24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βράβευση του Μάκη Βορίδη από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου

Ειδήσεις Ελλάδα

«Η ενδοοικογενειακή βία δεν έχει θέση σε καμία σύγχρονη κοινωνία», δήλωσε

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης βραβεύθηκε, χθες στην Ρώμη, από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (PAM) για τη διαχρονική δράση του υπουργείου Εσωτερικών στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας .

Σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε στην έδρα της ιταλικής γερουσίας ο κ. Βορίδης παρέλαβε το βραβείο από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, Τζενάρο Μιλιόρε, και αναφέρθηκε στο πλέγμα δράσεων που υλοποιεί η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής του υπουργείου Εσωτερικών για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Δράσεις οι οποίες αναπτύσσονται στο πλαίσιο της εφαρμογής οριζόντιων παρεμβάσεων σε εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Σε δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αναφορά στην ανάγκη έμπρακτης αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας και στην τελετή που έλαβε χώρα στην Ρώμη, ο κύριος Βορίδης υπογράμμισε:

«Η ενδοοικογενειακή βία δεν έχει θέση σε καμία σύγχρονη κοινωνία, πόσο μάλλον στην ελληνική και δεν πρέπει να μένει για κανένα λόγο πίσω από κλειστές πόρτες. Είναι καθήκον και υποχρέωση της Πολιτείας να υποστηρίξει τα θύματα της βίας. Δεν πρέπει να αφήνουμε την ενοχή, την ντροπή, τον προβληματισμό, αλλά και το φόβο για περαιτέρω θυματοποίηση να αποσιωπούν τη φωνή των θυμάτων. Τα κράτη και οι κοινωνίες πρέπει να γίνουν η φωνή των θυμάτων, να αισθάνονται την ασφάλεια πως θα βρουν προστασία, υποστήριξη και αποτελεσματική διαχείριση της καταγγελίας τους.

Είχα την τιμή να παραλάβω από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου το βραβείο για τη διαχρονική δράση του Υπουργείου Εσωτερικών στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Το Υπουργείο συμμετέχει ενεργά στην εξαιρετική προσπάθεια που καταβάλλει η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων μέσω της υλοποίησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου μας, ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου αντιμετώπισης και καταπολέμησης τέτοιου είδους απαράδεκτων φαινομένων».

Αναφερόμενος λεπτομερέστερα, στην δράση αυτή, ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε:

«Οι βασικοί άξονες του σχεδίου αυτού περιλαμβάνουν την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τον συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων και κατ’ επέκταση και της κοινωνίας γύρω από το ζήτημα της πρόληψης και της καταπολέμησης της βίας. Πιστεύουμε ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί και οφείλει να είναι πιο ενεργός σε αυτή την προσπάθεια και εργαζόμαστε ήδη στην κατεύθυνση αυτή.

Παράλληλα, αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια συνδράμει και το αναβαθμισμένο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης μέσω της υλοποίησης εξειδικευμένων προγραμμάτων επιμόρφωσης και ημερίδων για στελέχη της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και της Ελληνικής Αστυνομίας, που θα τους επιτρέψουν να λάβουν τις σωστές αποφάσεις σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων βίας κατά των γυναικών».

«Ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας που εγκαθιδρύσαμε στη Δημόσια Διοίκηση- ολοκλήρωσε ο κύριος Βορίδης- καλείται να ανταπεξέλθει σε ανάλογες προκλήσεις μέσω της παροχής εξατομικευμένης συμβουλευτικής βοήθειας σε θέματα δεοντολογίας και ακεραιότητας που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως διακρίσεις, εκφοβισμός, ηθική παρενόχληση και σύγκρουση συμφερόντων».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό