28.7 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

«Βόμβα» CBS: Οι ΗΠΑ θα στείλουν μετανάστες στην Ελλάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέα δεδομένα για τη μετανάστευση προς τη χώρα μας θέτει δημοσίευμα του CBS News -που επικαλείται αμερικανικές κυβερνητικές πηγές – σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εκπονήσει σχέδιο αποθάρρυνσης των μεταναστευτικών ροών από το Μεξικό με προώθησή τους από τη Λατινική Αμερική σε Ιταλία και Ελλάδα!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το CBS News, η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να παραπέμψει ορισμένους μετανάστες στη Λατινική Αμερική για επανεγκατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία ως μέρος μιας άλλης προσπάθειας να αποθαρρύνει τους ανθρώπους στην περιοχή να ταξιδέψουν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Η πρωτοβουλία -σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο- θα περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Ιταλία που υποδέχονται μετανάστες οι οποίοι υποβάλλονται σε επεξεργασία σε γραφεία μετανάστευσης που η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιούργησε πέρυσι σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής για να ελέγξει τους μετανάστες που ελπίζουν να φτάσουν στις ΗΠΑ, είπαν οι πηγές, ζητώντας την ανωνυμία για να συζητηθούν ρυθμίσεις που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Τα κέντρα, επίσημα γνωστά ως Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας, επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση για να έρθουν νόμιμα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, η Ελλάδα και η Ιταλία θα ενωθούν με τον Καναδά και την Ισπανία στην επανεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς που υποβάλλονται σε επεξεργασία στα γραφεία. Μία από τις πηγές είπε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα πιθανότατα θα δεχτούν έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους η καθεμία.

Τα γραφεία αποτελούν ένα στοιχείο μιας ευρύτερης στρατηγικής της διοίκησης Μπάιντεν για τη μείωση των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα των ΗΠΑ, προσφέροντας στους επίδοξους μετανάστες ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η κυβέρνηση συνδύασε αυτά τα προγράμματα με σκληρότερα μέτρα επιβολής, συμπεριλαμβανομένου ενός κανόνα που υποθέτει ότι οι μετανάστες δεν είναι επιλέξιμοι για άσυλο στις ΗΠΑ εάν δεν καταφέρουν να αναζητήσουν προστασία σε τρίτη χώρα.

Οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% τον Μάιο σε σύγκριση με το υψηλό ρεκόρ που αναφέρθηκε τον Δεκέμβριο – μια τάση που αξιωματούχοι της διοίκησης αποδίδουν στις πολιτικές και τις προσπάθειές τους από Μεξικανούς αξιωματούχους να εμποδίσουν τους μετανάστες να ταξιδεύουν βόρεια. Για να αμβλύνει μια πιθανή άνοδο στη μετανάστευση, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ετοιμάζεται επίσης να εκδώσει εκτελεστική ενέργεια την επόμενη εβδομάδα που θα απαγόρευε τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου όταν οι παράνομες διελεύσεις εκτινάσσονται στα ύψη, είπαν στο CBS News πηγές που γνωρίζουν τις εσωτερικές διαβουλεύσεις.

«Συνεργαζόμαστε με Ελλάδα για να δημιουργήσουμε νόμιμους δρόμους για να φτάνουν μετανάστες»

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας «έδωσαν τη δυνατότητα εξαπλάσιας αύξησης του αριθμού των προσφύγων που επανεγκαταστάθηκαν από το δυτικό ημισφαίριο».

«Δεδομένης της επιτυχίας του προγράμματος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, «είμαστε σε διπλωματικές συζητήσεις με άλλες χώρες σχετικά με τη συμμετοχή σε αυτήν την πρωτοβουλία για την επέκταση των νόμιμων οδών επανεγκατάστασης, αλλά δεν έχουμε πρόσθετες πληροφορίες να μοιραστούμε αυτή τη στιγμή».

Στις 20 Μαΐου, αξιωματούχοι των ΗΠΑ συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που φιλοξενούν τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας για να συζητήσουν την πρωτοβουλία, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας φάνηκε να αναφέρεται στη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία και μόλις πρόσφατα, την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμους δρόμους για να φτάνουν άτομα στις χώρες τους, μακριά από τα χέρια των λαθρεμπόρων που απλώς επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα άτομα για κέρδος», είπε ο Mayorkas.

CBS News: Ουδέν σχόλιον από ελληνική και ιταλική κυβέρνηση

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι εκπρόσωποι της ελληνικής και της ιταλικής κυβέρνησης δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Τα σχέδια εκτροπής ορισμένων μεταναστών από τη Λατινική Αμερική προς την Ελλάδα και την Ιταλία υπογραμμίζουν μια αυξανόμενη τάση από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες να διαχειριστούν τις εντεινόμενες μεταναστευτικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο μέσω διεθνών συμφωνιών.

Ακριβώς όπως οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν πρωτοφανή επίπεδα μετανάστευσης στα νότια σύνορά τους, η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν δυσκολευτεί με την άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών που ξεφεύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή την τελευταία δεκαετία. Οι μεταναστευτικές κρίσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανατρέψει την πολιτική τους και υπογράμμισαν τη συχνά θανατηφόρα φύση των ταξιδιών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ωστόσο, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι, σε πολλές περιπτώσεις, χώρες διέλευσης μεταναστών που ελπίζουν να εγκατασταθούν αλλού στην Ευρώπη. Και οι δύο χώρες έχουν γερασμένο πληθυσμό και σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, δημιουργώντας κίνητρο για την επανεγκατάσταση αλλοδαπών εργαζομένων.

Καιρίδης/eurokinissi
Διαψεύδει το δημοσίευμα ο Καιρίδης

Σε διάψευση δημοσιεύματος του CBS News προχώρησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίοςμιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως πρόκειται για αναληθές δημοσίευμα τονίζοντας πως το αμερικανικό δίκτυο δεν έχει επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να ζητηθεί η άποψή τους.

«Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν είναι πολιτικά νεκρός χρόνος, κάποιοι μπορεί να θέλουν να προκαλέσουν εντυπώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης, λέγοντας πως εκτός από την εν λόγω διάψευση στον ραδιοφωνικό αέρα, θα δημοσιεύσει και διάψευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο του ιδίου όσο και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στην συνέχεια ο Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε σε δήλωσή του: «Το ρεπορτάζ του CBS είναι αναληθές. Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία ούτε αίτημα από τις ΗΠΑ για την επανεγκατάσταση νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα. Η ελληνική μεταναστευτική πολιτική είναι ξεκάθαρη και αποδίδει, παρά τις διεθνείς δυσκολίες. Αυστηρή προστασία συνόρων, με σεβασμό στον νόμο και την ανθρώπινη ζωή, και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και, ταυτόχρονα, διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας και προσέλκυση ταλέντων για την ανάδειξη της χώρας σε διεθνές ερευνητικό και τεχνολογικό κέντρο. Η πολιτική μας φέρνει αποτελέσματα όπως αποτυπώνεται στη χαμηλή πληρότητα του εθνικού συστήματος υποδοχής και ταυτοποίησης, ιδίως στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και την επιτυχία του προγράμματος διευκόλυνσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους νόμιμους Τούρκους επισκέπτες εκεί, ως αποτέλεσμα της αυξημένης μας αξιοπιστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό