25 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Βόρεια Μακεδονία: Νέα ωμή παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών – Προκαλεί ξανά την Αθήνα ο Μίτσκοσκι

Ειδήσεις Ελλάδα

Με νέο βίντεο από την Ουάσιγκτον ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι επιμένει να αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία»: 

«Η ‘Μακεδονία’ και η περιοχή ήταν όμηροι του παρελθόντος για πάρα πολύ καιρό. Ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε ένα νέο μέλλον γιατί η εποχή που λυγίζαμε την πλάτη μας τελείωσε» λέει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και συμπληρώνει: «’Μακεδονία’ σε αγαπάμε και να είσαι περήφανη γιατί πραγματικά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να ανακτήσουμε αυτή τη χαμένη αξιοπρέπεια που δυστυχώς δεν είχαμε τα τελευταία 7 χρόνια, όχι μόνο στην Ουάσιγκτον. , αλλά παντού στον κόσμο, επειδή δεν εκπροσωπηθήκαμε από πολιτικούς που ευτυχώς για τους πολίτες είναι πλέον παρελθόν».

Την ίδια ώρα η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα μετά από επίσκεψή της σε μονάδα του στρατού στην Οχρίδα έκανε ανάρτηση στα social media κάνοντας λόγο για «μακεδονικό στρατό».  

«Η χρήση του όρου ‘Μακεδονία’ επιτρέπεται από τη Συμφωνία» 

«Η χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη νέα ηγεσία της χώρας δεν αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών» ισχυρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Τίμτσο Μουτσούνσκι χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «ντροπιαστική και αναξιοπρεπή». 

«Έχουμε δηλώσει ότι, ναι, πρόκειται για μια αναξιοπρεπή συμφωνία, αλλά είναι μια συμφωνία που έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε. Επομένως, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την τηρήσουμε. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δηλώνει πως θα χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία σε δημόσιες ομιλίες εντός της χώρας δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας. Αυτή είναι η δική μας ερμηνεία της συμφωνίας. Στο άρθρο 7 ορίζεται σαφώς πως και τα δύο μέρη μπορούν να χρησιμοποιούν τόσο τον όρο Μακεδονία όσο και τον όρο Μακεδονικός», υποστήριξε κάνοντας μία αυθαίρετη ερμηνεία πως «αυτή είναι η χρήση erga omnes» την οποία η χώρα του, όπως λέει, τηρεί στην πράξη… 

Παύλος Μαρινάκης: Δεν θα προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας

«Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ακολουθούν υπεύθυνη εξωτερική πολιτική και χωρίς περιστροφές και χωρίς πολλές διατυπώσεις, λέμε, ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας περνά από την Ελλάδα και προφανώς αν δεν αλλάξει δραστικά ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τα διεθνώς συμφωνηθέντα, δεν πρόκειται να προχωρήσει» σχολίασε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. 

Ο κ. Μαρινάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία εντυπώσεων θυμίζοντας πως προ εβδομάδων ζητούσε την κύρωση των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών – μεταξύ αυτών και του μνημονίου που αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή ένταξη της γειτονικής χώρας και σήμερα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ζητώντας της να αναλάβει πρωτοβουλίες. 

«Μιλάμε για παράνοια. Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει. Δεν μιλάμε για αλλαγή στάσης, επειδή εξελέγη, ας πούμε, ένας νέος πρόεδρος, ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καταργεί τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα καταργεί τον εαυτό του! Οι ίδιοι άνθρωποι που λέγανε τρέξτε πιο γρήγορα, ψηφίστε τα πάντα και τους λέγαμε ότι πρέπει να περιμένουμε, γιατί η συμπεριφορά των γειτόνων μας δεν είναι αυτή η οποία προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, που εκείνοι ψήφισαν, τώρα λένε από την κυβέρνηση «να τρέχεις πιο γρήγορα προς την αντίθετη κατεύθυνση» τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:  

«Δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε μισή σπιθαμή η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση που εκπροσωπεί το σύνολο των Ελλήνων πολιτών και τα συμφέροντα της χώρας. Δεν πρόκειται ν’ ακολουθήσει την οποιαδήποτε πολιτική βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Περιμένουμε από τη Βόρεια Μακεδονία να συμμορφωθεί».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό