29 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

«Βόμβα» στη Νέα Υόρκη: Για δωροδοκία από την Τουρκία κατηγορείται ο δήμαρχος – Πιέσεις για παραίτηση

Ειδήσεις Ελλάδα

«Βόμβα» μεγατόνων εξερράγη στη Νέα Υόρκη, καθώς ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ, Έρικ Άνταμς, κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε από Τούρκους αξιωματούχους προκειμένου να επιτρέψει την οικοδόμηση ενός θηριώδους τουρκικού προξενείου, παρά τους κινδύνους για την ασφάλεια του κτιρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ απήγγειλαν την Πέμπτη (26/9) κατηγορίες στον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, ότι δέχθηκε παράνομες εισφορές για την εκστρατεία του καθώς και πολυτελή ταξίδια από Τούρκους υπηκόους.

Σε ένα κατηγορητήριο 57 σελίδων, οι εισαγγελείς αποτύπωσαν μία σκοτεινή υπόθεση δωροδοκίας που ξεκινά το 2014. Ο Άνταμς φαίνεται ότι δέχτηκε να απολαύσει δωρεάν διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία στην Τουρκία, καθώς και γεύματα σε γκουρμέ εστιατόρια.

Ο Έρικ Άνταμς προσπαθεί να αντικρούσει τις κατηγορίες σε συνέντευξη Τύπου. Φωτό: Reuters

Σε αντάλλαγμα, ο Άνταμς πίεσε τους αξιωματούχους της πόλης να επιτρέψουν να ανοίξει το νέο προξενείο της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, 36 ορόφων, παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Ο Έρικ Άνταμς, που πρόσκειται στους Δημοκρατικούς, αντιμετωπίζει πέντε ποινικές διώξεις.

Από την πλευρά του, ο 64χρονος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, αρνήθηκε ότι έκανε αδίκημα και είπε ότι θα καταπολεμήσει τις κατηγορίες στο δικαστήριο. Δήλωσε επίσης ότι δεν θα παραιτηθεί.

«Θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου ως δήμαρχος», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ορισμένους παρευρισκόμενους που τον κάλεσαν να παραιτηθεί.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και το γραφείο του προέδρου της Τουρκίας, αλλά και η πρεσβεία της στην Ουάσιγκτον, μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο.

«Τζάμπα» διαμονή σε σουίτα

Νωρίτερα την Πέμπτη, ομοσπονδιακοί πράκτορες έκαναν έρευνα στο σπίτι του δημάρχου στο Upper East Side του Μανχάταν.

Περίπου 12 άτομα με επαγγελματική ενδυμασία εθεάθησαν να περπατούν στους χώρους της πολυτελούς σπιτιού, κρατώντας στα χέρια χαρτοφύλακες και τσάντες.

Ο Άνταμς, ένας πρώην αστυνομικός που ανέβηκε στο βαθμό του λοχαγού, είναι ο πρώτος από τους 110 δημάρχους της πόλης που κατηγορείται ποινικά ενώ βρίσκεται στη διοίκηση της πόλης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Άνταμς δέχτηκε δωρεάν ταξίδια από μια τουρκική αεροπορική εταιρεία αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων, ενώ υπηρετούσε ως πρόεδρος του δήμου του Μπρούκλιν και πλήρωσε 600 δολάρια για δύο διανυκτερεύσεις σε πολυτελή σουίτα στο ξενοδοχείο St. Regis στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το πραγματικό κόστος ήταν 7.000 δολάρια.

Φωτό: Reuters

Ακόμα, για την εκστρατεία του το 2021 για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, ο Άνταμς φέρεται να έκρυψε τις «εισφορές» που δέχτηκε από τουρκικές πηγές, παρουσιάζοντάς τες σαν εισφορές Αμερικανών πολιτών.

Αυτά τα κεφάλαια επέτρεψαν στον Άνταμς να πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει επιπλέον 10 εκατομμύρια δολάρια από δημόσια χρηματοδότηση.

«Αυτό ήταν ένα πολυετές σχέδιο για να εξαγοράσουν την εύνοια από έναν συγκεγκριμένο πολιτικό στη Νέα Υόρκη που βρισκόταν σε άνοδο», δήλωσε ο Damian Williams, ανώτατος ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο Μανχάταν, σε συνέντευξη Τύπου.

«Αν δεν ανοίξει το τουρκικό προξενείο, θα χάσεις τη δουλειά σου»

Τα τουρκικά «δώρα» όμως δεν άργησαν να φέρουν αντάλλαγμα.

Κατόπιν αιτήματος Τούρκου διπλωμάτη, ο Άνταμς πίεσε τους επιθεωρητές ασφαλείας της πόλης να επιτρέψουν στο νέο 36όροφο προξενείο της χώρας να ανοίξει εγκαίρως για μια επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τον Σεπτέμβριο του 2021, παρόλο που θα αποτύγχανε σε πυροσβεστική επιθεώρηση, αναφέρει το κατηγορητήριο.

Μετά από επανειλημμένα μηνύματα για το κτίριο από τον Άνταμς, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Πυροσβεστικής φέρεται να είπε σε έναν υφιστάμενο του ότι θα έχανε τη δουλειά του αν δεν επέτρεπε να ανοίξει το προξενείο.

Μάλιστα, ο Άνταμς φέρεται να ειδοποίησε τον διπλωμάτη την ίδια μέρα που η Πυροσβεστική ενέκρινε το κτίριο να ανοίξει.

«Είστε αληθινός φίλος της Τουρκίας», φέρεται να απάντησε ο διπλωμάτης.

Ο Άνταμς κατηγορείται ότι έκανε και άλλες χάρες υπέρ της Τουρκία, πριν υπηρετήσει ως δήμαρχος Νέας Υόρκης.

Όταν βρισκόταν στη διοίκηση του Μπρούκλιν, φέρεται να διέκοψε τους δεσμούς του με κοινοτικό κέντρο, που ο Τούρκος διπλωμάτης του είπε ότι συνδέεται με εχθρικό προς την Άγκυρα πολιτικό κίνημα. Λίγο μετά τα εγκαίνια του κέντρου το 2022, ένας υπάλληλος του Άνταμς διαβεβαίωσε τον διπλωμάτη ότι ο νέος δήμαρχος δεν θα έκανε δήλωση για τις σφαγές των Αρμενίων το 1915 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, τις οποίες η Ουάσιγκτον είχε χαρακτηρίσει γενοκτονία.

Ο Άνταμς είπε ότι στοχεύει σε μια δημόσια δίκη για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. «Αν πρόκειται για ξένους δωρητές, ξέρω ότι δεν παίρνω χρήματα από ξένους δωρητές», τόνισε.

Η υπόθεση είναι πιθανό να περιπλέξει οποιαδήποτε προσπάθεια του Άνταμς για επανεκλογή το 2025, καθώς άλλοι Δημοκρατικοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του ελεγκτή της Νέας Υόρκης, Μπραντ Λάντερ, δεν προτίθενται να τον στηρίξουν. Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη Νέα Υόρκη, η Δημοκρατική Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ κάλεσε τον Άνταμς να παραιτηθεί.

Την ίδια στιγμή, συνεργάτες του Άνταμς παραιτούνται ή δηλώνουν ότι θα αποσυρθούν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό