26.2 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Βρέθηκε δοχείο 1.500 ετών που συνδέεται με τον Μωυσή και τις 10 εντολές

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ανασκαφές σε εκκλησία του Ίρσεν της Αυστρίας έφεραν στο φως ένα αναπάντεχο εύρημα.

Ανασκάπτοντας τον χώρο γύρω από μια εκκλησία στο λόφο Μπούργκμπιχλ στο Ίρσεν της Αυστρίας, αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ ανακάλυψαν ένα δοχείο από ελεφαντόδοντο 1.500 ετών που μπορεί να συνδέεται με τον Μωυσή και τις 10 εντολές.

«Ξέρουμε περίπου 40 τέτοια κουτιά παγκοσμίως», αναφέρει ο Τζέραλντ Γκράμπερ στο MSN, ο επικεφαλής αρχαιολόγος. «Η τελευταία φορά που βρέθηκε κάτι τέτοιο ήταν πριν από 100 χρόνια. Τα περισσότερα είναι είτε σε μουσεία είτε σε καθεδρικούς ναούς».

Τα μοτίβα πάνω στο κουτί έχουν πολύ ενδιαφέρον. Ένα απεικονίζει έναν άνθρωπο με γυρισμένο κεφάλι και ένα χέρι από τον ουρανό να του δίνει κάτι ανάμεσα στα χέρια του. «Αυτή είναι η τυπική αναπαράσταση της παράδοσης των 10 εντολών στον Μωυσή στο Όρος Σινά», υποστηρίζει ο Γκράμπερ. Ένα άλλο μοτίβο δείχνει έναν άνθρωπο σε ένα άρμα που το σέρνουν δύο άλογα και το ίδιο το χέρι να τον σηκώνει στον ουρανό. «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι αναπαράσταση της Ανάληψης του Χριστού», συμπληρώνει ο Γκράμπερ.

Οι αρχαιολόγοι εξηγούν ότι η αναπαράσταση των σκηνών της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης είναι τυπική της ύστερης αρχαιότητας. Ωστόσο, η αναπαράσταση της Ανάληψης με το άρμα των δύο αλόγων είναι πολύ ιδιαίτερη και πρωτοφανής.

Η ανασκαφή απέδωσε και δύο χριστιανικές εκκλησίες, μια κινστέρνα και προσωπικά αντικείμενα των κατοίκων του οικισμού. Ο Γκράμπερ αναφέρει ότι προς το τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όταν τα πράγματα ήταν ρευστά, οι άνθρωποι επέλεγαν οικισμούς σε λόφους και όχι σε πεδιάδες. Εκτός από το κουτί, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ξύλινα και μεταλλικά αντικείμενα που βρέθηκαν στο εσωτερικό του. «Η αρχαιολογική και καλλιτεχνική αξία του κουτιού δεν μπορούν να παραγνωριστούν», καταλήγει ο Γκράμπερ.

Πηγή φωτογραφίας: Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό