35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

«Βόμβα» από Politico: Ο Σαρλ Μισέλ θέλει Μητσοτάκη στη θέση της φον ντερ Λάιεν

Ειδήσεις Ελλάδα

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη θέση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φαίνεται να επιθυμεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με μια επιθεώρηση του Politico.

Ο Σαρλ Μισέλ έχει δρομολογήσει ένα σχέδιο προκειμένου να… «καταστρέψει» την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάζοντας στη θέση της τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρει το Politico, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μεταδίδει την ιδέα στους ηγέτες της ΕΕ ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει τη δουλειά της φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχους της ΕΕ. Μια δεύτερη θητεία μπορεί φαινομενικά να είναι στην ατζέντα της φον ντερ Λάιεν, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Μισέλ να προτείνει εναλλακτικές.

Οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι το χαρακτήρισαν, μάλιστα, μια απέλπιδα προσπάθεια να «ρίξει» τη φον ντερ Λάιεν.

Ο Σαρλ Μισέλ είναι επί του παρόντος υπεύθυνος για την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, που θα ανοίξει τον δρόμο για τον διορισμό των νέων επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, φέρεται να υπήρξε μια άτυπη συμφωνία στους κόλπους της ΕΕ ότι η Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν και ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα να αναλάβει χρέη νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Μισέλ εμφανίζεται να επιμένει, ωστόσο, να παρουσιάζει εναλλακτικές στην υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν και, σε αυτό το πλαίσιο, έχει παρουσιάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ως έναν πιθανό διάδοχο της Γερμανίδας στην Κομισιόν και την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ως εναλλακτική στην υποψηφιότητα Κόστα.

Η πλευρά του Σαρλ Μισέλ έσπευσε πάντως να διαψεύσει, δια της εκπροσώπου του, το δημοσίευμα του Politico, ως «fake news». «Ο Πρόεδρος έχει διαβουλευτεί με όλους τους ηγέτες ξεχωριστά σχετικά με τη διαδικασία των κορυφαίων θέσεων εργασίας. Δεν έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα ονόματα από τον Πρόεδρο σε αυτό το στάδιο», δήλωσε η Ecaterina Casinge, εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

Υπενθυμίζεται πάντως πως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει διαψεύσει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο μετακόμισής του στις Βρυξέλλες. Μία εβδομάδα πριν από τις ευρωκάλπες, ο πρωθυπουργός μιλώντας στην εφημερίδα Καθημερινή, είχε ξεκαθαρίσει μάλιστα πως θα αρνηθεί τη θέση ακόμα και εάν του προταθεί, παρά το γεγονός πως «θα είναι τιμή για τη χώρα αλλά και για εμένα», όπως είχε πει σημειώσει, μεταξύ άλλων. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό