18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βουλή: Πολιτική σύγκρουση για τις διατάξεις «προστασίας της εργασίας»

Ειδήσεις Ελλάδα

Αγεφύρωτη είναι η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λίγα 24ωρα προτού οι διατάξεις για την «προστασία της εργασίας» εισαχθούν για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια. Αυτό το κλίμα αποτυπώθηκε με την ολοκλήρωση της πρώτης ανάγνωσής του στις επιτροπές της Βουλής.

Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση πορεύεται στο δρόμο της κοινής λογικής, σε αντίθεση με τα «εργατοπατερικά κόμματα» της αντιπολίτευσης που επέλεξαν το δρόμο του δογματισμού και εμπάθειας. Στον αντίποδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προειδοποιούν για επιστροφή στις εργασιακές συνθήκες του 19ου αιώνα, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων που είχαν κατοχυρωθεί μέσα από τους αγώνες του εργατικού κινήματος και προειδοποιούν με κλιμάκωση κινητοποιήσεων αρχής γενομένης της απεργίας της Πέμπτης.

 

ΝΔ

Μετά το πέρας της μαραθώνιας ακρόασης των φορέων, η Νέα Δημοκρατία, δια του εισηγητού της Κωνσταντίνου Μαραβέγια επέμεινε ότι:

– Ο εργαζόμενος, μόνο με δικό του αίτημα και κατόπιν έγγραφης συμφωνίας με τον εργοδότη, μπορεί να εργαστεί σε ωράριο που θα επιλέξει για οικογενειακούς εκπαιδευτικούς ή άλλους λόγους.

– Ο εργαζόμενος θα μπορεί να εργάζεται ως και 10 ώρες την ημέρα και οι επιπλέον ώρες θα μετατρέπονται σε απόθεμα πληρωμένη άδειας.

– Η ψηφιακή κάρτα εργασίας η οποία θα συνδέεται με το online σύστημα του υπουργείου, θα αποτελέσει εργαλείο ελέγχου της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. θα καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο η υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου, η υπερεργασία και οι υπερωρίες και άρα οι αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και τυχόν κυρώσεις για τον εργοδότη.

– Με την αύξηση του πλαφόν υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως, από 96 που είναι σήμερα στη βιομηχανία και 120 ώρες στους λοιπούς κλάδους, δίνεται η ευκαιρία στους εργαζόμενους να αυξήσουν το εισόδημά τους χωρίς ταλαιπωρία και δικαστικές διαμάχες.

– Αυξάνεται το κόστος για τις μη νόμιμες υπερωρίες, με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο να προσαυξάνεται κατά 120% από 80% που είναι σήμερα.

– Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης, κάτι που σημαίνει επιστροφή του εργαζομένου στην εργασία του. ‘Ακυρες θα θεωρούνται πλέον και οι απολύσεις για άσκηση των δικαιωμάτων, σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης του πατέρα νεογεννηθέντος παιδιού, εργαζομένων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια, εργαζόμενων που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα της αποσύνδεσης.

– Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από την απόλυση μετά τον τοκετό της γυναίκας του, δύο μήνες για το πρώτο παιδί, τέσσερις μήνες για το δεύτερο και για έξι μήνες για κάθε επόμενο παιδί.

– Θεσπίζεται άδεια πατρότητας δεκατεσσάρων ημερών, με αποδοχές που θα δίνονται κατά τη γέννηση του παιδιού, γονικές άδειες 2+2 μηνών και για τους δύο γονείς με επιδότηση του ΟΑΕΔ και διευκολύνσεις στην εργασία, ώστε να συνδυάζουν αρμονικά την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή.

– Προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας που θα διασφαλίζει την παροχή ενός ελάχιστου επιπέδου υπηρεσιών σε κρίσιμους κλάδους, όπως η υγεία, οι συγκοινωνίες και η καθαριότητα κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων.

– Η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει απεργία, υποχρεούται να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων που δεν συμμετέχουν στην απεργία, να εργάζονται ανεμπόδιστα χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας, σε βάρος τους από οιονδήποτε. Σε αντίθετη περίπτωση, η απεργία θα μπορεί να διακοπεί και οι υπαίτιοι θα έχουν όχι μόνο ποινικές, αλλά και αστικές ευθύνες.

– η τηλεργασία, θα εφαρμόζεται μετά από συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων. Διευκρινίζονται οι τεχνικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της τηλεργασίας και ορίζεται η ανάληψη όλου του κόστους από τον εργοδότη για εξοπλισμό και επικοινωνίες του εργαζόμενου.

– Προβλέπεται το δικαίωμα αποσύνδεσης, δηλαδή, το δικαίωμα κάθε τηλεργαζόμενου να απέχει από την παροχή εργασίας με τηλεφωνικό, ηλεκτρονικό ή ψηφιακό τρόπο εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των αδειών του. Ορίζεται επίσης ότι οι τηλεργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους εργαζόμενους εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης.

 

ΣΥΡΙΖΑ

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που καταψήφισε το νομοσχέδιο, είπε ότι:

– Καταλύεται το οκτάωρο, από τη στιγμή που θεσπίζεται, για πρώτη φορά στο εργατικό δίκαιο της Ελλάδας, κάτι που δεν έγινε ούτε καν στη μνημονιακή εποχή, ούτε καν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, η ατομική σύμβαση.

– Από τη στιγμή που θεσπίζεται η ατομική σύμβαση θα γενικευθεί. Υπονομεύεται ταυτόχρονα και η προοπτική των συλλογικών συμβάσεων, γιατί πλέον θα επικρατήσει η ατομική σύμβαση.

– Σήμερα αν εργαζόμενος εργαστεί πάνω από μία ώρα του ωραρίου του(υπερεργασία), θα πάρει το ωρομίσθιο συν 20% προσαύξηση. Αν εργαστεί μία ώρα ακόμα αρχίζει και μετρά ως υπερωρία. Θα έπαιρνε το 40%. Η κυβέρνηση λέει ότι ο εργαζόμενος θα το πάρει ρεπό και θα είναι πληρωμένο. Εννοείται όμως πως ο εργαζόμενος όταν θα πάρει ρεπό, θα είναι μετ’ αποδοχών. Όμως τις δύο ώρες που θα έχει δουλέψει, δεν θα αμειφθεί.

– Πάμε σε μισθολογική μείωση, διότι οι εργαζόμενοι θα χάσουν δύο ώρες ωρομίσθιο και τις αντίστοιχες προσαυξήσεις.

– Ο εργαζόμενος δεν μπορεί να πληρώνει με ρεπό τις ανάγκες για το σπίτι του, για το ενοίκιο του, για τα παιδιά του, για τα ψώνια του.

– Αυξάνεται το όριο για υπερωρίες χωρίς την αντίστοιχη προσαύξηση για την υπέρβαση του ορίου που ίσχυε ως τώρα.

– Η εντατικοποίηση έχει κόστος για την υγεία και αν ευνοεί κάποιον είναι μόνο η εργοδοσία.

– θα έχουμε μείωση περίπου 40.000 νέων προσλήψεων από την εφαρμογή της εντατικοποίησης της φθηνής εργασίας και υπερωρίας.

– Το διακεκομμένο ωράριο στη μερική απασχόληση χτυπάει τις γυναίκες, χτυπάει τους νέους που είναι κατεξοχήν σε μερική απασχόληση. Το διακεκομμένο ωράριο ανοίγει επίσης το δρόμο για την πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας και θα χτυπηθεί η πλήρης εργασία.

– Χάνεται η τελευταία ασπίδα που είχε ο εργαζόμενος για να αποτρέψει την απόλυση με προσφυγή στη δικαιοσύνη. Ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να επαναπροσληφθεί. Δεν θα μπορεί να πάρει τους μισθούς υπερημερίας, αλλά θα πάρει κάποια αποζημίωση αν δύναται η επιχείρηση.

– Η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή παραβιάζει το άρθρο 22 του Συντάγματος που ορίζει ότι η προστασία της εργασίας είναι ευθύνη του κράτους.

– Η ψηφιακή κάρτα εργασίας για να λειτουργήσει προϋποθέτει αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό.

– Απαιτείται θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία αλλά δεν πρέπει να ξεφύγει από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας για να μην γίνει το όχημα της πλήρους ελαστικοποίησης.

– Η χώρα επιστρέφει στις σκοτεινές εποχές της δίωξης των συνδικαλιστών, των απαγορεύσεων της απεργίας. βάλλονται δικαιώματα που με αγώνες και θυσίες, είχανε κατοχυρωθεί ως στοιχεία της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας.

– Παραβιάζεται το δικαίωμα αυτοτέλειας των εργατικών σωματείων.

– Επιχειρείται η απόλυτη χειραγώγηση των συνδικάτων.

 

Κίνημα Αλλαγής

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης επισήμανε ότι:

– Οι ευελιξίες για τους γονείς και φροντιστές παιδιών πρέπει να γίνονται μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προς διασφάλιση τόσο των ίδιων των αιτούντων, όσο και των υπολοίπων εργαζομένων, από πρακτικές καταστρατήγησης του εργοδότη.

– Δεν ρυθμίζονται βασικές πτυχές της τηλεργασίας και κρίσιμες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της.

– Η πρόβλεψη για παροχή επιπλέον εργασίας μερικής απασχόλησης σε χρόνο που δεν είναι συνεχόμενος με αυτό της μερικής απασχόλησης, πρόκειται να απορρυθμίσει πλήρως και να κατακερματίσει την ιδιωτική ζωή των μερικώς απασχολούμενων.

– Αυξάνονται οι υπερωρίες. Σε 150 ώρες πληρώνονται με προσαύξηση 40% ενώ τώρα οι 120 ώρες πληρώνονταν με προσαύξηση 80%.

– Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορεί πλέον να εφαρμόζεται με συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου, δηλαδή ο ουσιώδης όρος που αφορά το χρόνο εργασίας θα μπορεί να ρυθμίζεται πλέον όχι με συλλογική αλλά και με ατομική σύμβαση εργασίας και εκεί βεβαίως ο εργοδότης είναι κυρίαρχος. Καταργούνται έτσι οι ασφαλιστικές δικλείδες της συλλογικής συμφωνίας με την επιχειρησιακή ή κλαδική οργάνωση. Το ζητούσαν οι δανειστές και ο ΣΕΒ το 2011 και δεν έγινε.

– Με τη διεύρυνση του καταλόγου των επιχειρήσεων που θα λειτουργούν μόνιμα τις Κυριακές, οδηγούμαστε σε συρρίκνωση της δέκατης αργίας.

– Διευκολύνονται οι απολύσεις, ξηλώνεται το δίκαιο της καταγγελίας

– Περιορίζεται η συλλογική αυτονομία των συνδικάτων και το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 23 του Συντάγματος, πέραν και των γραφειοκρατικών εμποδίων που εισέρχονται, που θέτουν τυπικά κωλύματα στη διαδικασία της συλλογικής διαπραγμάτευσης.

– Στις γενικές συνελεύσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, δίνεται δυνατότητα συμμετοχής και ψήφισης εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως δε στη λήψη απόφασης της απεργίας. Εφεξής δεν θα υπάρχει η ζωντανή συμμετοχή και συζήτηση των εργαζομένων στις γενικές συνελεύσεις και αυτό επιφέρει πλήγμα και στη συλλογική σκέψη, αλλά και στη δράση των εργαζομένων. Ουσιαστικά, καθίσταται ανενεργή η καρδιά των συνδικάτων, που είναι η συζήτηση και οι αποφάσεις να παίρνονται στις γενικές συνελεύσεις.

– Επιδιώκεται ο εκφοβισμός των συνδικαλιστών και των εργαζομένων. Απεργίες συμπαράστασης και λοιπές κινητοποιήσεις για γενικότερα κοινωνικά θέματα, πλέον θα αντιμετωπίζονται με ποινικές διώξεις, με καταστολή.

– Εισάγονται διατάξεις που θα έχουν καταλυτικές συνέπειες στο απεργιακό δικαίωμα.

 

ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης επισήμανε:

– Με τις ατομικές συμβάσεις, δεν υπάρχει διευθέτηση με βούληση του εργαζόμενου αλλά άσκηση διευθυντικού δικαιώματος.

– Το 8ωρο θα μείνει στα χαρτιά

– Το 10ωρο θα είναι χωρίς αμοιβή.

– Θα υπάρξει εντατικοποίηση εργασίας

– Οι ευέλικτες μορφές εργασίας καθιερώθηκαν στο όνομα της εργαζόμενης μητέρας και του φοιτητή. Έτσι πέρασε η εκ περιτροπής εργασία, η μερική απασχόληση, οι 16 μορφές απασχόλησης στον τουρισμό.

– Στο όνομα της διευκόλυνσης έγιναν οι μεγαλύτερες ανατροπές.

– Με την εργασία τις Κυριακές δεν αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας

– Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να θωρακίσει την εργοδοσία απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή οργάνωσης των εργαζόμενων.

– Μίλησε για αδιαφάνεια ο υπουργός, μίλησε για προνόμια. Ποιος είναι αυτός, που λειτουργεί με μηχανισμούς; Εξώδικο 99 σελίδων έγινε από σωματεία για τη νοθεία και την ατιμία στο εργατικό κίνημα από δυνάμεις σας και τις πετάξατε στα σκουπίδια. Και έρχεστε σήμερα να μιλήσετε για αδιαφάνεια και να δείχνετε το ΠΑΜΕ.

– Στείλατε τα ΜΑΤ στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ για να στηρίξετε αυτούς που βάζουν πλάτη στην πολιτική σας, όπως και των προηγούμενων, για να περάσουν όλες αυτές οι ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων.

– Η κυβέρνηση χτυπάει το μοναδικό όπλο που έχει ο εργαζόμενος για να διεκδικήσει, την απεργία.

 

Ελληνική Λύση

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου επισήμανε:

– Ο κύριος Χατζηδάκης επιβαρύνει τον Έλληνα πολίτη με τη λειτουργία άλλης μιας Ανεξάρτητης Αρχής, σε αντικατάσταση της Επιθεώρησης Εργασίας, όταν ήδη πληρώνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για πλήθος Ανεξάρτητων Αρχών που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα, με μοναδικό σκοπό να βολευτούν και άλλα golden boys της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που η ανεργία μαστίζει την κοινωνία μας.

– Εισάγεται ο θεσμός της τηλεργασίας, φανερώνοντας την εμμονή της Κυβέρνησης για την εξ αποστάσεως εργασία, εκπαίδευση, ακόμα και όταν δεν συντρέχει κάποιος σπουδαίος ή έκτακτος λόγος.

– Ο νομοθέτης ενισχύει για ακόμα μια φορά το θεσμό του συμφώνου συμβίωσης, δίνοντάς του ίδια ισχύ με την τέλεση γάμου. Έτσι ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούνται άδεια γάμου. Όλα οδεύουν στην εκτόξευση σύναψης συμφώνου συμβίωσης, για να διοριστούν κάποιοι στο δημόσιο ή και για να δικαιούνται άδειες.

– Προβλέπεται μειωμένο ωράριο γονέων παιδιών με αναπηρία. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί, για το δικαίωμα μειωμένου ωραρίου είναι προϋπόθεση η επιχείρηση να απασχολεί 50 εργαζόμενους και άνω.

– Με τη διάταξη για προστασία από την απόλυση και το βάρος απόδειξης, απαιτείται από τον εργαζόμενο, να τεκμηριώνει πραγματικά περιστατικά, ικανά να στηρίξουν την πεποίθηση ότι απολύθηκε. Πρέπει να διευκρινιστεί το πώς νοείται δικονομικά η τεκμηρίωση από την πλευρά του εργαζομένου, ώστε να φέρει ο εργοδότης το βάρος της απόδειξης.

– Καταργείται το 8ωρο. Η αναγνώριση του τετραημέρου ως πλήρης απασχόληση οδηγεί στην ουσία σε 10ωρη ημερήσια απασχόληση, αλλάζει στην ουσία το 8ωρο και καταστρατηγούνται κεκτημένα ετών.

– Αναφορικά με την πρόσθετη εργασία από εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, η δυνατότητα επιπλέον εργασίας σε ωράριο μη συνεχόμενο στην ουσία καθιστά τον υπάλληλο όμηρο του εργοδότη.

 

ΜέΡΑ25

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη ανέφερε:

– Υπονομεύονται εργασιακές σχέσεις

– Ο εργαζόμενος μερικής απασχόλησης, γίνεται ξαφνικά στην πράξη εργαζόμενος 12ώρης απασχόλησης, καθημερινής 12ώρης απασχόλησης.

– Η υπέρβαση των χρονικών ορίων εργασίας είναι ένα δώρο σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις που επί χρόνια πιέζουν ώστε να αρθεί το πλαφόν του ανώτατου αριθμού υπερωριών, από 96 ώρες στη βιομηχανία και 120 στις υπηρεσίες, το οποίο είθισται να παραβιάζουν καταβάλλοντας αντί του 20% και 40% επί του ωρομισθίου αμοιβή στα 80%..

– Το μέσο κόστος για τις υπερβάλλουσες υπερωρίες που τώρα θα ενταχθούν εντός των προβλεπόμενων νόμιμων ορίων, θα μειωθεί κατά 50%. Πρόκειται για υλοποίηση μιας εκ των προτάσεων της έκθεσης Πισσαρίδη, αφού εκεί επισημαίνεται ότι απαιτείται εξορθολογισμός της χρήσης και του κόστους των υπερωριών και ότι η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα.

– Νομιμοποιείται κατ’ ουσία η σύναψη ατομικής σύμβασης μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, υπό το πρόσχημα αν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση ή δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της συνδικαλιστικής οργάνωσης και του εργοδότη. Η ειρωνεία είναι ότι δήθεν προκύπτει κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου.

– Ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Για πολλούς κλάδους, ιδιαιτέρως εκείνων της λεγόμενης νέας οικονομίας, κέντρα δεδομένων, αποθήκες, logistics, διανομείς, τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης, υγειονομικές δραστηριότητες, παραϊατρικά επαγγέλματα.

– Τίθεται πλαφόν στο ποσό που μπορεί να επιδικάσει το δικαστήριο υπέρ του απολυμένου, ανεξάρτητα από το χρόνο υπερημερίας του εργοδότη. Ακόμη και αν μεσολαβήσουν χρόνια, προστατεύονται οι εργοδότες από πρόσθετα κόστη και παράλληλα παρέχονται μεγαλύτερες προθεσμίες στους εργοδότες να διορθώσουν τυχόν τυπικές παραλείψεις, καταγγελίες σύμβασης.

– Ξεδοντιάζεται το συνδικαλιστικό κίνημα

– Εισάγονται προβλέψεις που καθιστούν την απεργία ουσιαστικά ανέφικτη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό