23.4 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Βόρεια Ιρλανδία: Έως και 5.000 σολομοί «μπορεί να έχουν διαφύγει» από εκτροφείο

Ειδήσεις Ελλάδα

Έως και 5.000 σολομοί εκτροφής ενδέχεται να έχουν διαφύγει από μια εγκατάσταση στο Glenarm, στην κομητεία Antrim της Βόρειας Ιρλανδίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικών Υποθέσεων (Daera).

Σύμφωνα με το BBC, το υπουργείο δήλωσε ότι το βράδυ της Κυριακής βρέθηκε «σχίσιμο στο δίχτυ ενός κλουβιού με σολομούς εκτροφής».

Μια τοπική ομάδα ψαράδων δήλωσε ότι φοβάται ότι ο σολομός που δραπέτευσε θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τη μακροπρόθεσμη υγεία του πληθυσμού του άγριου σολομού.

Εκπρόσωπος της Daera δήλωσε ότι το προσωπικό της «αξιολογεί επί του παρόντος την κατάσταση και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν».

Σολομός «υπό σοβαρή απειλή»

Ο Γκάρι Χιούστον, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιείας του Ούλστερ, δήλωσε στο BBC News NI ότι υπάρχει κίνδυνος ο διαφυγών σολομός να αναπαραχθεί με τον άγριο πληθυσμό.

Είπε ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη φυσική κατάσταση των απογόνων, με αποτέλεσμα χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης.

Ο κ. Χιούστον δήλωσε ότι οι πληθυσμοί σολομού στη Βόρεια Ιρλανδία βρίσκονται «υπό σοβαρή απειλή εξαφάνισης από τις διαφυγές από τα εκτροφεία, τη ρύπανση και την κακή επιβίωση εντός του ποταμού και στη θάλασσα».

Θέλεις τα σημαντικότερα νέα της ημέρας στο e-mail σου;

Κάνε εγγραφή στο newsletter του newsbomb.gr

«Οι σολομοί εκτροφής υποβάλλονται σε θεραπεία με διάφορα αντιβιοτικά και χημικά κατά των ψειρών της θάλασσας», δήλωσε ο κ. Χιούστον.

«Ενώ αυτά τα αντιβιοτικά και οι χημικές ουσίες συνήθως αποσύρονται πριν από τη σφαγή των ψαριών, ο σολομός που δραπέτευσε δεν θα έχει περάσει από αυτή την περίοδο απόσυρσης και, συνεπώς, μπορεί να είναι ακατάλληλος για κατανάλωση», είπε.

Εκπρόσωπος της Daera πρόσθεσε ότι η επιχείρηση εκτροφής σολομού επισκεύασε το κλουβί και οι δύτες συντηρούν και επιθεωρούν τώρα τα υπόλοιπα κλουβιά τόσο στο Glenarm όσο και στο Red Bay.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό