29.7 C
Athens
Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024

Βρετανία: Η μεγάλη των Εργατικών επιστροφή

Ειδήσεις Ελλάδα

Προς τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του και, ίσως, την μεγαλύτερη εκλογική πλειοψηφία που έχει ποτέ γνωρίσει η Βρετανία, οδεύει το Εργατικό Κόμμα.

Το πιστοποιούν όχι μόνο οι δημοσκοπήσεις αλλά και οι ωμές παραδοχές κορυφαίων υπουργών του Σούνακ καθώς οι συντηρητικοί παραδέχονται ο ένας μετά τον άλλον την ήττα τους ενόψει των εκλογών της Πέμπτης.

Ενας από τους υπουργούς αυτούς είναι ο Μελ Στράιντ.

Και το έθεσε κάπως έτσι:

«Αποδέχομαι απόλυτα ότι εκεί που βρίσκονται οι δημοσκοπήσεις, αύριο είναι πιθανό να δούμε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία Εργατικών που έχει δει ποτέ αυτή η χώρα».

Αναλυτές θεωρούν ότι η παραδοχή του υπουργού ήταν περισσότερο η απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθούν ορισμένοι ψηφοφόροι στο «μαντρί» των Τόρις.

Αργά

Αλλά μάλλον είναι πολύ – πολύ αργά. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν αναπότρεπτα αποτελέσματα με προβάδισμα περί τις 20 μονάδες, ενώ η τελική προβολή εδρών που δημοσιεύτηκε σήμερα από το YouGov δείχνει ότι οι Εργατικοί θα κατακτήσουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στην ιστορία εν γένει των βρετανικών εκλογών.

Η ανάλυση προβλέπει ότι οι Εργατικοί θα συγκεντρώσουν 431 έδρες, με τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να αναμένεται να κερδίσουν 102. Δίνει δε στους Εργατικούς μια πλειοψηφία 212 εδρών. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων, 89 έδρες θεωρούνται «κορώνα-γράμματα», καθώς η διαφορά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης θέσης υπολογίζεται σε 5 ποσοστιαίες μονάδες ή λιγότερες.

Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, το αποτέλεσμα για τους Συντηρητικούς είναι σημαντικά χειρότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος το 1906, όταν συγκέντρωσε 156 έδρες, λέει το YouGov.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να εξασφαλίσουν 72 έδρες και το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ προβλέπεται να συγκεντρώσει 3 έδρες, σύμφωνα με την έρευνα.

«Οι Εργατικοί ξανάρχονται»

Ακόμη και την εγκατάλειψη των Τόρις από τη Sun, οι Financial Times την αποτιμούν ως ένα ακόμη σημάδι της επικείμενης εκλογικής καταστροφής για τον Σούνακ.

Final YouGov MRP shows Labour on course for historic election victory

Labour: 431 (+229 from GE2019 result)Con: 102 (-263)Lib Dem: 72 (+61)SNP: 18 (-30)Reform UK: 3 (+3)Plaid: 3 (-1)Green: 2 (+1)

Fieldwork: 19 June – 2 Julyhttps://t.co/JxacgEVIPW pic.twitter.com/g8G2mtbGTn

— YouGov (@YouGov) July 3, 2024

Μάλιστα στους επιτελείς της καμπάνιας των Εργατικών ασκείται κριτική ότι υπερτονισμός του οι Εργατικοί ξανάρχονται», μάλλον γέμισε ηττοπάθεια το στρατόπεδο των Συντηρητικών και αποσάρθρωσε το ηθικό των πλέον «ακτιβιστικών» εκ των στελεχών του κόμματος.

Ποτέ όσο ζω

Από την πλευρά του και ο Κιρ Στάρμερ φροντίζει να καθησυχάσει τα πιο συντηρητικά και ευρωσκεπτικιστικά ένστικτα των συντηρητικών ψηφοφόρων.

Έχοντας κατηγορηθεί επί μακρόν ότι η έλλειψη αναφορών του στις ευρωβρετανικές σχέσεις ίσως υποκρύπτει ένας νέο φλερτ με τις Βρυξέλλες, έσπευσε το απόγευμα της Πέμπτης να ξεκαθαρίσει:

«Όσο ζω η Βρετανία δεν θα ενταχθεί ξανά στην ΕΕ».

Και μάλιστα όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση.

Τις τελευταίες ημέρες, ο ηγέτης των Εργατικών άρχισε να μιλά πιο ελεύθερα για το τι σκοπεύει να κάνει το κόμμα του στην εξουσία.

Ωστόσο με λιγότερο από 24 ώρες να απομένουν ώσπου να ανοίξουν οι κάλπες, ο Στάρμερ και οι Εργατικοί επιδιώκουν να αποφύγουν τα λάθη που έκαναν το 2019 όταν δυσαρέστησαν τους ψηφοφόρους του «Leave» (Europe) υποσχόμενοι ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Η κατάρρευση των Τόρις σε ολόκληρη τη χώρα σημαίνει ότι υπάρχουν περίπου 120 έδρες όπου το περιθώριο νίκης μπορεί να είναι μικρότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην κόψη μαχαιριού

Πονηρή η Daily Mail, είχε εγκαίρως διαπιστώσει αυτόν τον κίνδυνο και χαρτογράφησε τις περιοχές εκείνες που οι Συντηρητικοί ψηφοφόροι θα μπορούσαν με μια ενεργοποίηση της τελευταίας στιγμής να γλιτώσουν τους Τόρις από την απόλυτη εκλογική κατακρήμνιση.

Και πράγματι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

Βάσει του βρετανικού εκλογικού συστήματος, λίγοι ψηφοφόροι θα καθορίσουν εάν οι Τόρις θα κερδίσουν από 146 έδρες στο κοινοβούλιο έως και λιγότερες από 44.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό αυτό μπορεί να μετατρέψει το αποτέλεσμα της Πέμπτης από μια πολύ βαριά ήττα σε πολιτικό αφανισμό.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό