29.3 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Γαλάζιες… αρρυθμίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Αντιμέτωπη με τους… κυματισμούς που προκαλεί στις σχέσεις της Αθήνας με τα Σκόπια η εκλογή στην προεδρία της γείτονος της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία έσπευσε να αποκαλέσει τη χώρα της “Μακεδονία”, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Η ελληνική πρωτεύουσα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και βήμα προς βήμα τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, τη στιγμή, βέβαια, που βρίσκεται αντιμέτωπη στο εσωτερικό με τη σφοδρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, στο προσκήνιο εμφανίζονται οι διαφορετικές οπτικές και προσεγγίσεις υπουργών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Διαφορετικές οπτικές και προσεγγίσεις που έχουν ως σημείο αναφοράς την προοπτική κύρωσης των μνημονίων με τη γειτονική χώρα.

“Στην κυβέρνηση βλέπαμε την πολιτική αλλαγή και για αυτό δεν προχωρήσαμε στην κύρωση, όπως μας καλούσαν κάποιοι πρόθυμοι να κάνουμε. Οι ίδιοι πρόθυμοι που επιμένουν και σήμερα, μετά από όλα αυτά στην κύρωση των μνημονίων. Επιμένουν, δηλαδή, να κυρωθεί μία προβληματική συμφωνία και να χάσει η Ελλάδα το όποιο διαπραγματευτικό χαρτί διαθέτει”, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, με το βλέμμα στραμμένο στα τεκταινόμενα των τελευταίων εικοσιτετραώρων. Η κεντρική γραμμή, σε κάθε περίπτωση, μετά και τα σχετικά μηνύματα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, εκφράζεται δια του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργου Γεραπετρίτη.

“Το έλασσον είναι η αντίδραση εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι μία επίπλαστη και ιδιαίτερα απλή ανάγνωση της σύνθετης κατάστασης. Καταρχάς, δεν υπάρχει καμία απολύτως ικεσία εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Η ελληνική πλευρά απαιτεί την τήρηση των συμφωνημένων. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι από τη στιγμή που μια διεθνής συνθήκη κυρώνεται στα κοινοβούλια, αποκτά ισχύ ανώτερη και των νόμων. Δεν μπορεί κανένα από τα δύο κράτη μονομερώς να αναθεωρήσει τη συμφωνία αυτή. Άρα, ακόμη και όταν διαφωνεί με όσα περιλαμβάνονται στη Συνθήκη, οφείλει να τα εφαρμόσει.

Η ελληνική κυβέρνηση σήμερα, ως αντιπολίτευση, κατά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είχε διατυπώσει πολύ συγκεκριμένα και με σαφήνεια τη διαφωνία της σε επιμέρους κεφάλαια που είχαν να κάνουν με γκρίζα θέματα, τα οποία εν δυνάμει θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις και φαίνεται ότι πράγματι προκαλούν εντάσεις. Παρά ταύτα, όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση και στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους αλλά και της συνταγματικής επιταγής ότι δεν μπορεί οποιαδήποτε κυβέρνηση να αναθεωρεί μονομερώς συνθήκες, εμείς την εφαρμόσαμε και απαιτήσαμε τη συμμόρφωσή της και από την άλλη πλευρά αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε. Και ακούω πραγματικά με περιέργεια το επιχείρημα το οποίο τίθεται γιατί δεν ήρθαν προς κύρωση τα μνημόνια, τα μνημόνια επέκεινα της συμφωνίας των Πρεσπών και κατηγορούμαστε, μεμφόμεθα για αυτό”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Δημόσια Τηλεόραση.

“Νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη δικαίωση της πολιτικής αυτής, δηλαδή του να εξαρτώμαι, την κύρωση των μνημονίων από την πλήρη συμμόρφωση, από το ότι συνέβη. Διότι το κρίσιμο είναι ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει μια διάσταση στην πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Εμείς θα φέρουμε στη Βουλή, το έχω πει επανειλημμένως, όταν υπάρχει ο κρίσιμος πολιτικός χρόνος, όταν δηλαδή πειστεί η ελληνική πλευρά ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση. Διότι γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν και σημεία στα οποία η γειτονική χώρα δεν έχει συμμορφωθεί”, πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της γείτονος είναι η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. “Πρόκειται για ένα προαπαιτούμενο για να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες. Εμείς παρακολουθούμε από πάρα πολύ κοντά και θα δράσουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Το τόνισε εξάλλου και η ίδια η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ήταν το σήμα του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Οι διαφορετικές αναγνώσεις

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών, που έρχεται σε συνέχεια των πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της γείτονος, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, εμφανίστηκε σε πιο σκληρή γραμμή έναντι των Σκοπίων. “Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι αυτή η Συμφωνία είναι μία κακή συμφωνία και την καταψηφίσαμε. Επίσης είχαμε πει ότι αυτή Συμφωνία, άπαξ και ψηφισθεί, δεσμεύει. Δεν την κυρώνουμε γιατί έχουμε προβλέψει την εξέλιξη αυτή…Αυτή η Συμφωνία έχει ελαττώματα στην κατασκευή της”, ανέφερε ο κ. Βορίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “ΣΚΑΪ”.

Εξαπολύοντας ευθείες βολές εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε: “Την ώρα που αμφισβητείται η Συμφωνία, έρχονται οι άνθρωποι αυτοί και μας λένε να φέρουμε την κύρωση. Το μοναδικό μοχλό πίεσης-συμμόρφωσης να το απεμπολήσουμε. Και αυτό. Μετά το πρώτο σφάλμα, τώρα να το επιτείνουν…Όχι, δεν πρόκειται να έλθουν προς κύρωση αυτές οι συμφωνίες. Μέχρι να υπάρξει αποτελεσματικός μηχανισμός, ο οποίος θα διασφαλίζει ότι δε θα έχουμε αυτά τα οποία βλέπουμε στη χώρα αυτή σήμερα”.

Τη δική της οπτική έφερε στο προσκήνιο η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσαν να είχαν τεθεί προς ψήφιση από την ελληνική πλευρά νωρίτερα. “Τα μνημόνια συνεργασίας πρέπει να τα ψηφίσουμε. Μπορούσαμε να το είχαμε κάνει νωρίτερα. Να δεχτώ αυτή την κριτική”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της, στον ΣΚΑΪ, προχωρώντας, ταυτόχρονα, σε μία διαπίστωση που γίνεται και κοινώς αποδεκτή.

“Όταν γίνει η κυβέρνηση στα Σκόπια, η πραγματικότητα θα πέσει πάνω στο κεφάλι τους και θα καταλάβουν ότι όλα αυτά που λέγανε προεκλογικά είναι αέρας φρέσκος. Άρα δύο πράγματα μπορεί να συμβούν: Το ένα είναι να επιμείνουν και, αν το κάνουν, τότε ευρωπαϊκή προοπτική…γιοκ. Οι αντιδράσεις θα είναι κολοσσιαίες. Αυτό δεν το αντέχει η χώρα. Το άλλο είναι να συνετιστούν, θα ακολουθήσουν την πεπατημένη και θα…φάνε όσα είχαν πει προεκλογικά”, επεσήμανε. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό