35.5 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Γάζα: Μαζικοί τάφοι και σακούλες με πτώματα στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Ειδήσεις Ελλάδα

Στη διάρκεια των οκτώ μηνών του πολέμου τα νοσοκομεία έχουν δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις, με το Ισραήλ να ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιούνται ως βάσεις από τη Χαμάς, κάτι που όμως η οργάνωση αρνείται. 

Το νοσοκομείο Αλ – Σίφα στην Γάζα, μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων την 1η Απριλίου, μετά την δεύτερη επιδρομή τους μύριζε θάνατο πάνω στα ερείπια λένε οι Παλαιστίνιοι.

Στη διάρκεια των οκτώ μηνών του πολέμου τα νοσοκομεία έχουν δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις, με το Ισραήλ να ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιούνται ως βάσεις από τη Χαμάς, κάτι που όμως η οργάνωση αρνείται.

Τα γεγονότα στο Αλ – Σίφα που κάποτε ήταν το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ιατρικό συγκρότημα στη Λωρίδα της Γάζας, ήταν αναμφισβήτητα τα πιο δραματικά.

Η αιφνιδιαστική επιδρομή που ξεκίνησε αφού το Ισραήλ είπε ότι η Χαμάς είχε ανασυνταχθεί στο σημείο, χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως «ακριβής και λεπτομερής».

«Βγάλαμε πάνω από 200 τρομοκράτες, συνελήφθησαν πάνω από 900 τρομοκράτες χωρίς ούτε έναν άμαχο θύμα» δήλωσε εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης. Ο ισχυρισμός βέβαια αμφισβητήθηκε αμέσως, με τη θέα των πτωμάτων σε αποσύνθεση, στοιβαγμένα στις αυλές του Αλ – Σίφα. Τις τελευταίες εβδομάδες τέσσερις ομαδικοί τάφοι έχουν αποκαλυφθεί στο σημείο, με τις παλαιστινιακές ομάδες έρευνα να λένε ότι έχουν βρεθεί αρκετές εκατοντάδες πτώματα. «Βρήκαμε πτώματα γυναικών, παιδιών και ατόμων χωρίς κεφάλια καθώς και κομμένα μέρη του σώματος», δήλωσε υπάλληλος Πολιτικής Άμυνας της Παλαιστίνης.

Έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την ανακάλυψη ομαδικών τάφων στο Αλ – Σίφα και το Νασέρ στη νότια Γάζα, ενώ μαζί με τις ΗΠΑ και την ΕΕ έχουν ζητήσει μία ανεξάρτητη έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις υποστηρίζουν ότι κατά τις επιδρομές στα νοσοκομεία της Γάζας οι στρατιώτες εκταφίασαν πτώματα, τα οποία είχαν θάψει Παλαιστίνιοι ως μέρος της έρευνας για τα λείψανα περίπου 250 ομήρων που συνελήφθησαν κατά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η παλαιστινιακή οργάνωση αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε το Αλ – Σίφα ως βάση, ωστόσο οι αξιωματούχοι δεν αρνήθηκαν την παρουσία ορισμένων μελών μέσα στο συγκρότημα υποδεικνύοντας ότι μπορεί να ήταν μεταξύ εκτοπισμένων ανθρώπων που κατέφυγαν εκεί. ενώ το Ισραήλ είπε ότι «πάνω από 200 τρομοκράτες» σκοτώθηκαν μέσα και γύρω από το νοσοκομείο, καθώς και οι εκατοντάδες που κρατήθηκαν.

Το βρετανικό δίκτυο BBC στις 15 Απριλίου συνάντησε δύο άνδρες, οι μητέρες των οποίων εθεάθησαν για τελευταία φορά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Τα σώματά τους είχαν ανασυρθεί μόλις από έναν ομαδικό τάφο. «Ήρθα τρέχοντας εδώ όταν μου είπαν για τον τάφο» είπε ο Mohammed al-Khatib, ο οποίος έψαχνε αρκετές μέρες τη μητέρα του, Khawla. «Με τη χάρη του παντοδύναμου, βρέθηκε το πτώμα της» πρόσθεσε.

Ο Walid Fteim είπε ότι η ηλικιωμένη μητέρα του Lina Abu Leila νοσηλευόταν για υποσιτισμό και σοβαρή αφυδάτωση όταν πέθανε, ενώ η σορός της βρέθηκε σε κατάσταη αποσύνθεσης και κατάφερε να την αναγνωρίσει μόνο από τα τραύματα που είχε από παλαιότερο ισραηλινό βομβαρδισμό. «Οι γιατροί της είχαν ακρωτηριάσει ένα δάχτυλο σε κάθε πόδι» εξήγησε στο βρετανικό δίκτυο.

Το βρετανικό δίκτυο επισημαίνει ότι παρόλο που το νοσοκομείο έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό έχουν γίνει προσπάθειες πρόσφατα για να επαναλειτουργήσει για περιορισμένες ιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες απέδωσαν καρπούς, καθώς το Ισραήλ στόχευε άλλες εγκαταστάσεις, οι οποίες επίσης θεωρούσε ότι χρησιμοποιούνταν ως ορμητήρια της Χαμάς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό