γαλλικά κρατικά ομόλογα οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα τους εδώ και περίπου 13 χρόνια, αλλά έρχονται χειρότερα, καθώς τα spreads των αποδόσεων διευρύνονται περαιτέρω.

Λόγω της ύφεσης η Γαλλία κινδυνεύει  να χάσει το στέμμα της ως η μεγαλύτερη αγορά μετοχών στην Ευρώπη. Το ευρώ είναι το σημαντικότερο νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις αυτή την εβδομάδα έναντι του δολαρίου. Αυτήν την εβδομάδα υποχώρησε 1 % έναντι του δολαρίου  φτάνοντας λίγο κάτω από το 1,07 δολάριο.

Μόνο 40 έδρες από τις 577

Οι ελπίδες του Γάλλοι προέδρου να βρει κοινό βάδισμα με τα κύρια κόμματα της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς φαίνεται ότι διαψεύστηκαν από τη νέα αριστερή συμμαχία και από την αναταραχή στην παραδοσιακή δεξιά.

Οι προβλέψεις, με βάση τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δείχνουν ότι μόνο περίπου 40 από τους βουλευτές του Μακρόν ενδέχεται να προκριθούν στον δεύτερο γύρο αναμετρήσεων για την Εθνοσυνέλευση των 577 μελών, μαζί με μια χούφτα από την κεντροδεξιά.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι μια νίκη του RN, το οποίο κατατρόπωσε το κόμμα του Μακρόν στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια “κρίση χρέους” παρόμοια με το χάος που προκλήθηκε στην Βρετανία  υπό την  πρωθυπουργία τη Λιζ Τρας.

Ο Γάλλος ηγέτης δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί από την προεδρία αν το Εθνικός Συναγερμός σημειώσει κέρδη στο Κοινοβούλιο της Γαλλίας, γεγονός που θα του δώσει τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής και άλλων εσωτερικών θεμάτων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό