26 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

«Βολές» Μεϊμαράκη σε ΕΕ για τις κινήσεις της Τουρκίας με BRiCS και «Γαλάζια πατρίδα»

Ειδήσεις Ελλάδα

Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ κ. Ζοζέπ Μπορέλ κατέθεσε ο ευρωβουλευτής και πρώην Πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Στην ερώτησή του, μεταξύ άλλων, επισημαίνει την προκλητική πρόθεση της Τουρκίας για υποψηφιότητα ένταξης στους BRICS αλλά και την εισαγωγή και διδασκαλία του ρεβιζιονιστικού αφηγήματος για την «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολικά της βιβλία.

Ο κ. Μεϊμαράκης ερωτά και καλεί την Επιτροπή να απαντήσει για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να αντιμετωπίσει αυτά τα δύο βασικά ζητήματα, στο πλαίσιο του Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου EE και Τουρκίας, μιας χώρας που είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και μέλος του ΝΑΤΟ.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Το τελευταίο διάστημα έχουν προκύψει, μεταξύ άλλων, δύο ανησυχητικές εξελίξεις σε σχέση με την Τουρκία:

Από τη μία, η πρόθεσή της για υποψηφιότητα ένταξης στους BRICS και από την άλλη, η εισαγωγή και διδασκαλία, στα σχολικά βιβλία, του ρεβιζιονιστικού αφηγήματος για την «Γαλάζια Πατρίδα», που παραβιάζει διεθνείς υποχρεώσεις προς τους γείτονές της.

Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση -με συμφωνία σύνδεσης και τελωνειακή ένωση- αλλά είναι και μέλος του ΝΑΤΟ. Εξακολουθεί να δηλώνει το έντονο ενδιαφέρον της να προσχωρήσει στην ΕΕ. Πώς είναι αυτό συμβατό με ιδιότητα μέλους στους BRICS, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκρουόμενα συμφέροντά τους με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ;

Παράλληλα, το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι μια μονομερής και ρεβιζιονιστική θεωρία. Είναι ένα αφήγημα που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου βάσει της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και έχει οδηγήσει στο παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Είναι ένα αφήγημα που υπονομεύει τα ενεργειακά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και μπορεί να γίνει πηγή συγκρούσεων με την ΕΕ και δύο εκ των κρατών μελών της. Επιπλέον, είναι ένα αφήγημα που θα δημιουργήσει μια λανθασμένη αντίληψη στις τουρκικές νέες γενιές για την ιστορία και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, που αντί να οικοδομεί εμπιστοσύνη θα υπονομεύσει τις σχέσεις και θα δημιουργήσει εχθρότητα στους λαούς της περιοχής.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται η Επιτροπή:

– Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τα δύο παραπάνω βασικά ζητήματα στο πλαίσιο του διαρθρωτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας αλλά και βάσει των νόμιμων υποχρεώσεων της Τουρκίας σε σχέση με την ΕΕ;

– Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την ψηφιακή διπλωματία που ανέπτυξε η Τουρκία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία ενισχύει το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας πέρα από τα τουρκικά σύνορα;

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό