24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βουλη: Ο καμβάς μιας μονομαχίας – Πώς ακονίζουν τα ξίφη τους Μητσοτάκης – Τσίπρας – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο «κόκκινο» προεξοφλείται ότι θα εκτιναχθεί το πολιτικό θερμόμετρο σήμερα ενόψει της αναμέτρησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Μιας αναμέτρησης που επιβάλουν οι υποκλοπές και η πρόταση δυσπιστίας αλλά και μιας τρίτης διάστασης που την καθοδηγεί και δεν είναι άλλη από τις επικείμενες εκλογές.

Κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις του οι ηθοποιοί – Απεργία 1 και 2 Φεβρουαρίου για το προεδρικό διάταγμα

Η μονομαχία των δύο αρχηγών αναμένεται σφοδρή και το κλίμα ακραίας πόλωσης που βαραίνει την συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, προδιαγράφει το εύρος της σύγκρουσης των δυο αντιπάλων.

Τι περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τι από τη ΝΔ

Από τον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν «τις εξηγήσεις και τις απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη, του εγκέφαλου του εγκληματικού δικτύου που βρίσκεται πίσω από το σκάνδαλο των υποκλοπών και αυτή την φορά δεν θα μπορεί να δραπετεύσει», λένε κοινοβουλευτικοί παράγοντες του κόμματος, ενώ από την ΝΔ ξεκαθαρίζουν ότι θα είναι «μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συγκριθούμε σε όλα τα επίπεδα».

Όπως έχει πει εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή την συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, «θα μάθουμε πολλά, γιατί σχετικά με το θέμα των περίφημων υποκλοπών έχουμε ήδη τοποθετηθεί με ευθύτητα, χωρίς να αγνοούμε λάθη», προδιαγράφοντας την «ατζέντα» που θα ακολουθήσει και η οποία θα περιλαμβάνει από τα ειδικά δικαστήρια για πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα για βαλίτσες και φακέλους με χρήματα προς την Κουμουνδούρου, μέχρι την εξέλιξη με την σύλληψη του «προστατευόμενου μάρτυρα» της υπόθεσης Novartis και την μικρή Μαρία του Έβρου, ενώ δεν αποκλείεται στο «στόχαστρο» να μπει και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος για τον οποίο όλο και περισσότερα «γαλάζια» στελέχη πνέουν μένεα εξαιτίας των χειρισμών του.

«Όσο για τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής θα δούμε στην πορεία πόσο ανεξάρτητος είναι αυτός και οι συνεργάτες του», έχει πει άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας πως «με τον κ. Τσίπρα δεν επιλέγω τη σύγκρουση, επιλέγω τη σύγκριση».

Πώς ακονίζουν τα ξίφη τους Μητσοτάκης – Τσίπρας

Σε αυτόν τον καμβά αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή μονομαχία μεταξύ των δυο πολιτικών αρχηγών, η οποία έχει μια επιπλέον διάσταση πέραν της πόλωσης στην βαριά σκιά των παρακολουθήσεων που έχει φέρει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και σημαντικούς παράγοντες του νομικού κόσμου απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: είναι η διάσταση των επικείμενων εκλογών που «φορτίζονται» από την υπόθεση των υποκλοπών και από το κλίμα γενικευμένης πολιτικής και θεσμικής αμφισβήτησης που επικρατεί έναντι της κυβέρνησης.

Είναι ενδεικτική η διάσταση που καταγράφηκε χθες μεταξύ του τέως Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, με αιχμές για επηρεασμό της εκλογικής διαδικασίας.

Ο κ. Βούτσης τόνισε σχετικά ότι «ο στόχος που ενοποιεί τους πάντες, και τους παρακολουθούμενους και τους ανώτατους δικαστικούς και κάποιους εκ των διοικητών κλπ. να μας λένε ψέματα ή να μην βοηθούν στην αποκάλυψη της αλήθειας είναι ένας: να αποσοβηθεί με αντιδημοκρατικά μέσα η προοδευτική, εναλλακτική κυβερνητική πρόταση στην Ελλάδα». Και έκανε λόγο για «μια προφανώς διχαστική στρατηγική που εγκυμονεί κινδύνους και για τις εκλογές και που, εάν δεν έχει λάμψει μέχρι τότε η αλήθεια, θα επιχειρηθεί να επηρεαστούν ευθέως ή εμμέσως από όσους ενήργησαν ή ανέχθηκαν τη δημοκρατική εκτροπή».

Ο κ. Βορίδης σχολίασε: «Τι μας είπε ο κύριος Πρόεδρος; Ότι κάτω από αυτές τις διαδικασίες, υπάρχει ζήτημα με την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας. Ετοιμάζεστε, για την ήττα και την απολογία μετά την ήττα. Φτιάχνετε εξιστόρηση. Ότι δεν θα είναι ακέραιες οι εκλογές γιατί έγιναν υποκλοπές», σημείωσε ενώ ρώτησε: «Θέτετε ζήτημα ακεραιότητας της εκλογικής διαδικασίας; Καθαρή κουβέντα, τώρα. Είστε α λα Τράμπ; Θα έχουμε αυτήν τη συζήτηση μετά τις εκλογές;». Και τόνισε πως «η εκλογική διαδικασία διεξάγεται χωρίς να αμφισβητηθεί στη μεταπολιτευτική δημοκρατία ποτέ». «Θέτετε τέτοιο ζήτημα; Μπορώ να το ακούσω τώρα για να καθαρίσουμε το τοπίο, για να είμαστε ξεκάθαροι σε όλα;», συμπλήρωσε, με τον κ. Βούτση να κάνει λόγο για «προσπάθεια επηρεασμού» -«και όχι για να αλλάξουν τα εκλογικά αποτελέσματα –προς Θεού, το κληροδότημα της Μεταπολίτευσης είναι εξαιρετικά ισχυρό- αλλά για να υπάρχει μία επιρροή αντιπολιτική, εξωθεσμική, μεταδημοκρατική η οποία δεν θα περάσει». Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 4.00 το απόγευμα οπότε θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας συνιστά επιβεβαίωση ή όχι της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό