31.1 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Γέμισαν τις αποθήκες τους άνθρακα οι Ευρωπαίοι

Ειδήσεις Ελλάδα

Αγοραστές για άνθρακα που έμεινε αχρησιμοποίητος ψάχνουν εναγωνίως οι Ευρωπαίοι. Και τούτο γιατί πέρυσι έσπευσαν να γεμίσουν τις αποθήκες τους με το «βρώμικο» καύσιμο, θέλοντας να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και να διασφαλίσουν πως δεν θα ξεμείνει η Ευρώπη από ρεύμα.

Καθώς ο ευνοϊκός καιρός, οι προσπάθειες για εξοικονόμηση, η στροφή σε ΑΠΕ και οι τεράστιες εισροές LNG είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες άνθρακα έμειναν τελικά ανεκμετάλλευτες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg τώρα αυτές επαναφορτώνονται στα λιμάνια της ηπείρου και κατευθύνονται προς αγορές, όπως είναι το Μαρόκο, η Σενεγάλη και η Γουατεμάλα.

Προς αγορές που δεν υπήρχαν στον «χάρτη» 

1,12 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα εκφορτώθηκαν από τα λιμάνια Ισπανίας, Ολλανδίας και άλλων χωρών φέτος. Μεταξύ αυτών και ένα φορτίο με περισσότερους από 145.000 τόνους άνθρακα προς την Ινδία τον Απρίλιο. Μικρότερες ποσότητες εστάλησαν σε προορισμούς που τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν καθόλου στον «χάρτη» των Ευρωπαίων.

«Μέρος αυτού του άνθρακα, “καθόταν” εκεί για περισσότερο από έναν χρόνο και η αποθήκευση στοιχίζει» εξήγησε στο Bloomberg ο Guillaume Perret, αναλυτής της αγοράς άνθρακα στην Perret Associates. Εάν δεν αποθηκευτεί σωστά ο άνθρακας αρχίζει να εκφυλίζεται και τελικά αχρηστεύεται.

«Είναι εντελώς ασυνήθιστο να βλέπεις ροές από την Ολλανδία προς το Μαρόκο και από την Ισπανία προς την Ινδία» σημειώνει ο Alex Claude, CEO του τμήματος analytics στην DBX Commodities του Λονδίνου. «Είναι μία ένδειξη ότι υπάρχει λιγότερη ζήτηση από την περιοχή του Ρήνου και περισσότερη εκτός Ευρώπης».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό